ŽIVOT

Osijek će radi ljepše vizure grada ujednačiti izgled terasa ugostiteljskih objekata

Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja

Objavljeno 29.09.2023
Darija Kovačić

Gradsko vijeće Grada Osijeka održalo je u četvrtak, 28. rujna 2023., 18. sjednicu na kojoj su vijećnici i vijećnice, njih 27, razmatrali 23 točaka dnevnoga reda.

Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja.

– Na taj način ujednačit će se izgled terasa na području Osijeka kako bi grad dobio ljepšu vizuru. Grad smo podijelili na tri zone, nulta zona je stara gradska jezgra Tvrđe i najuži centar grada. Tu su i pravila najviše definirana, dakle boja suncobrana i tendi. Prva zona obuhvaća širi centar grada, gdje su pravila nešto blaža. Kad govorimo o tendama u toj prvoj zoni, dozvoljene su samo one na dva stupa, kako se ne bismo opet doveli u situaciju da imamo tende na četiri stupa, što onda sljedeće godine postaju poluzatvoreni objekti, pa zatvoreni, pa ustakljeni, čime se uzurpira javna površina i grade neki trajni objekti. Cilj je da grad izgleda urednije i da postoji određeni red. U ostatku Osijeka i prigradskim naseljima pravila su iznimno blaga pravila – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Dodao je i kako bi se iduće godine uredila i pravila oko ugostiteljske opreme i na dravskom kupalištu na Copacabani.

Na sjednici je usvojen i prijedlog odluke o načinu i uvjetima utvrđivanja naknade za nedostajuća parkirališna mjesta.

– Ovim prijedlogom ćemo spriječiti da kod rekonstrukcija stambenih jedinica za obiteljsko stanovanje u višestambene objekata neće biti moguće dobiti građevinsku dozvolu za takvu rekonstrukciju ako nisu osigurana parkirna mjesta na samoj čestici – kazao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Vijećnici su usvojili i prijedloge za raspisivanje natječaja za prodaju triju zemljišta na području Industrijske zone Nemetin, jedno od kojih je i zemljište vrijedno više od 5,3 milijuna eura gdje će američki Jabil graditi svoj centar izvrsnosti.

Govoreći o poduzetničkim zonama, zamjenik gradonačelnika Vulin rekao je kako su stvoreni preduvjeti da država gradu daruje zemljište tzv. treće faze zone u Nemetinu, dodatnih 36 ha.

– To nam je iznimno važno kako bismo mogli dalje razvijati gospodarstvo, jer imamo dodatnih upita potencijalnih investitora, a trenutačno im nemamo što ponuditi – kazao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Usvojeni su i prijedlozi odluka kojim se utvrđuju postojeće poduzetničke zone Nemetin, Tenja, S cesta, Jablan i Zapad radi usklađivanja sa Zakonom o unapređenju poduzetničke infrastrukture, kao i odluka kojom se osniva Poduzetnička zona IT park.

Na sjednici je usvojen je i prijedlog o sklapanju ugovora kojim će Grad osječkom KBC-u darovati zemljište za potrebe izgradnje nove zgrade bolnice vrijedno 592 000 eura, koje se nalazi južno od Gacke ulice.

O stanju sigurnosti na području Grada Osijeka u prvom dijelu 2023. govorio je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, koji je istaknuo kako je Osijek najsigurniji grad od velikih hrvatskih gradova.

U usporedbi s proteklom godinom ovo je razdoblje obilježeno smanjenjem broja ukupno evidentiranih kaznenih djela, povećanjem broja prometnih nesreća, smanjenjem broja prekršaja u prometu, smanjenjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira, smanjenjem broja prekršaja iz ostalih zakonskih propisa, te smanjenjem broja evidentiranih požara.

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Rješenja o izboru članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Osijeka.

Snimka 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka s pripadajućim materijalima dostupna je na https://www.osijek.hr/prijenos-sjednice/ .

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Jedno gradilište je u osječkoj Retfali, pored rijeke Drave, a drugo u neposrednoj blizini Športsko poslovne zračne luke Osijek. Pogledajte video!

[VIDEO] Pogled odozgo – Nove vizure grada Osijeka

Osijek će uskoro imati dvije nove vizure grada, Stadion Pampas i Gospodarski centar. Dok se Stadion Pampas gradi u osječkoj Više…

"Sada imamo jednu privremenu mjeru, a potrebno je cijene u vrtićima unaprijediti i prilagoditi da ne budu na teret mladim obiteljima"

SDP i Možemo! o cijenama osječkih vrtića: “Nismo zadovoljni, mjere nisu dovoljno dobre”

Mjere u vezi cijena programa ranog i predškolskog odgoja u osječkim vrtićima koje je jučer usvojilo Gradsko vijeće Osijeka, bile Više…

SDP: Smatramo kako Prijedlog pravila o cijeni programa ranog i predškolskog odgoja nije u potpunosti obuhvatio trenutnu epidemiološku realnost, da je manjkav i štetan za većinu roditelja...

GO SDP Osijek: Podržavamo socijalnu osjetljivost i olakšicu koja je na korist djece i roditelja

“U SDP-u beskompromisno podržavamo socijalnu osjetljivost i svaku olakšicu koja je na korist djece i roditelja. U tom kontekstu nam Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje