GOSPODARSTVO

Osijek može biti prvi hrvatski grad koji ne baca hranu! Slažete li se?

Na osječkoj tržnici je predstavljen projekt ''Domaća hrana za domaće ljude'' kojim će se razviti web aplikacija s ciljem doniranja hrane potrebitima.

  Objavljeno 15.11.2018
  Antonela Verković

  Na osječkoj Tržnici (u prolazu) u sklopu Zelenog četvrtka početkom u 9.00 sati održala se konferencija za medije na kojoj su predstavljeni potencijali Osijeka da preraste u grad koji ne baca hranu.

  Cijela ideja ja potaknuta europskim projektom „Domaća hrana za domaće ljude” koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.

  CILJ

  Glavni cilj je, dakako, osvijestiti građane da ne bacaju hranu, ali i razviti web aplikaciju koja će građanima koji žele donirati, te onima koji tu hranu žele primiti, pomoći u lociranju punktova za prikupljanje i doniranje.

  ”Projektom su definirana dva takva punkta u Osijeku: na tržnici u Donjem gradu i ovdje, na glavnoj gradskoj tržnici” – rekla je Renata Čepo voditeljica EU projekata Tržnice d.o.o.

  Web aplikacija bit će predstavljena na radionici koja će biti organizirana tijekom sljedećih dana, a bit će otvorena za sve zainteresirane.

  O PROJEKTU

  U sklopu projekta razvijeni su i jednostavni načini koja se hrana može dostavljati potrebitima, kao što su bicikli – rikše i posebno/namjensko posuđe koje održava higijenske uvjete hrane – rekla je Ljiljana Olujić.

  Projekt ”Domaća hrana za domaće ljude” potaknut je pitanjem što se na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj zajednici. Ključna je pretpostavka bila kako proizvođačima/trgovcima na tržnici svakodnevno ostaje suvišak proizvoda. Ti proizvodi planiraju se donirati potrebitima.

  ”Osijek može biti prvi grad koji će sustavno pokrenuti inicijativu o doniranju hrane i potaknuti sve relevantne dionike na udruživanje. Temelji su tu” – zaključila je Olujić.
  FOTO: Julijana Tešija

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U odnosu na isto razdoblje lani izvoz je povećan 7,3 posto, a uvoz 9,1 posto, dok je deficit narastao 12,6 posto

  Hrvatska je sve snažnije ovisna o uvozu s tržišta EU-a

  Kriza uzrokovana korona virusom dodatno je potaknula uvoz hrane i povećala deficit hrvatske poljoprivrede, pokazuje objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter. Više…

  "Nakon epidemiološke situacije u kojima je tržnica radila u drukčijim uvjetima, ponovno imamo prezentaciju Eko trga i niza svježih domaćih proizvoda"

  (FOTO) Na Glavnoj tržnici danas je održana podjela cerifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“

  Na Glavnoj osječkoj tržnici danas je održana podjela cerifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“ kao i prezentacija zdravih proizvoda na Eko trgu Više…

  Njome se naglašava aktivna ulogu i odgovornost svih dionika u sustavu sigurnosti hrane

  Mobilna aplikacija HRana informira građane o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta

  Ministarstvo poljoprivrede i AKD razvili su mobilnu aplikaciju HRana koja promptno informira građane o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U odnosu na isto razdoblje lani izvoz je povećan 7,3 posto, a uvoz 9,1 posto, dok je deficit narastao 12,6 posto

  Hrvatska je sve snažnije ovisna o uvozu s tržišta EU-a

  Nova Europass platforma, dostupna na 29 jezika, služi kao potpora građanima Europe da lakše naprave korak dalje u svojem profesionalnom razvoju

  U jednom danu izrađeno preko 13 tisuća životopisa

  Provjerite koji su poslovi izdvojeni ovaj tjedan i prijavite se za njih - brzo i jednostavno

  Jedni ste od onih prema kojima koronakriza nije bila blaga? Ove tvrtke traže radnike