ŽIVOT

Osijek je spreman za tretiranje ličinki komaraca

Prve potrebe za larvicidnim tretmanima na području Osijeka ovisit će o vodostajima i očekuju se već ovoga mjeseca

Objavljeno 16.04.2020
Ivona Amidžić

Počela je sezona komaraca, a s njom i stručni nadzor njihovih ličinki. Monitoring je krenuo još u veljači, a rezultati posljednjega, provedenog 8. travnja na 20 postaja u području Grada Osijeka, pokazuju da uz Osijek trenutačno nema prisutnih legla komaraca.

Tijekom proljeća, kada dolazi do kolebanja vodostaja Drave i Dunava, svakodnevno se obilazi teren i prati pojava ličinki komaraca. Prve potrebe za larvicidnim tretmanima na području Osijeka ovisit će o vodostajima i očekuju se već ovoga mjeseca, no ostaje vidjeti hoće li ove godine, osobito u ovom razdoblju pandemije koronavirusa, sve općine i gradovi u Osječko-baranjskoj županiji provoditi tretmane prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo.

“To je sada ključno pitanje u sprječavanju alarmantne situacije kao prošlogodišnje. Ako se propuste pravodobni larvicidni tretmani, ponovno ćemo se naći u lanjskom scenariju kada su zbog tuđih propusta svi naši tretmani bili uzaludni. Grad Osijek i ove godine je spreman, sve predradnje za sezonu komaraca izvršili smo do kraja siječnja, međutim, samo šest posto poplavnih područja Osječko-baranjske županije pripada Gradu Osijeku. Ako ostale općine i gradovi ne krenu na vrijeme s tretmanima, ponovit će nam se prošlogodišnji scenarij. To je zadnje što nam treba u razdoblju borbe protiv širenja zaraze koronavirusa”, napominje zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Upravo zbog pandemije koronavirusa, brojni stanovnici Osijeka zabrinuti su mogućnošću širenja zaraze ubodom komaraca. Premda je poznato da komarci predstavljaju epidemiološki značaj u smislu prenošenja niza zaraznih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da nema bojazni od takve vrste prijenosa SARS-CoV-2, budući da se radi o respiratornom virusu koji se primarno širi kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kiše.

“Nastavljamo svakodnevno pratiti vodostaje Drave i Dunava i spremni smo na larvicidne tretmane prema preporukama Zavoda, no ponavljam da je odgovornost za mirnu sezonu komaraca u Osijeku na svim općinama i gradovima Osječko-baranjske županije. Jedino sinergijskim djelovanjem možemo uspješno riješiti taj javnozdravstveni problem”, zaključuje Piližota.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osijek čuva mnoge tajne... Imate li vi neku priču koju niste nikad ispričali vezano za ovaj dio Osijeka?

Znate li što je bio takozvani ozloglašeni “Crni Šlep”?

Mjesto je to kraj kojeg smo svi milijun puta prošli, a uz koje mnogi vežu sjećanja na neka druga vremena, Više…

Radno će vrijeme biti usklađeno s radnim vremenom ostalih trgovina: od 8.00 do 17.00 sati

Od sutra se ponovno otvara zatvoreni dio osječke tržnice!

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite zatvoreni dijelovi tržnica mogu biti otvoreni kako bi se građani opskrbili svim potrebnim prehrambenim Više…

Zarazila ih neodgovorna osoba iz Karlovca koja je zarazila više osoba u drugim dijelovima Hrvatske

Novi zaraženi u Osijeku – Radi se o vlasnicima tvrtke koja zapošljava 200 do 300 ljudi

Stožer civilne zaštite objavio je da u Hrvatskoj ima 52 novozaražena koronavirusom pa ih je sad ukupno 306, prenosi Index. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Trenutno su potvrđene ukupno 2.244 osobe zaražene koronavirusom, a 2.035 osoba se oporavilo

Nacionalni stožer: Od jučer nema novooboljelih osoba, preminula 100. žrtva

Ovog su vikenda Osječani pokazali kako i dalje mogu odvojiti malo vremena i volje (i krvi) kako bi pomogli drugome

Preko vikenda odličan odaziv na akciju darivanja krvi

Iako se još 12 pacijenata nalazi na kućnom liječenju, polako se približavamo "corona-free" stanju! :D

STOŽER OBŽ: 120 uzoraka od jučer i svi su negativni – Još samo jedna osoba u bolnici