ŽIVOT

Osijek dobiva novi, modernizirani i ekološki sustav rasvjete

Utrošena energija bit će manja za 7,5 milijuna kilovat sati godišnje, a smanjit ćemo i svjetlosno onečišćenje

Objavljeno 24.04.2020
Ivona Amidžić

Na pitanje koji je najbolji primjer koji građanima može omogućiti veću korist za manje utrošenog javnog novca odgovor je ESCO model modernizacije javne rasvjete.

ESCO model odličan je primjer kako možemo upotrijebiti novu, zelenu i štedljivu tehnologiju, a koja ima brojne beneficije: “ESCO ugovor s garancijom učinka (EPC ESCO model) ne predstavlja zaduženje jedinicama lokalne samouprave te povećava investicijski potencijal za druge razvojne projekte”.

U suštini to znači da nakon modernizacije javne rasvjete čiji se radovi procjenjuju na oko 300 dana, i tijekom ugovornog razdoblja pružanja energetske usluge od osam godina, Grad Osijek neće imati više nikakvih dodatnih troškova.

“Bit će pokriven cijeli grad Osijek, stara rasvjeta biti će zamijenjena s više od 11 tisuća rasvjetnih tijela značajno bolje kvalitete i s dodatnim opcijama (dinamičko upravljanje javnom rasvjetom, daljinsko upravljanje, osiguranje i održavanje rasvjetnih tijela tijekom pružanja usluge itd.)”, rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Dodaje kako nakon isteka ugovornog razdoblja od osam godina, svjetiljke i sva oprema koja ide uz njih prelaze u vlasništvo Grada Osijeka.

Još jedna pozitivna stvar je energija koja će biti utrošena, a koja će biti manja za 7,5 milijuna kilovat sati godišnje, što financijski otprilike iznosi 25% troškova koje smo imali prije početka provođenja mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti.

“Dakle, uvođenjem ovoga modela financijska ušteda Grada Osijeka je 75%, dok osvjetljenje grada postaje puno energetski učinkovitije i bolje, i uz to sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja!” naglašava Piližota.

Predloženi model modernizacije javne rasvjete financira se isključivo iz ostvarenih ušteda i za cijelo vrijeme njegove provedbe ne nastaju nikakvi dodatni troškovi.

Možemo zaključiti da uvođenjem ESCO modela modernizacije javne rasvjete rješava problem neučinkoviteg i ekološki neprihvatljivog sustava javne rasvjete, a sprječava i daljnje povećanje troškova Grada Osijeka koje bi samo postajalo još veće.

Ovakav pristup postaje primjer dobre prakse ne samo za nove, slične investicije u Osijeku koje se rade na stvaranju “smart citya” i energetski učinkovite transformacije grada, nego će biti sjajan primjer i za druge gradove koji će iz našeg primjera steći vrijedna saznanja.

foto: Vlado kos (CROPIX)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

„Iza nas je jako dobra turistička sezona. I supruzi i meni omogućila je solidnu zaradu, pa ćemo tako, pored novca za tekuće troškove idućih par mjeseci, imati i mogućnost dio staviti „sa strane“

Nakon uspješne sezone mnogi se pitaju: “Ima li smisla štedjeti ?”

Odlični rezultati ovoljetne turističke sezone, koja je nadmašila čak i onu iz 2019. g. znače i jako dobro zaradu od Više…

S istom količinom novca može se, dakle, kupiti sve manje.  Građani koji imaju gotovinu u banci odnosno oni koji je drže kod kuće najviše su pogođeni inflacijom. Kamate na oročenu štednju u bankama su praktički nepostojeće, a uz to, na njih se plaća porez

Inflacija nam je otvorila oči – ušteđevinu sad čuvamo u zlatu!

I Hrvatska i eurozona bilježe novu rekordnu stopu inflacije. Kod nas je ona već probila granicu od 10%, a idući Više…

Zlato je sigurna luka u nesigurnim vremenima. Kupnjom fizičkog zlata štiti se vrijednost imovine,  jer, za razliku od novca, zlato uvijek čuva svoju vrijednost

Ne gledajte kako se vaša ušteđevina topi! Investirajte je u zlato

Građani naše, ali i drugih zemalja, svakodnevno svjedoče galopiranju inflacije koja sve više ubrzava i obara rekorde. Udar na standard Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.