ŽIVOT

Osijek – Grad šarolike aktivnosti nacionalnih manjina

Ham: Povećan proračun kojim se financiraju aktivnosti nacionalnih manjina...

Objavljeno 11.05.2022
Ivona Amidžić

Prigodnim programom na pozornici, nastupom pjevačkih i plesnih skupina jedanaest nacionalnih manjina te gastro i etno ponudom na štandovima, započele su svečanosti obilježavanja Dana nacionalnih manjina Grada Osijeka.

Nazočne goste i sudionike pozdravili su ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Vladimir Ham te gradski vijećnik Anto Đapić uime osječkog gradonačelnika Ivana Radića.

– Osijek kao grad je svakako primjer suživota u duhu pluralizma i tolerancije prema drugom i drugačijem. Ja, kao čelnik Ureda, i moj stručni tim, tu smo na dispoziciji doslovno 365 dana u godini kako bi vam pomogli riješiti sve one nerazriješene probleme koji postoje, a postoje u svim područjima pa tako i u ovome – poručio je Tahiri.

– Radosni smo što u Osijeku vidimo toliku šarolikost i toliku aktivnost nacionalnih manjina, jer ono što Savjet za nacionalne manjine radi i potiče je upravo to, očuvanje tradicije, običaja, one kulturne autonomije u svim oblicima u kojima dolazi i drago nam je da smo i ove godine uspjeli proračun kojim se financiraju te aktivnosti povećati za nekakvih pet posto – rekao je Ham.

– Osijek je grad koji je neizmjerno ponosan na svoju multikulturalnost, multikonfesionalnost i činjenicu da je ovo jedini grad u Hrvatskoj koji ima zastupljeno 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj. To je zaista nešto na što mi svi građani grada Osijeka možemo biti ponosni, jer to govori o našoj toleranciji, o našem suživotu. I u najtežim vremenima rata ta tolerancija i harmonija dolazile su do izražaja – kazao je Đapić uputivši posebne pozdrave predstavnicima ukrajinske nacionalne manjine.

– Uime Grada Osijeka želimo im sve najbolje u vremenu koje je pred njima. Znamo koje teške trenutke proživljavaju, ali vjerujemo i nadamo se i molimo da sve to završi na način koji je jedini ispravan i pravedan – dodao je Đapić.

Program je nastavljen u ponedjeljak „ Razgovorima s knjigom“ u kojima su pripadnici nacionalnih manjina kroz ležeran razgovor predstavili dio svog bogatog izdavačkog opusa. Sudionike je pozdravila zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković koja je tom prigodom poručila:

– Danas govorimo o važnosti pisane riječi, književnosti i cijelome bogatstvu koje pružate našem gradu. Grad Osijek je vaš vjerni partner, vaš vjerni sugovornik i saveznik koji je uvijek podupirao rast, razvoj i djelovanje svih nacionalnih manjina. Uvijek smo poticali međusobnu suradnju između nacionalnih manjina i dalje ćemo vam stajati u potpunosti na raspolaganju – istaknula je zamjenica Crnković.

U ,,Razgovorima s knjigom” sudjelovali su Anamarija Lukić (Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla), Vesna Brust (Magdin dnevnik), Andrija Kuric (Slovački svećenici, nositelji prosvjete i kulture u Hrvatskoj), Zita Jukić (Predbračni dogovori i zapisi), Milenko Vasiljević (Moja radost i moja tuga u 65 pjesama), Sabina Koželj Horvat (Deseta dežela), te Julijana Mladenovska  Tešija (Na kauču Sigmunda Freuda).

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Donesen rekordni proračun u povijesti Osijeka: 1.087.000.000,00 kuna

Gradonačelnik Radić predstavio izvješće o radu Gradonačelnika (4. lipnja do 31. prosinca 2021.)

Izvješće o radu Gradonačelnika za razdoblje od 4. lipnja do 31. prosinca 2021. na 7. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka Više…

Radić: Problem stvaraju okolna područja u kojima je izdano preko 50 preporuka, ali ih većina nije realizirana, larvicidnih tretmana tamo gotovo da i nije bilo...

I nakon tolikih tretmana komarci se i dalje ne daju… U planu rebalans proračuna

U skladu s novim preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek večeras nastavlja s tretmanima suzbijanja komaraca. Više…

Kušajte jela koja su pred Uskrs jeli Osječani nekad

Stotine šarenih pisanica u bojama našeg grada

U subotu 13. travnja 2019. od 11 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića održava se tradicionalna preduskrsna manifestacija u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

Spektakularne letjelice, koreografije vještih pilota i izložena oprema spremna je opet privući Osječane i ostale posjetitelje i ispuniti im poslijepodne dobrom zabavom

Ovog ljeta na nebo iznad Slavonije vraća se Osijek Air Show

Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!