ŽIVOT

Osigurano 4,39 milijuna kuna u 2021. za jačanje konkurentnosti osječkih poduzetnika

Najviše prijava očekuje se za mjeru digitalizacije poslovanja, a koju Grad provodi još od 2019. godine i sufinancira u iznosu od 50 posto

Objavljeno 23.02.2021
Ivona Amidžić

Grad Osijek raspisat će 1. ožujka dva javna poziva iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka. Riječ je o mjerama za jačanje konkurentnosti osječkih poduzetnika te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina, za koje je ove godine osigurano 4,39 milijuna kuna.

Korisnici potpora mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici, isključivo trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti koji imaju sjedište na području Grada Osijeka – pojasnila je na današnjoj konferenciji za medije zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, uz napomenu kako obrti i samostalne djelatnosti moraju imati i sjedište i prebivalište na području Grada Osijeka, te u cijelosti biti u privatnom vlasništvu i imati najmanje jednoga zaposlenog.

Zamjenica gradonačelnika dodala je kako se radi o nastavku mjera koje Grad Osijek provodi već petu godinu zaredom te podsjetila kako je u 2020. zbog koronakrize Grad izdvojio 9,2 milijuna kuna izravne pomoći osječkim poduzetnicama i poduzetnicima.

“Još 2016. godine Grad Osijek prepoznao je ovaj oblik izravne i konkretne financijske potpore razvoju poduzetništva. Tada smo izdvojili 237 tisuća kuna, a kako su naši poduzetnici ubrzo prepoznali ove mjere, kroz godine smo ih povećavali pa je iznos potpora već 2019. dosegnuo 4,6 milijuna kuna”, kazala je Gamoš.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo objasnio je kako je poduzetnicima u IT sektoru namijenjeno 1,5 milijuna kuna, dok je za sve ostale predviđeno 2,89 milijuna kuna. Jedan poduzetnik može se prijaviti na više mjera, ali po jednome javnom pozivu može najviše dobiti 45 tisuća kuna.

“Budući da ovaj program poticanja poduzetništva provodimo već dugi niz godina, sve vrijeme smo te mjere unaprjeđivali i dorađivali. Rezultat je osam mjera s kojima izlazimo u ovom javnom pozivu, a najviše sufinanciramo one za pokretanje gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika te one za tradicijske i umjetničke obrte, i to u iznosu od 75 posto – istaknuo je Krolo. Naglasio je kako je najizdašnija mjera ona za ugradnju strojeva i opreme, kojom Grad Osijek želi potaknuti rast proizvođačkog sektora, budući da je – i po broju zaposlenih i po ukupnom prihodu i izvozu”, najznačajniji sektor u Osijeku.

Najviše prijava očekuje se za mjeru digitalizacije poslovanja, a koju Grad provodi još od 2019. godine i sufinancira u iznosu od 50 posto. Usto, osječki poduzetnici moći će se prijaviti i za potpore za certificiranje proizvoda i usklađivanja poslovanja s GDPR-om, potom za potpore za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, kao i za potpore za izlaganje na sajmovima i odlaske na konferencije, te za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika.

Javni pozivi bit će otvoreni do 31. ožujka i dostupni na mrežnoj stranici Grada Osijeka, a sve informacije u vezi javnih poziva moći će se dobiti u osječkom Centru za poduzetništvo, na adresi Ulica Josipa Jurja Strossmayera 341 ili telefonom na 031/283 820, odnosno putem e-pošte na [email protected]. Poduzetnički inkubator BIOS partner je u provođenju ovih javnih poziva.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Nismo čekali mjere na razini države, nego smo se usmjerili lokalnim gospodarstvenicima zbog očuvanja radnih mjesta za što smo osigurali više 20 milijuna kuna"

Piližota potvrđuje: Ukinuti su porezi na potrošnju i korištenje javnih površina

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota gostovao je u programu Radio Osijeka. Potvrdio je nova porezna rasterećenja za gospodarstvenike pogođene pandemijom. Riječ Više…

"Zbog ljudskih stradavanja i materijalnih šteta koje je uzrokovao potres, vjerujemo kako je korištenje pirotehnike u ovim teškim trenutcima neprimjereno"

Osijek uplatio 200.000 kuna gradovima Petrinji, Sisku i Glini; Otkazuje se novogodišnji vatromet

Usred razornih posljedica nezapamćene tragedije koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, Grad Osijek izražava duboku sućut obiteljima Više…

Novčane potpore od 6000 kuna učenicima se isplaćuje tijekom školske godine u iznosu od 600 kuna mjesečno. Ove su godine dodijeljene 32 takve stipendije.

Grad Osijek: Dodijeljene stipendije za darovite učenike i one koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Grad Osijek i ove školske godine stipendira darovite učenike osječkih srednjih škola, kao i one koji se obrazuju za deficitarna Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Reforma obrazovanja: Pokušaji i improvizacije

Tribina o reformi obrazovanja

Na bolničkom liječenju nalazi se 56 osoba, njih 44 liječi se u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru

U Osječko-baranjskoj županiji 71 novopozitivna osoba

Do danas je Revolut privukao više od 150.000 klijenata u Hrvatskoj.

Revolut pokrenuo banku u Hrvatskoj, klijentima nude niz pogodnosti