GOSPODARSTVO

Osijek može biti prvi hrvatski grad koji ne baca hranu! Slažete li se?

Na osječkoj tržnici je predstavljen projekt ''Domaća hrana za domaće ljude'' kojim će se razviti web aplikacija s ciljem doniranja hrane potrebitima.

  Objavljeno 15.11.2018
  Antonela Verković

  Na osječkoj Tržnici (u prolazu) u sklopu Zelenog četvrtka početkom u 9.00 sati održala se konferencija za medije na kojoj su predstavljeni potencijali Osijeka da preraste u grad koji ne baca hranu.

  Cijela ideja ja potaknuta europskim projektom „Domaća hrana za domaće ljude” koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.

  CILJ

  Glavni cilj je, dakako, osvijestiti građane da ne bacaju hranu, ali i razviti web aplikaciju koja će građanima koji žele donirati, te onima koji tu hranu žele primiti, pomoći u lociranju punktova za prikupljanje i doniranje.

  ”Projektom su definirana dva takva punkta u Osijeku: na tržnici u Donjem gradu i ovdje, na glavnoj gradskoj tržnici” – rekla je Renata Čepo voditeljica EU projekata Tržnice d.o.o.

  Web aplikacija bit će predstavljena na radionici koja će biti organizirana tijekom sljedećih dana, a bit će otvorena za sve zainteresirane.

  O PROJEKTU

  U sklopu projekta razvijeni su i jednostavni načini koja se hrana može dostavljati potrebitima, kao što su bicikli – rikše i posebno/namjensko posuđe koje održava higijenske uvjete hrane – rekla je Ljiljana Olujić.

  Projekt ”Domaća hrana za domaće ljude” potaknut je pitanjem što se na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj zajednici. Ključna je pretpostavka bila kako proizvođačima/trgovcima na tržnici svakodnevno ostaje suvišak proizvoda. Ti proizvodi planiraju se donirati potrebitima.

  ”Osijek može biti prvi grad koji će sustavno pokrenuti inicijativu o doniranju hrane i potaknuti sve relevantne dionike na udruživanje. Temelji su tu” – zaključila je Olujić.
  FOTO: Julijana Tešija

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osječko-baranjska županija je iz projektnih sredstava osigurala 46 bicikala koji su predani novozaposlenim ženama

  Dodatne radne kvalifikacije za žene zaposlene u projektu „Zaželi“

  Osječko-baranjska županija već godinu dana provodi projekt ”ZAŽELI pomoć u kući – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada” kroz Više…

  Oko 370 tisuća eura bit će uloženo, osim u Srednjoškolsko igralište, i u izgradnju fotonaponske elektrane snage 93 kW

  GReENERGY za Srednjoškolsko igralište i postavljanje zelenog krova

  Jučer je u Hotelu Osijek otvorena konferencija GReENERGY u sklopu projekta „Razvoj i promocija energetske učinkovitosti i održivog urbanog okoliša Više…

  Poskupila su biljna ulja, meso i šećer...

  Cijene hrane u studenom poskočile na najvišu razinu u više od dvije godine

  Cijene hrane poskočile su u studenome na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u više od dvije godine, potaknute poskupljenjem biljnih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Do 31. prosinca 2020. u Osijeku će se izgraditi 5G mreža

  Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad

  Radnike traže raznovrsne tvrtke, pronađite idealnu za sebe!

  Nova ponuda poslova – stižu nove prilike!