ŽIVOT

Osijek domaćin FoodCoolTour konferencije – Vodeći domaći i europski stručnjaci donose odgovore na goruća pitanja o proizvodnji hrane i prehrambenoj industriji

Hoće li globalna politička situacija diktirati što ćemo jesti, kolika je moć greenwashinga, u kojoj mjeri nova hrana otvara pitanja sigurnosti dio su tema konferencije koja se 7. i 8. svibnja održava u gradu na Dravi

Objavljeno 26.03.2025
Darija Kovačić

Hoće li globalna politička situacija diktirati što ćemo jesti, kolika je moć greenwashinga, u kojoj mjeri nova hrana otvara pitanja sigurnosti dio su tema konferencije koja se 7. i 8. svibnja održava u gradu na Dravi

Osijek će 7. i 8. svibnja 2025. biti domaćin FOODCOOLTOUR konferencije o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, koja će u Koncertnoj dvorani Franjo Krežma okupiti vodeće stručnjake, znanstvenike, predstavnike industrije i donositelja odluka.

Prehrambena sigurnost danas više nije samo pitanje dostupnosti sigurne hrane – ona određuje stabilnost gospodarstva, opskrbne lance i održivost resursa. Sve stroži propisi, klimatske promjene i zahtjevi potrošača traže zajednički pristup industrije, znanstvene zajednice i regulatornih tijela u osmišljavanju rješenja za aktualne izazove. Upravo će FOODCOOLTOUR konferencija pružiti potreban prostor za stručne rasprave, razmjenu znanja i umrežavanje svih ključnih dionika.

Tijekom dva dana konferencije sudionici će moći pratiti stručne panele i interaktivne sadržaje, sudjelovati u raspravama o najnovijim trendovima u prehrambenoj industriji te saznati o budućim regulativama. Ključne teme uključuju geopolitički utjecaj na prehrambenu sigurnost, greenwashing, smanjenje bacanja hrane, deforestaciju, utjecaj klimatskih promjena, fake news, smanjenje soli u prehrani, oglašavanje i dizajn, kao i regulaciju nove hrane i dodataka prehrani.

Među renomiranim panelistima su akademik prof.dr.sc. Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, dr.sc. Matthieu Schuler, glavni izvršni direktor Francuske agencije za sigurnost hrane, okoliša i zdravlje na radu (ANSES), Barbara Gallani, voditeljica Odjela za komunikaciju i partnerstvo (ENGAGE) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kao i predstavnici institucija: FAO, WHO, Europska komisija, Europski  parlament, BfR, Sveučilište u Oxfordu i mnogi drugi.

„Kad pričamo o sigurnosti hrane, govorimo o globalnim izazovima koji utječu na našu svakodnevicu. Od prehrambene sigurnosti u geopolitičkom kontekstu, klimatskih promjena i regulatornih standarda do povjerenja potrošača, znanstvena zajednica u sprezi s prehrambenom industrijom u suradnji s  provedbenim tijelima mora ponuditi odgovore na sve kompleksnija pitanja proizvodnje hrane. FOODCOOLTOUR je mjesto gdje će eminentni stručnjaci iz Hrvatske i Europe analizirati te izazove i osmisliti konkretne smjernice za budućnost. Ponosni smo što će Osijek postati središte ovako važne rasprave jer vjerujemo da samo zajedničkim djelovanjem možemo osigurati održiv i siguran prehrambeni sustav“, izjavio je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

hrana slavonija

Osijek nije slučajno odabran za domaćina ovog događanja. Grad i županija s bogatom poljoprivrednom i prehrambenom tradicijom, snažnom znanstvenom zajednicom i industrijskim potencijalom idealno se uklapaju u viziju konferencije.

„Osijek je oduvijek bio snažno povezan s poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a FOODCOOLTOUR konferencija dodatno učvršćuje našu poziciju kao središte prijenosa znanja u ovom području. Ovaj događaj donosi mogućnost umrežavanja lokalnih proizvođača s globalnim stručnjacima, otvara prostor za nove investicije i stavlja Osijek u fokus europske prehrambene politike. Hrana nije samo industrija – ona je dio kulture, identiteta i dugoročne vizije održivog razvoja. Ponosni smo što će Osijek biti domaćin ove konferencije i postati epicentar kreiranja smjernica za buduće politike u ovom važnom sektoru“, poručio je gradonačelnik Ivan Radić.

FOODCOOLTOUR konferenciju organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Grad Osijek i DD produkcija, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjska županija.

Uz stručni dio, konferencija donosi i projekcije dokumentarnih filmova u Kinu Urania, kao i ekskluzivne koncerte Nine Badrić i Matije Cveka za sudionike konferencije.

Sve informacije o konferenciji, uključujući program i link na prijave, dostupne su na web stranici HAPIH-a.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Unose radost u domove i čine svakodnevicu ljepšom. No svaka sadnica krije krhku ravnotežu o kojoj ovisi budućnost hrane, okoliša i zdravlja

Biljke su novi must-have u svakom domu, ali znate li što se krije iza njihove ljepote?

Biljke su danas svuda oko nas – na balkonima, u dnevnim boravcima, u urbanim vrtovima. Pretvorile su se u lifestyle Više…

Konferencija FOODCOOLTOUR, je okupila više od tri stotine uzvanika - vodeće europske i domaće stručnjake, predstavnike vlasti i akademske zajednice te prehrambene industrije

Konferencija Foodcooltour u Osijeku: Proizvodnja hrane i samodostatnost kao strateški resurs i pitanje nacionalne sigurnosti

Jandroković: Pitanje samodostatnosti postaje sve važnije, posebno u svijetlu globalnih događaja i najnovijih međunarodnih sukoba Najviše uvozimo voće, povrće, meso Više…

Konferencija o hrani, proizvodnji, prehrambenim trendovima i sigurnosti hrane u Osijeku dovodi najveće europske i svjetske stručnjake

Hrana se baca kao da je besplatna: na globalnoj razini, svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi u otpadu

Dok milijuni ljudi diljem svijeta i dalje gladuju, oko 1,3 milijarde tona hrane u svijetu svake godine završi u otpadu. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Sve više muškaraca, uključujući i one u 20-ima i 30-ima, prijavljuje poteškoće poput smanjenog libida, problema s erekcijom ili potpunog gubitka seksualne želje

Kako stres utječe na seksualnu funkciju kod muškaraca?

Od novih kolekcija i back to school popusta, preko nagradne igre s izuzetno vrijednim nagradama, pa sve do obiteljskog dana punog zabave – razloga za dolazak u Portanovu nikad više!

Jesen u Portanovi: nove kolekcije, nagradna igra i obiteljska zabava

Ako tražiš mušku odjeću koja je više od stila, ako u majici tražiš misaoni okvir, ako vjeruješ da dizajn treba imati dušu – dobrodošao si

Mosquitos Coast novi boutique koncept koji odjeću doživljava kao misaoni prostor, kao osobnu izjavu i tiho sredstvo izražavanja