ŽIVOT

Osijek dobiva novi sajamski prostor, prva zgrada Gospodarskog centra gotova do kraja 2022.

Prva zgrada, koja je novi sajamski prostor, osmišljena je kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja...

Objavljeno 25.03.2022
Ivona Amidžić

Radovi na izgradnji prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku u punome su jeku i bit će okončani do kraja 2022., rečeno je u četvrtak na uvodnoj konferenciji projekta.

Gradilište su obišli osječki gradonačelnik Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, koji su tom prigodom izrazili zadovoljstvo dinamikom radova.

– Raduje me što će uskoro biti gotovi jer će Osijek i Osječko-baranjska županija dobiti pravi sajamski prostor kakav i zaslužuju i gdje će se razvijati razne gospodarske grane. Još jednom ćemo pokazati da smo metropola istočne Hrvatske – rekao je gradonačelnik Radić, ističući kako i brojni drugi projekti na području grada teku planiranom dinamikom.

Osječki gradonačelnik dodao je kako su u Osijeku zabilježeni dobri pokazatelji po pitanju broja zaposlenih, napominjući da je u veljači ove godine evidentirano 1288 manje nezaposlenih u odnosu na isti mjesec 2021., te da je 250 slobodnih radnih mjesta više.

– Siguran sam da tomu doprinosi dobra poduzetnička klima i potpore koje dajemo kao Grad i Županija. Popunili smo prvu fazu zone u Nemetinu, upravo je u tijeku natječaj za drugu fazu zone, u IT parku prodano je šest od devet parcela, uskoro krećemo i s izgradnjom naše centralne zgrade. Idu i novi projekti u zoni Jug gdje se danas nalazimo, a gdje uskoro dolazi i Lesnina koja otvara 100 novih radnih mjesta, investicija teška 15 milijuna eura. Nastavit ćemo dalje raditi u tom smjeru – dodao je Radić.

– Do kraja godine imat ćemo gotov ultramoderan, novi gospodarski centar koji će biti ne samo sajamski prostor nego i centar gospodarskih aktivnosti, generator i inkubator svih poslovnih aktivnosti na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ovaj prostor će preuzeti ulogu sadašnjeg Pampasa. Tamo će ponovno biti samo streljana, dok će se sajmovanje u potpunosti premjestiti u ovaj prostor. Ovdje nećete imati sajam jedanput, dvaput, triput ili četiri puta godišnje, ovdje će biti poslovne aktivnosti kroz cijelu godinu – kazao je župan Anušić.

Ministrica Tramišak istaknula je kako je ovaj projekt dio jednog ozbiljnog kompleksa pod nazivom Gospodarski centar, a koji treba sadržavati i puno više sadržaja.

– Početak svega je ova zgrada koja će pružiti prilike za nova sajmovanja u gradu Osijeku. Znamo da Grad Osijek ima tradiciju sajmovanja i trebao bi je nastaviti razvijati, posebno u kontekstu novih mogućnosti u vidu razvoja različitih brendova na području Panonske Hrvatske – rekla je ministrica Tramišak, ocijenivši kako će Osijek ovim projektom podići svoje gospodarske aktivnosti i izvan granica Hrvatske.

Dodala je kako ovaj projekt odražava suradnju na svim razinama, počevši od Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije,te Vlade Republike Hrvatske.

– U novom razdoblju nastavit ćemo pratiti ovaj projekt te će biti prilika za prijavu i ostalih zgrada koje će nuditi dodatne mogućnosti za poslovanje malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima – napomenula je Tramišak.

Prva zgrada, koja je novi sajamski prostor, osmišljena je kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, a ukupne bruto površine gotovo 5000 četvornih metara. Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije, te na principu gotovo nulte energije u zgradama.

Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor biti će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije, te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore.

Projekt Izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra vrijedan je 65,5 milijuna kuna, od čega je 45 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak osiguravaju ministarstvo i županija, a Grad Osijek kao projektni partner darovao je zemljište vrijedno 26 milijuna kuna. Projekt traje od 1. ožujka 2021. do 1. rujna 2023. godine.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek moli sve sudionike u prometu da u četvrtak, 8. veljače u vremenskom razdoblju od 21:00 pa do iza ponoći izbjegavaju zonu navedenih radova

Radovi na državnoj cesti DC518 u Osijeku

Zbog početka radova na demontaži postojećeg i izgradnji novog kolosiječnog sustava na državnoj cesti DC518 u križanju Ulice kneza Trpimira Više…

WineOS je privukao najviše izlagača do sada. Tijekom dva sajamska dana, 12. i 13. siječnja, na 101 izlagačkom mjestu u glavnoj dvorani, pet u maloj dvorani te na sajamskoj pozornici predstavilo se više od 130 proizvođača vina, žestokih pića, delicija te drugih proizvoda i usluga iz sedam zemalja.

[FOTO] Velika fotogalerija – WineOs nastavio rušiti vlastite rekorde

Iza nas je deveto izdanje WineOS-a, najveće i najznačajnije vinske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj. Selidba u novi prostor, a riječ Više…

Program je pun, a izložbena dvorana se postavlja pored nas. Stotinjak proizvođača vina i žestokih pića uz proizvođače hrane i slastica te tvrtke koje pružaju razne usluge u vinogradarstvu, vinarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, kao i izlagači iz drugih povezanih sektora, garancija su da nas ponovno očekuje uzbudljiv sajam

Sve je spremno za dosad najveći i najsadržajniji WineOS

Sve je spremno za deveti WineOS koji nas očekuje predstojećeg vikenda u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. U petak Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ako ste fascinirani paucima, veselit će vas da uskoro u Portanovu stiže i jedinstvena izložba tarantula i insekata, i to od 1. ožujka. Tarantule i insekti stižu iz cijeloga svijeta

Uskoro Izložba tarantula u Portanovi

UI Slavonski Hrast poziva djecu i mlade u izviđače, a posebno volontere iznad 14 godina koji vole prirodu, timski rad i žele steći korisne vještine za život.

31. godina volontiranja Udruge izviđača “Slavonski hrast” Osijek

FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku - Vječno vraćanje jednakog - Nietzscheova najznanstvenija ili najreligioznija misao?

[NAJAVA] popularno-znanstveni Otvoreni četvrtak na FFOS-u