GOSPODARSTVO

Osigurana sredstva za energetsku obnovu tri osnovne škole i jednog vrtića

Na natječaju za energetsku obnovu prošla su, uz ova, još dva vrtića, očekuje se potvrda i za Gradske bazene i ''Zrinjevac''. Iduće godine bi projekt trebao biti dostupan i za obiteljske kuće...

  Objavljeno 12.11.2018
  Antonela Verković

  Za energetsku obnovu osnovnih škola “Mladost”, “Vijenac” i Franje Krežme te o Dječjeg vrtića “Potočnica”, osigurano je 26 milijuna kuna – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u osječkoj Gradskoj upravi.

  Dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je kako će projekt obnove triju osnovnih škola i dječjeg vrtića biti gotov u iduće dvije godine, a završetkom obnove u svim objektima očekuju se energetske uštede od 50 do 70 posto te u istom postotku manje ispuštanje ugljičnog dioksida.

  Izvijestila je kako je Gradska uprava dobila obavijest da su na natječaju prošli projekti za još dva dječja vrtića – “Radost” i “Latica”, a očekuje se potvrda za još dva objekta u gradskom vlasništvu – Gradske bazene i Sportsku dvoranu “Zrinjevac”.

  O PROJEKTU

  Objasnila je kako su svi projekti koji su u tijeku vrijedni 65 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 50 posto, a ostatak je obveza Grada Osijeka, koju sa 60 posto dodatno financira Fond za sufinanciranje projekata Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, pa će Gradska uprava za njih izdvojiti 10 milijuna kuna.

  Direktor tog fonda Dubravko Ponoš izvijestio je kako je za takve projekte na raspolaganju oko pola milijarde eura iz EU fondova.

  “Uštede koje budu ostvarene u sklopu projekata energetske učinkovitosti znače ta da taj novac ostaje vama i vjerujem da ćete ga znati na pravi način iskoristiti”, poručio je Ponoš.

  Istaknuo je da je pronađen model po kojemu i fizičke osobe koje žive u obiteljskim kućama mogu biti korisnici takvih projekata, pa se iduće godine može očekivati javni poziv za projekte energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, za koje se iz EU fondova očekuje stotinjak milijuna kuna.

  (Hina)

  FOTO: Pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Iznimno smo sretni da u našem gradu imamo partnera odgovornog, kreativnog, kvalitetnog, s puno rezultata kao što je Zaklada Slagalica"

  Zaklada Slagalica osmi put dodjeljuje nagrade za filantropa godine Slavonije i Baranje

  Zaklada Slagalica osmi put zaredom dodjeljuje ovu nagradu poslovnim subjektima koji su tijekom protekle godine na najdjelotvorniji način podržali neprofitne Više…

  "Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa stotinu ugovorenih projekata vrijednih gotovo 15 milijardi kuna predstavlja jedno od najuspješnijih ministarstava u korištenju i ugovaranju projekata sufinanciranih iz EU sredstava"

  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je web platformu

  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je web platformu za praćenje napretka značajnih projekata prometne infrastrukture na području Republike Hrvatske – www. povezanahrvatska.eu. Više…

  Nakon potpisa ugovora krećemo u izvođenje radova na niskogradnji u Gackoj ulici - Očekuje se da će radovi biti gotovi do kraja godine

  Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte IT park Osijek i Centar za posjetitelje Tvrđa

  Ugovore je zamjenici gradonačelnika Grada Osijeka Žani Gamoš, svečano uručio ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić. Zamjenica gradonačelnika Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prvi vinski susret zakazan je već ove srijede, 12. kolovoza u Regionalnoj vinoteci

  Regionalna vinoteka i TZ Osječko-baranjske županije organiziraju prezentacije vinara

  Piližota: "Sljedeća tri mjeseca most će biti zatvoren, a pozivam građane na strpljenje jer sve ovo što radimo radimo kako bi nam most bio siguran"

  Počela obnova pješačkoga mosta u Osijeku

  Za usporedbu, prošle je godine iz optjecaja izdvojeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune...

  U prvoj polovini ove godine iz optjecaja izdvojeno 97 krivotvorenih novčanica kune i 129 eura