GOSPODARSTVO

Osijek Drone Expo počinje u subotu na Sajmu

Osijek je jedan od predvodnika popularizacije dronova u Hrvatskoj, rečeno je na konferenciji

  Objavljeno 09.05.2018
  Alan Srčnik

  Dvodnevni Osijek Drone Expo ponudit će doista bogat program, koji će uključivati izložbu dronova, panele i predavanja, radionice za sve koji žele sklopiti vlastiti dron, računalne simulacije letenja race dronova, utrku Dron race kup Hrvatske, nagradne igre, druženje, zabavu i još puno toga, rečeno je među ostalim na konferenciji za novinstvo, koju su na sajamskom prostoru održali direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Željko Požega i tvrtke partneri u organizaciji.

  Naime, bespilotne letjelice, ili dronovi, polako postaju sve prisutniji u svakodnevnom životu naših građana. Kao i mnogo puta do sada kada je moderna tehnologija u pitanju, upravo je Osijek jedan od predvodnika popularizacije dronova u Hrvatskoj, rečeno je na konferenciji.

  – Kao dokaz te tvrdnje iznimno nam je drago što vam možemo ekskluzivno najaviti predstojeći Osijek Drone Expo – prvi hrvatski sajam dronova – koji će se održati 12. i 13. svibnja 2018. u prostoru Osječkog sajma, najavljeno je danas pred novinarima.

  Prvog dana manifestacije, u subotu 12. svibnja, posjetitelje tako očekuje: izložbeno-sajamski dan na kome će se predstaviti proizvođači, zastupnici proizvođača dronova, tvrtke koje koriste dronove, paneli i predavanja o poslovnom i zabavnom korištenju dronova, predstavljanje novih tehnologija i načina korištenja (industrija, poljoprivreda, snimanje iz zraka, monitoring, 3d maping, krizne situacije..), poslovne mogućnosti, problematika, regulative, zakonodavstvo, pravila …, edukativne radionice za sve koji žele saznati kako sklopiti vlastiti dron (dijelovi, sastavljanje, programiranje, printanje rezervnih djelova na 3d printeru itd.), nagradne igre za djecu (nagrade su pravi dronovi), simulatori letenja race dronova (na nekoliko postavljenih kompjutora), naposljetku i zabava i druženje uz DJ-e, svakako inovativnu i bogatu gastro ponudu.

  Drugog dana (nedjelja, 13. svibnja) posjetitelje očekuje najzanimljiviji dio cijelog programa, a to je utrka Dron race kup Hrvatske na posebno uređenoj stazi za utrke dronova na prostoru sajma/streljane. Sudionici će upravljati dronovima s FPV (first person view) naočalama, a bit će postavljena i zaštitna mreža za gledatelje zbog sigurnosti. Pobjednike očekuje bogat nagradni fond, a i drugi dan sajma dronova završit će druženjem i zabavom uz DJ-e.

  Organizatori su Osječki sajam d.o.o., uz stručno vodstvo tvrtki Trotoar i Hexaworx, odnosno suorganizaciju Turističke zajednice grada Osijeka, Zajednice tehničke kulture grada Osijeka, Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i pokroviteljstvo Grada Osijeka.

  Raspored predavanja na 1. OSIJEK DRONE EXPO

  Predavač Tema Vrijeme
  CCAA Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo Izmjena Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova  

  10:00 – 10:45

   

  CCAA Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo Izrada procjene rizika pri operacijama sustavima bespilotnih zrakoplova  

  10:45 – 11:15

   

  CCAA Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo Izvješćivanje o događanjima povezanim sa sigurnošću  

  11:30 – 11:45

   

  In2 Bespilotne letjelice i pametna poljoprivreda 12:00 – 12:30
  Aviteh d.o.o. Prezentacija DJI multikoptera 12:45 – 13:15
  Semer pro sempel d.o.o. Osiguranje bespilotnih zrakoplova 13:15 – 13:30
  Tenzor Orqa FPV One: video naočale za upravljanje bespilotnim letjelicama 13:45 – 14:15
  HUBS Hrvatska udruga bespilotnih sustava Implementacija koncepta UTM 15:00 – 15:30

  Program utrke „Croatian Drone Cup – RACE #1 – Osijek“

  1. svibnja 2018., subota od 10:00 sati: prijava natjecatelja i tehnička kontrola ispravnosti letjelica, pilot breefing – informiranje pilota, trening, pauza za ručak, kvalifikacijske trke, završetak subotnjeg programa
  1. svibnja 2018., nedjelja od 10:00 sati: nastavak kvalifikacijskih trka, pauza za ručak, nastavak kvalifikacijskih trka, pauza, finalne utrke, proglašenje pobjednika i završetak programa
  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Prvi Hrvatski sajam bespilotnih letjelica u našem Gradu

  Osijek DRONE EXPO

  Prvi hrvatski sajam dronova u Hrvatskoj – Osijek Drone Expo – održat će se u Osijeku 12. i 13. svibnja Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prva inovativna turistička ponuda u Hrvatskoj prilagođena slijepim i slabovidnim osobama :)

  Obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe

  Kako zapošljavanje umirovljenika ide u korak s demografskom politikom? Imaju li te dvije stvari uopće vezu?

  Zapošljavanje umirovljenika? Demograf Živić: Teško je nekoga od 65 nazvati starim

  Video zapis svjedoči kako su ispred MAN-a Osječani provozali svoje nove autobuse, a kupljene sredstvima EU ...

  Video: GPP provozao nove autobuse ispred MAN-a