GOSPODARSTVO

Osijek je među vodećim gradovima po povučenim EU sredstvima

U pripremi su projekti vrijedni čak 400 milijuna kuna...

  Objavljeno 20.10.2021
  Ivona Amidžić

  S udjelom od 3,04 posto Grad Osijek je u vodećih deset gradova po povučenim EU sredstvima u 2020. godini, isto kao i po trendu rasta povučenih sredstava u četiri godine, od 2017. do 2020., koji je iznosio 35.003.043 kune, prenosi portal gradonačelnik.hr.

  Pokazala je to analiza napravljena prema podacima FINA-e i konsolidiranih proračuna. Upravni odjel Grada za programe EU trenutačno radi na 25 projekata vrijednih 400 milijuna kuna. Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe jedan je aktualnih projekata, isto kao i ROTOR kreativne industrije. Sanira se i treće odlagalište otpada. Grad je i partner OBŽ u izgradnji Gospodarskog centra. U pripremi su primjerice projekti obnove objekata kulturne baštine u Tvrđi, novi projekti energetske obnove i dogradnje zgrada javne namjene kao i izgradnje novih vrtića, rekonstrukcija športsko-rekreacijskog centra s kupalištem Copacabana…

  Prije deset godina Grad Osijek je pokrenuo proces pripremanja svojih službenika kroz usavršavanje za pripremu i provedbu EU projekata, a od 2014. postoji poseban Upravni odjel za programe Europske unije, koji zajedno s ostalim odjelima Gradske uprave provodi trenutno 25 projekata vrijednosti 400 milijuna kuna.

  Trenutno je u Gradu na poslovima pripreme i provedbe projekata angažirano petnaestak zaposlenika s odgovarajućim znanjem i iskustvom.

  U Upravnom odjelu za programe Europske unije radi tim od deset zaposlenika, od kojih je pet angažirano na poslovima posredničkog tijela za provedbu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) za Urbanu aglomeraciju Osijek, a pet projekt menadžera sa značajnim iskustvom osmišljava i priprema projekte, upravlja projektnim ciklusima, i kontinuirano se usavršava kroz stručne izobrazbe. Brojni transnacionalni projekti također su izvor učenja od partnera iz razvijenijih država EU i pomažu učinkovitom apliciranju dobre internacionalne prakse u osječki kontekst.

  Većina gradskih tvrtki (Vodovod Osijek d.o.o., Unikom d.o.o., GPP d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., Športski objekti d.o.o. i Tržnica d.o.o.) također su prepoznale potrebu obrazovanja zaposlenika za pripremu i provedbu projekata, što je prvi dokazao osječki Vodovod koji je za „projekt Osijek – poboljšanje vodne infrastrukture grada Osijeka danom ulaska RH u EU dobile odluku o prihvaćanju kvalitetno pripremljenog projekta od 72 milijuna eura. Trenutno je u izgradnji najveći pročišćivač voda u Hrvatskoj vrijednosti 228 milijuna kuna.

  Od gradskih ustanova Kulturni centar Osijek trenutno provodi svoj prvi veliki projekt ROTOR kreativne industrije koji  mladima omogućuje nove praktične vještine povezane sa sektorima kreativne industrije te im kroz mentoriranu praksu povećava zapošljivost. Pučko otvoreno učilište trenutno provodi projekt LifeLab, vrlo vrijedan za lokalnu zajednicu, kojim razvija životne vještine kod djece i mladih. Gradske škole i vrtići provode brojne Erasmus+ projekte i pokoji sufinanciran iz ESF-a.

  Unutar gradskog sustava među zaposlenicima koji rade na EU projektima, kažu u Gradu, postoji visoka razina suradnje i razumijevanja, koji se najviše ogleda u stalnom savjetovanju i potpori tijekom procesa osmišljavanja i provođenja projekata. Ta posvećenost poslu i timski duh u konačnici se reflektiraju kroz ukupne ostvarene rezultate grada Osijeka.

  Jedan od važnih projekata koji se također provodi je Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, investicija koja zadire ispod zemlje, mijenja dotrajalu i ugrađuje suvremenu infrastrukturu, te postavlja novi odgovarajući parter povijesnog dijela grada koji je nedvojbeno sve zanimljiviji turistima. Vrijednost projekta je 130 milijuna kuna.

  Centar za posjetitelje Tvrđa, projekt vrijednosti 18,8 milijuna kuna, donedavno zapušteni povijesni prostor stare austrougarske konjušnice od 1000 m2, postat će prijemna i tranzicijska točka turističkih ruta grupa i pojedinaca koja sadržajno i uslužno zadovoljava sve potrebe posjetitelja. Posebna orijentacija biti će na cikloturiste.

  IT Park strateški je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije i uz potporu Vlade Republike Hrvatske logična je odluka iskorištenja prepoznatljivosti Osijeka kao jednog od najjačih i najbrže rastućih IT područja u Hrvatskoj i regionalnom okruženju. Ova specijalizirana poslovna zona riješit će infrastrukturne probleme brojnim lokalnim poduzetnicima, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, zadržati mlade talente u Osijeku i dodatno ih educirati, te na jednom mjestu okupiti široku IT zajednicu.

  Kao projektni partner Osječko-baranjskoj županiji u izgradnji Gospodarskog centra, Grad Osijek je darovao zemljište vrijedno 26 milijuna kuna, te sudjeluje s još 15 milijuna povučenih putem ITU projekta, dok se Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uključilo sa 45 milijuna kuna. Na 5000 m2 zatvorenog i 25000 m2 otvorenog prostora osim sajamskog prostora biti će između ostalog izgrađen i kongresni centar, a za istaknuti je da će kao dio potporne poduzetničke institucije malim i srednjim poduzetnicima biti osigurani prostori za poslovanje.

  Nakon što su uspješno sanirana odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, Grad Osijek uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava, realizira projekt sanacije i trećeg, najvećeg odlagališta na području Osijeka, vrijednosti 70 milijuna kuna.

  Čišće i održivije kroz E-mobilnost – zajednički je cilj uprave i građana grada koji ima najveća parkovna pluća u Hrvatskoj. Vrijednost projekta je preko 10 milijuna kuna. GPP, kao gradska tvrtka za javni prijevoz, nacionalni je predvodnik ostvarivanja velikih projekata u razvoju javne mobilnosti. Uz aktualne projekte ulaganja u poboljšanje i proširenje tramvajske mreže i nabavku 22 nova tramvaja, ova tvrtka upravlja cjelokupnim sustavom dijeljenih automobila sa 8 „električnih“ automobila i 18 postaja za besplatno punjenje.

  Grad Osijek u sklopu novog projekta E-mobilnosti uspostavio je i sustav javnog korištenja bicikala, dok se u suradnji s GPP-om priprema uvođenje sustava jedinstvene karte za korištenje svih vrsti javnog prijevoza.

  U pripremi su pak projekti obnove objekata kulturne baštine u Tvrđi,  novi projekti energetske obnove i dogradnje zgrada javne namjene kao i izgradnje novih vrtića, rekonstrukcija športsko-rekreacijskog centra s kupalištem Copacabana, opremanje Centra za posjetitelje Tvrđa, izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i centralnog arhiva za sve ustanove, izgradnja II. faze IT Parka, proširenje Eko-industrijske zone Nemetin, temeljita rekonstrukcija poslovnih prostora središnje gradske tržnice, izgradnja Centra urbanih sportova Pannonian Challenge i nove hale streljane Pampas, te nastavak izgradnje  i rekonstrukcija biciklističkih staza.

  Također  je značajan projekt IT Akademija – unaprjeđenje sustava obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja na području Urbane aglomeracije Osijek kroz razvoj novih programa osposobljavanja za poslove u IT sektoru.

  Što se tiče realiziranih projekata  od 2013. godine uz velike projekte odvodnje koji je vodila gradska tvrtka Vodovod, te nabavku novih niskopodnih autobusa i projekti razvoja poslovne i komunalne infrastrukture u Eko-industrijskoj zoni Nemetin (OP Regionalna konkurentnost 2007.-2013.), Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom V. Lisinskog, Tvrđa (OPKK);  Subotica Osijek Secession Tourist Route (S.O.S. ) s rekonstrukcijom Sakuntala parka (Interreg IPA Hrvatska-Srbija);  Mlinarev put tj. Vodenica (IPA HUHR), niz projekata energetskih obnova škola i vrtića (OPKK, Interreg IPA Hrv.-Srb.); Priprema Programa obnove i upravljanja kulturnim dobrima osječke Tvrđe u kojemu je ishođeno 5 građevinskih dozvola za rekonstrukcije zgrada kulturne baštine Tvrđe; projekti (dijeljene) elektromobilnosti; projekti osiguravanja pomoćnika u nastavi koji se provode već 7. godinu za redom te pomoći starijima i nemoćnima (ZAŽELI) I i II. (L.K.)

  foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Radić: Osijek je već u velikoj mjeri brendiran kao IT grad, prepoznali smo važnost IT-a i na koji način možemo biti partner IT zajednici

  Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost IT industrije

  U sklopu projekta Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova. U Više…

  Projekti kao što su "Zbrini masku" sadrže i educiranje građana o odlaganju otpada kada je grad bio preplavljen odbačenim jednokratnim maskama...

  Održana javna rasprava na temu “Osijek bez jednokratne plastike”

  Nakon održanih inicijalnih sastanaka s predstavnicima Grada Osijeka i tvrtke Unikom, jučer, u utorak, 21. rujna 2021. godine se u Više…

  Župan Ivan Anušić naglasio je da je Gospodarski centar investicija koja je prijeko potrebna ne samo gradu Osijeku već i cijelom istoku Hrvatske

  Ministarstvo RRFEU odobrilo još 11 milijuna kuna za EU projekte Osječko-baranjske županije

  Osječko-baranjska županija podnijela je šest prijava na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vrijednost investicije je oko 2 milijuna kuna, asfaltirana je ulica u dužini od 212 metara i nogostup u dužini 450 metara te je riješeno pitanje javne rasvjete

  Gradonačelnik obišao rekonstruiranu Podravsku ulicu

  Nekorišteno zlato je uz pomoć otkupa pretvoreno u novac koji onda omogućuje bezbrižnije planiranje troškova i povećanje kućnog budgeta

  Neočekivani troškovi bujaju a minusi su blokirani? Srećom, tu je otkup zlata!

  Zamjena spojnog vrelovoda u Osijeku dovest će do značajnih ušteda...

  Za obnovu toplinske mreže u Osijeku 78 milijuna kuna