GOSPODARSTVO

Osijek je među vodećim gradovima po povučenim EU sredstvima

U pripremi su projekti vrijedni čak 400 milijuna kuna...

    Objavljeno 20.10.2021
    Ivona Amidžić

    S udjelom od 3,04 posto Grad Osijek je u vodećih deset gradova po povučenim EU sredstvima u 2020. godini, isto kao i po trendu rasta povučenih sredstava u četiri godine, od 2017. do 2020., koji je iznosio 35.003.043 kune, prenosi portal gradonačelnik.hr.

    Pokazala je to analiza napravljena prema podacima FINA-e i konsolidiranih proračuna. Upravni odjel Grada za programe EU trenutačno radi na 25 projekata vrijednih 400 milijuna kuna. Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe jedan je aktualnih projekata, isto kao i ROTOR kreativne industrije. Sanira se i treće odlagalište otpada. Grad je i partner OBŽ u izgradnji Gospodarskog centra. U pripremi su primjerice projekti obnove objekata kulturne baštine u Tvrđi, novi projekti energetske obnove i dogradnje zgrada javne namjene kao i izgradnje novih vrtića, rekonstrukcija športsko-rekreacijskog centra s kupalištem Copacabana…

    Prije deset godina Grad Osijek je pokrenuo proces pripremanja svojih službenika kroz usavršavanje za pripremu i provedbu EU projekata, a od 2014. postoji poseban Upravni odjel za programe Europske unije, koji zajedno s ostalim odjelima Gradske uprave provodi trenutno 25 projekata vrijednosti 400 milijuna kuna.

    Trenutno je u Gradu na poslovima pripreme i provedbe projekata angažirano petnaestak zaposlenika s odgovarajućim znanjem i iskustvom.

    U Upravnom odjelu za programe Europske unije radi tim od deset zaposlenika, od kojih je pet angažirano na poslovima posredničkog tijela za provedbu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) za Urbanu aglomeraciju Osijek, a pet projekt menadžera sa značajnim iskustvom osmišljava i priprema projekte, upravlja projektnim ciklusima, i kontinuirano se usavršava kroz stručne izobrazbe. Brojni transnacionalni projekti također su izvor učenja od partnera iz razvijenijih država EU i pomažu učinkovitom apliciranju dobre internacionalne prakse u osječki kontekst.

    Većina gradskih tvrtki (Vodovod Osijek d.o.o., Unikom d.o.o., GPP d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., Športski objekti d.o.o. i Tržnica d.o.o.) također su prepoznale potrebu obrazovanja zaposlenika za pripremu i provedbu projekata, što je prvi dokazao osječki Vodovod koji je za „projekt Osijek – poboljšanje vodne infrastrukture grada Osijeka danom ulaska RH u EU dobile odluku o prihvaćanju kvalitetno pripremljenog projekta od 72 milijuna eura. Trenutno je u izgradnji najveći pročišćivač voda u Hrvatskoj vrijednosti 228 milijuna kuna.

    Od gradskih ustanova Kulturni centar Osijek trenutno provodi svoj prvi veliki projekt ROTOR kreativne industrije koji  mladima omogućuje nove praktične vještine povezane sa sektorima kreativne industrije te im kroz mentoriranu praksu povećava zapošljivost. Pučko otvoreno učilište trenutno provodi projekt LifeLab, vrlo vrijedan za lokalnu zajednicu, kojim razvija životne vještine kod djece i mladih. Gradske škole i vrtići provode brojne Erasmus+ projekte i pokoji sufinanciran iz ESF-a.

    Unutar gradskog sustava među zaposlenicima koji rade na EU projektima, kažu u Gradu, postoji visoka razina suradnje i razumijevanja, koji se najviše ogleda u stalnom savjetovanju i potpori tijekom procesa osmišljavanja i provođenja projekata. Ta posvećenost poslu i timski duh u konačnici se reflektiraju kroz ukupne ostvarene rezultate grada Osijeka.

    Jedan od važnih projekata koji se također provodi je Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, investicija koja zadire ispod zemlje, mijenja dotrajalu i ugrađuje suvremenu infrastrukturu, te postavlja novi odgovarajući parter povijesnog dijela grada koji je nedvojbeno sve zanimljiviji turistima. Vrijednost projekta je 130 milijuna kuna.

    Centar za posjetitelje Tvrđa, projekt vrijednosti 18,8 milijuna kuna, donedavno zapušteni povijesni prostor stare austrougarske konjušnice od 1000 m2, postat će prijemna i tranzicijska točka turističkih ruta grupa i pojedinaca koja sadržajno i uslužno zadovoljava sve potrebe posjetitelja. Posebna orijentacija biti će na cikloturiste.

    IT Park strateški je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije i uz potporu Vlade Republike Hrvatske logična je odluka iskorištenja prepoznatljivosti Osijeka kao jednog od najjačih i najbrže rastućih IT područja u Hrvatskoj i regionalnom okruženju. Ova specijalizirana poslovna zona riješit će infrastrukturne probleme brojnim lokalnim poduzetnicima, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, zadržati mlade talente u Osijeku i dodatno ih educirati, te na jednom mjestu okupiti široku IT zajednicu.

    Kao projektni partner Osječko-baranjskoj županiji u izgradnji Gospodarskog centra, Grad Osijek je darovao zemljište vrijedno 26 milijuna kuna, te sudjeluje s još 15 milijuna povučenih putem ITU projekta, dok se Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uključilo sa 45 milijuna kuna. Na 5000 m2 zatvorenog i 25000 m2 otvorenog prostora osim sajamskog prostora biti će između ostalog izgrađen i kongresni centar, a za istaknuti je da će kao dio potporne poduzetničke institucije malim i srednjim poduzetnicima biti osigurani prostori za poslovanje.

    Nakon što su uspješno sanirana odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, Grad Osijek uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava, realizira projekt sanacije i trećeg, najvećeg odlagališta na području Osijeka, vrijednosti 70 milijuna kuna.

    Čišće i održivije kroz E-mobilnost – zajednički je cilj uprave i građana grada koji ima najveća parkovna pluća u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je preko 10 milijuna kuna. GPP, kao gradska tvrtka za javni prijevoz, nacionalni je predvodnik ostvarivanja velikih projekata u razvoju javne mobilnosti. Uz aktualne projekte ulaganja u poboljšanje i proširenje tramvajske mreže i nabavku 22 nova tramvaja, ova tvrtka upravlja cjelokupnim sustavom dijeljenih automobila sa 8 „električnih“ automobila i 18 postaja za besplatno punjenje.

    Grad Osijek u sklopu novog projekta E-mobilnosti uspostavio je i sustav javnog korištenja bicikala, dok se u suradnji s GPP-om priprema uvođenje sustava jedinstvene karte za korištenje svih vrsti javnog prijevoza.

    U pripremi su pak projekti obnove objekata kulturne baštine u Tvrđi,  novi projekti energetske obnove i dogradnje zgrada javne namjene kao i izgradnje novih vrtića, rekonstrukcija športsko-rekreacijskog centra s kupalištem Copacabana, opremanje Centra za posjetitelje Tvrđa, izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i centralnog arhiva za sve ustanove, izgradnja II. faze IT Parka, proširenje Eko-industrijske zone Nemetin, temeljita rekonstrukcija poslovnih prostora središnje gradske tržnice, izgradnja Centra urbanih sportova Pannonian Challenge i nove hale streljane Pampas, te nastavak izgradnje  i rekonstrukcija biciklističkih staza.

    Također  je značajan projekt IT Akademija – unaprjeđenje sustava obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja na području Urbane aglomeracije Osijek kroz razvoj novih programa osposobljavanja za poslove u IT sektoru.

    Što se tiče realiziranih projekata  od 2013. godine uz velike projekte odvodnje koji je vodila gradska tvrtka Vodovod, te nabavku novih niskopodnih autobusa i projekti razvoja poslovne i komunalne infrastrukture u Eko-industrijskoj zoni Nemetin (OP Regionalna konkurentnost 2007.-2013.), Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom V. Lisinskog, Tvrđa (OPKK);  Subotica Osijek Secession Tourist Route (S.O.S. ) s rekonstrukcijom Sakuntala parka (Interreg IPA Hrvatska-Srbija);  Mlinarev put tj. Vodenica (IPA HUHR), niz projekata energetskih obnova škola i vrtića (OPKK, Interreg IPA Hrv.-Srb.); Priprema Programa obnove i upravljanja kulturnim dobrima osječke Tvrđe u kojemu je ishođeno 5 građevinskih dozvola za rekonstrukcije zgrada kulturne baštine Tvrđe; projekti (dijeljene) elektromobilnosti; projekti osiguravanja pomoćnika u nastavi koji se provode već 7. godinu za redom te pomoći starijima i nemoćnima (ZAŽELI) I i II. (L.K.)

    foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

    Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

    Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

    Gradu Osijeku su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje i provedbu tri EU projekta: „OSIgurajmo im JEdnaKost 6“, „GREENERGY 2.0“ te „SMARTRIVER“

    Gradu Osijeku i osječkom GPP-u uručeni ugovori o dodijeli gotovo 380 tisuća eura za sufinanciranje europskih projekata

    Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prošlu subotu u Otoku održalo svečano uručivanje ugovora iz Javnog poziva Više…

    Javni poziv otvoren je danom objave u Narodnim novinama, a rok za dostavu prijava je 45 dana od dana objave

    Javni poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa

    REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA objavljuje POZIV za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske za Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ