GOSPODARSTVO

Osijek može biti prvi hrvatski grad koji ne baca hranu! Slažete li se?

Na osječkoj tržnici je predstavljen projekt ''Domaća hrana za domaće ljude'' kojim će se razviti web aplikacija s ciljem doniranja hrane potrebitima.

  Objavljeno 15.11.2018
  Antonela Verković

  Na osječkoj Tržnici (u prolazu) u sklopu Zelenog četvrtka početkom u 9.00 sati održala se konferencija za medije na kojoj su predstavljeni potencijali Osijeka da preraste u grad koji ne baca hranu.

  Cijela ideja ja potaknuta europskim projektom „Domaća hrana za domaće ljude” koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.

  CILJ

  Glavni cilj je, dakako, osvijestiti građane da ne bacaju hranu, ali i razviti web aplikaciju koja će građanima koji žele donirati, te onima koji tu hranu žele primiti, pomoći u lociranju punktova za prikupljanje i doniranje.

  ”Projektom su definirana dva takva punkta u Osijeku: na tržnici u Donjem gradu i ovdje, na glavnoj gradskoj tržnici” – rekla je Renata Čepo voditeljica EU projekata Tržnice d.o.o.

  Web aplikacija bit će predstavljena na radionici koja će biti organizirana tijekom sljedećih dana, a bit će otvorena za sve zainteresirane.

  O PROJEKTU

  U sklopu projekta razvijeni su i jednostavni načini koja se hrana može dostavljati potrebitima, kao što su bicikli – rikše i posebno/namjensko posuđe koje održava higijenske uvjete hrane – rekla je Ljiljana Olujić.

  Projekt ”Domaća hrana za domaće ljude” potaknut je pitanjem što se na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj zajednici. Ključna je pretpostavka bila kako proizvođačima/trgovcima na tržnici svakodnevno ostaje suvišak proizvoda. Ti proizvodi planiraju se donirati potrebitima.

  ”Osijek može biti prvi grad koji će sustavno pokrenuti inicijativu o doniranju hrane i potaknuti sve relevantne dionike na udruživanje. Temelji su tu” – zaključila je Olujić.
  FOTO: Julijana Tešija

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Četiri poljoprivredne kulture čine 60 posto naših kalorija, pšenica, riža, kukuruz i krumpir. To povećava našu ranjivost"

  Svijetu potrebne promjene u proizvodnji hrane – studija

  Svijet mora promijeniti proizvodnju i potrošnju hrane ili će se suočiti s teškim poremećajima u opskrbi hranom koji bi mogli dovesti do Više…

  Do kraja mjeseca će se realizirati projekt obnove krovišta bungalova ŠRK „Linjak“ Josipovac na izletištu Stara Drava

  U Josipovcu održana radionica za poticanje održivog razvoja u zajednici

  U sklopu projekta „Tko ako ne ti“ Zaklada Slagalica u suradnji s Vijećem Mjesnog odbora Josipovac organizirala je radionicu „Kako Više…

  Nova sportska dvorana, učionice, kabineti, zbornica, sanitarni čvorovi, dizalo…

  Radovi na OŠ Briješće u „punom pogonu“

  Dogradnja novih učionica, rekonstrukcija postojeće zgrade i izgradnja školske sportske dvorane u Osnovnoj školi Briješće jedan je od velikih projekata Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U otvorenju konferencije sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je istaknuo kako živimo u vremenu ubrzanog razvoja tehnologija i softvera, ali i kako iza takvog napretka zapravo stoji čovjek.

  Čovjek – najvažniji resurs današnjice

  Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Otvorena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Ranije ovog mjeseca SAD je dao zeleno svjetlo za nametanje carina na robu iz EU-a

  Trump razmatra nametanje dodatnih carina Europskoj uniji, ali ne želi biti “preokrutan”