ŽIVOT

Osijek dobiva novi sajamski prostor, prva zgrada Gospodarskog centra gotova do kraja 2022.

Prva zgrada, koja je novi sajamski prostor, osmišljena je kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja...

Objavljeno 25.03.2022
Ivona Amidžić

Radovi na izgradnji prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku u punome su jeku i bit će okončani do kraja 2022., rečeno je u četvrtak na uvodnoj konferenciji projekta.

Gradilište su obišli osječki gradonačelnik Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, koji su tom prigodom izrazili zadovoljstvo dinamikom radova.

– Raduje me što će uskoro biti gotovi jer će Osijek i Osječko-baranjska županija dobiti pravi sajamski prostor kakav i zaslužuju i gdje će se razvijati razne gospodarske grane. Još jednom ćemo pokazati da smo metropola istočne Hrvatske – rekao je gradonačelnik Radić, ističući kako i brojni drugi projekti na području grada teku planiranom dinamikom.

Osječki gradonačelnik dodao je kako su u Osijeku zabilježeni dobri pokazatelji po pitanju broja zaposlenih, napominjući da je u veljači ove godine evidentirano 1288 manje nezaposlenih u odnosu na isti mjesec 2021., te da je 250 slobodnih radnih mjesta više.

– Siguran sam da tomu doprinosi dobra poduzetnička klima i potpore koje dajemo kao Grad i Županija. Popunili smo prvu fazu zone u Nemetinu, upravo je u tijeku natječaj za drugu fazu zone, u IT parku prodano je šest od devet parcela, uskoro krećemo i s izgradnjom naše centralne zgrade. Idu i novi projekti u zoni Jug gdje se danas nalazimo, a gdje uskoro dolazi i Lesnina koja otvara 100 novih radnih mjesta, investicija teška 15 milijuna eura. Nastavit ćemo dalje raditi u tom smjeru – dodao je Radić.

– Do kraja godine imat ćemo gotov ultramoderan, novi gospodarski centar koji će biti ne samo sajamski prostor nego i centar gospodarskih aktivnosti, generator i inkubator svih poslovnih aktivnosti na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ovaj prostor će preuzeti ulogu sadašnjeg Pampasa. Tamo će ponovno biti samo streljana, dok će se sajmovanje u potpunosti premjestiti u ovaj prostor. Ovdje nećete imati sajam jedanput, dvaput, triput ili četiri puta godišnje, ovdje će biti poslovne aktivnosti kroz cijelu godinu – kazao je župan Anušić.

Ministrica Tramišak istaknula je kako je ovaj projekt dio jednog ozbiljnog kompleksa pod nazivom Gospodarski centar, a koji treba sadržavati i puno više sadržaja.

– Početak svega je ova zgrada koja će pružiti prilike za nova sajmovanja u gradu Osijeku. Znamo da Grad Osijek ima tradiciju sajmovanja i trebao bi je nastaviti razvijati, posebno u kontekstu novih mogućnosti u vidu razvoja različitih brendova na području Panonske Hrvatske – rekla je ministrica Tramišak, ocijenivši kako će Osijek ovim projektom podići svoje gospodarske aktivnosti i izvan granica Hrvatske.

Dodala je kako ovaj projekt odražava suradnju na svim razinama, počevši od Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije,te Vlade Republike Hrvatske.

– U novom razdoblju nastavit ćemo pratiti ovaj projekt te će biti prilika za prijavu i ostalih zgrada koje će nuditi dodatne mogućnosti za poslovanje malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima – napomenula je Tramišak.

Prva zgrada, koja je novi sajamski prostor, osmišljena je kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, a ukupne bruto površine gotovo 5000 četvornih metara. Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije, te na principu gotovo nulte energije u zgradama.

Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor biti će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije, te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore.

Projekt Izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra vrijedan je 65,5 milijuna kuna, od čega je 45 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak osiguravaju ministarstvo i županija, a Grad Osijek kao projektni partner darovao je zemljište vrijedno 26 milijuna kuna. Projekt traje od 1. ožujka 2021. do 1. rujna 2023. godine.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

WineOS osječki sajam vina, delicija i ugodnog življenja po osmi put u našem gradu a interes izlagača je veći no ikada, naglasak je na lokalnim vinarima

Iznimani interes izlagača za nadolazeći WineOS sajam

Osmo izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održat će se, već uobičajno, na samom početku godine, točnije Više…

Održati će se čak 40 radionica z robotike, dronova, modelarstva, informatike, elektroničkih i digitalnih sklopova te 3D modeliranja i printanja, svi su dobrodošli!

FOTO Na osječkom Pampasu otvoren 4. Tehnicoolum

Četvrti sajam tehničke kulture “Tehnicoolum” i prateći sajam strukovnih zanimanja otvoren je u petak, 25. studenoga u Osijeku, i održavat Više…

Osim sajma Tehnicoolum održati će se i Sajam strukovnih zanimanja kao dio projekta RCK ELPROS. Pregledajte zanimljiv program ovog inovativnog sajma

4. TEHNICOOLUM – sajam tehničke kulture Osijek, 25. i 26. studeni 2022. [PROGRAM]

Osječki sajam d.o.o. pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je tijekom jučerašnjeg dana više od 500 poziva, od kojih se više od 200 odnosilo na događaja vezana za posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio 90 km/h i više

FOTO Sanacija šteta od nevremena: žurne službe su i danas na terenu!

Na glavnoj osječkoj tržnici u naletima vjetra oštećen je dio krova, zbog čega je tržnica jučer prijepodne evakuirana. Danas je vanjski dio tržnice zatvoren i ne radi, a mi se ne sjećamo se kada se to zadnji puta dogodilo.

Olujni vjetar rušio stabla u Osijeku, vanjski dio tržnice je jučer evakuiran, a danas zatvoren

Riječ je o impozantnom gamerskom showu na kojemu će se istovremeno događati e-sportski turnir s više od 500 registriranih natjecatelja, sajam gamerske opreme, smotra najutjecajnijih regionalnih i svjetskih igrača

FOTO započeo Wandercon, gamerski festival