ŽIVOT

Osijek je spreman za tretiranje ličinki komaraca

Prve potrebe za larvicidnim tretmanima na području Osijeka ovisit će o vodostajima i očekuju se već ovoga mjeseca

Objavljeno 16.04.2020
Ivona Amidžić

Počela je sezona komaraca, a s njom i stručni nadzor njihovih ličinki. Monitoring je krenuo još u veljači, a rezultati posljednjega, provedenog 8. travnja na 20 postaja u području Grada Osijeka, pokazuju da uz Osijek trenutačno nema prisutnih legla komaraca.

Tijekom proljeća, kada dolazi do kolebanja vodostaja Drave i Dunava, svakodnevno se obilazi teren i prati pojava ličinki komaraca. Prve potrebe za larvicidnim tretmanima na području Osijeka ovisit će o vodostajima i očekuju se već ovoga mjeseca, no ostaje vidjeti hoće li ove godine, osobito u ovom razdoblju pandemije koronavirusa, sve općine i gradovi u Osječko-baranjskoj županiji provoditi tretmane prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo.

“To je sada ključno pitanje u sprječavanju alarmantne situacije kao prošlogodišnje. Ako se propuste pravodobni larvicidni tretmani, ponovno ćemo se naći u lanjskom scenariju kada su zbog tuđih propusta svi naši tretmani bili uzaludni. Grad Osijek i ove godine je spreman, sve predradnje za sezonu komaraca izvršili smo do kraja siječnja, međutim, samo šest posto poplavnih područja Osječko-baranjske županije pripada Gradu Osijeku. Ako ostale općine i gradovi ne krenu na vrijeme s tretmanima, ponovit će nam se prošlogodišnji scenarij. To je zadnje što nam treba u razdoblju borbe protiv širenja zaraze koronavirusa”, napominje zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Upravo zbog pandemije koronavirusa, brojni stanovnici Osijeka zabrinuti su mogućnošću širenja zaraze ubodom komaraca. Premda je poznato da komarci predstavljaju epidemiološki značaj u smislu prenošenja niza zaraznih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da nema bojazni od takve vrste prijenosa SARS-CoV-2, budući da se radi o respiratornom virusu koji se primarno širi kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kiše.

“Nastavljamo svakodnevno pratiti vodostaje Drave i Dunava i spremni smo na larvicidne tretmane prema preporukama Zavoda, no ponavljam da je odgovornost za mirnu sezonu komaraca u Osijeku na svim općinama i gradovima Osječko-baranjske županije. Jedino sinergijskim djelovanjem možemo uspješno riješiti taj javnozdravstveni problem”, zaključuje Piližota.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Pogledajte satnicu kada će Rafali preletjeti vaše gradove u čast svih sudionika VRO Bljesak Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene Više…

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za izvođenje radova neophodno je zatvoriti za promet motornih vozila dionicu Rokove ulice od Ružine  do Ulice A. Hebranga.

Zatavara se za promet radi radova dionica u Rokovoj ulici

Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

[NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

[NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM