GOSPODARSTVO

Osigurana sredstva za energetsku obnovu tri osnovne škole i jednog vrtića

Na natječaju za energetsku obnovu prošla su, uz ova, još dva vrtića, očekuje se potvrda i za Gradske bazene i ''Zrinjevac''. Iduće godine bi projekt trebao biti dostupan i za obiteljske kuće...

  Objavljeno 12.11.2018
  Antonela Verković

  Za energetsku obnovu osnovnih škola “Mladost”, “Vijenac” i Franje Krežme te o Dječjeg vrtića “Potočnica”, osigurano je 26 milijuna kuna – istaknuto je danas na konferenciji za novinare u osječkoj Gradskoj upravi.

  Dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je kako će projekt obnove triju osnovnih škola i dječjeg vrtića biti gotov u iduće dvije godine, a završetkom obnove u svim objektima očekuju se energetske uštede od 50 do 70 posto te u istom postotku manje ispuštanje ugljičnog dioksida.

  Izvijestila je kako je Gradska uprava dobila obavijest da su na natječaju prošli projekti za još dva dječja vrtića – “Radost” i “Latica”, a očekuje se potvrda za još dva objekta u gradskom vlasništvu – Gradske bazene i Sportsku dvoranu “Zrinjevac”.

  O PROJEKTU

  Objasnila je kako su svi projekti koji su u tijeku vrijedni 65 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 50 posto, a ostatak je obveza Grada Osijeka, koju sa 60 posto dodatno financira Fond za sufinanciranje projekata Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, pa će Gradska uprava za njih izdvojiti 10 milijuna kuna.

  Direktor tog fonda Dubravko Ponoš izvijestio je kako je za takve projekte na raspolaganju oko pola milijarde eura iz EU fondova.

  “Uštede koje budu ostvarene u sklopu projekata energetske učinkovitosti znače ta da taj novac ostaje vama i vjerujem da ćete ga znati na pravi način iskoristiti”, poručio je Ponoš.

  Istaknuo je da je pronađen model po kojemu i fizičke osobe koje žive u obiteljskim kućama mogu biti korisnici takvih projekata, pa se iduće godine može očekivati javni poziv za projekte energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, za koje se iz EU fondova očekuje stotinjak milijuna kuna.

  (Hina)

  FOTO: Pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Certifikat znači da tvrtka koja ga dobije nije imala niti jedan negativan događaj u svom poslovanju"

  Poslovni susret bonitetno izvrsnih tvrtki s područja Osijeka

  Analitičko-bonitetna kuća Bisnode HR u suradnji s Gradom Osijekom organizirala je u Poduzetničkom inkubatoru BIOS poslovni susret bonitetno izvrsnih tvrtki Više…

  "Najveća je sreća imati iznadprosječne Osječane koji svoju ljubav prema sportu i ljubav prema kvalitetnijem životu u Osijeku žive 24 sata na dan"

  Novouređeno nogometno igralište i prateći objekt SC „Ante Gotovina“

  Predsjednik NK Metalac Boro Ivković i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, danas su u Gradskoj četvrti Jug II – obišli i Više…

  Najveći zahvat predviđen je na obnovi sve tri zgrade Doma za starije i nemoćne osobe

  Županija ulaže više od 41.000.000,00 kuna u energetsku obnovu Grada Osijeka

  Osječko-baranjska županija ulaže značajna sredstva u energetsku obnovu zgrada javne namjene na području Grada Osijeka. Tako je početkom godine završena Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Gari Cappelli: "Turistički djelatnici su prvi ljudi turizma – njihov profesionalizam, osmijeh i gostoljubivost po kojoj smo poznati"

  Osijek ponovno domaćin Dana poslova u turizmu

  U 2020. nemojte ignorirati svoj potencijal - Pronađite za sebe najbolji mogući posao!

  Otvorena su nova radna mjesta! Donosimo popis…

  Ti znaš kako da se gost osjeća kao doma – Izaberi posao u turizmu!

  Dani poslova u turizmu u Osijeku: više od 9.000 poslova traže najbolje radnike