GOSPODARSTVO

Osijek: Najmanje uzoraka meda na ocjenjivanju

Negativni trendovi u pčelarstvu zbog klimatskih poremećaja, koji negativno djeluju na pčele, te smanjenja broja košnica i pčelara i povećanog uvoza meda

    Objavljeno 24.09.2019
    Ivona Amidžić

    Na 24. ocjenjivanje meda, koje je u ponedjeljak počelo u osječkoj Županijskoj komori, stiglo je 67 uzoraka, što je dosad najmanje, a u Komori smatraju da je to posljedica negativnih trendova u pčelarstvu zbog klimatskih poremećaja, koji negativno djeluju na pčele, te smanjenja broja košnica i pčelara i povećanog uvoza meda.

    Viši stručni suradnik u Odsjeku za poljoprivredu i prehrambenu industriju Ernest Nad rekao je kako je ova pčelarska godina bila iznimno loša i može se smatrati podbačajem, što ponajprije pokazuju proizvodni rezultati koji su gotovo prepolovljeni u odnosu prema proteklim godinama, a smanjen je i broj pčelara i broj košnica.

    Proizvodnja meda pala 50%

    Upozorio je kako česti klimatski poremećaji posljednjih godina negativno djeluju na pčele, a bilo je i slučajeva velikog pomora pčela u košnicama pa je, po nekim neslužbenim procjenama, proizvodnja meda pala oko 50 posto.

    Iako je pčelarstvo prije sedam-osam godina bila pozitivna gospodarska grana kad je riječ o izvozu, Nad je istaknuo kako se posljednjih nekoliko godina i tu pojavljuju negativni trendovi.

    “Prema podatcima HGK, u prvih pet mjeseci 2019. godine uvezene su 362 tone meda, vrijedne gotovo dva milijuna eura, a izvezeno je svega 135 tona u vrijednosti 730 tisuća eura”, istaknuo je.

    Izvijestio je kako je Ministarsvo poljoprivrede, u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom te pčelarskim udrugama, već napravilo projekciju do 2022. godine i uložit će 3,2 milijuna eura, milijun više nego dosad, za oporavak pčelarske proizvodnje, nabavu košnica te bolju prevenciju bolesti u pčelarstvu.

    Na ovogodišnje ocjenjivanje stiglo 67 uzoraka meda – Prije nekoliko godina stizalo je više od 100 ili 120

    Na ovogodišnje ocjenjivanje meda stiglo je 67 uzoraka meda, prošle godine ih je bilo 85, a prije nekoliko godina stizalo je više od 100 ili 120 uzoraka, pa u osječkoj Komori smatraju kako su se negativni trendovi u proizvodnji meda odrazili i na ocjenjivanje.

    Nad je istaknuo da ozbiljno razmišljaju o prerastanju te manifestacije u međunarodnu kako bi putem agroklastera aplicirali za financijska sredstva iz EU fondova i tako dodatno osnažiti izlazak naših pčelara na strana tržišta, ponajprije susjednih država, te kako bi brendirali panonski med, što bi bio snažan pomak za pčelare.

    Najavio je kako će se 5. listopada u osječkoj Županijskoj komori u sklopu Dana meda u Hrvatskoj proglasiti rezultati i dodijeliti priznanja.

    (Hina)

    foto: pixabay (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na korak smo do velike pobjede za potrošače i domaće pčelare, ovime ćemo ih zaštititi od prevaranata i nepoštene konkurencije u suprotnom će opet biti prostora za muljažu

    Borzan: konačno objavljena nova EU pravila za označavanje meda

    Oznaka porijekla „mješavina EU/ne-EU meda“, koja je bunila potrošače i otvarala prostor za muljažu, odlazi u povijest! Naime, Europska komisija Više…

    Izumrlo je na milijune pčela, deset košnica je mrtvo samo u pčelinjaku kod Preloga, gdje je 700.000 pčela odletjelo umrijeti...

    Veliki pomor pčela u dijelovima Hrvatske: Što se to događa na našim poljima!?

    U Međimurju, Podravini i na Slavonskom Gorju je izumrlo na milijune pčela. Deset košnica je mrtvo samo u pčelinjaku kod Više…

    „Otežano nam je bavljenje pčelarstvom što zbog klimatskih promjena što zbog korištenja sada već nedozvoljenih sredstava poput neonikotinoida"

    U Osječko-baranjskoj županiji 700 pčelara

    U Hrvatskoj se u prosjeku proizvede i do 10 tisuća tona meda godišnje, što je uz jedan kg po stanovniku Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!