GOSPODARSTVO

Osijek: Nastavljaju se radovi na uređenju desne obale Drave

Kroz nekoliko godina ponosit ćemo se najduljom šetnicom u Hrvatskoj

    Objavljeno 02.03.2019
    Ivona Amidžić

    U petak su počeli radovi na poddionici “Stara luka Tranzit” u sklopu projekta uređenja desne obale rijeke Drave, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom istaknula potrebu ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske i decentralizacije zemlje – kako piše Nacionalni Portal, a navodeći Hina-u.

    Radovi na poddionici “Stara luka Tranzit” vrijedni su 55,75 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 120 milijuna.

    Pješačko-biciklistička staza između Donjeg i Gornjeg grada duga šest kilometara

    Realizacijom cjelokupnog projekta uređenja desne obale Drave Osijek će imati višu razinu zaštite od poplava, a ujedno će se Donji i Gornji grad spojiti pješačko-biciklističkom stazom dugom šest kilometara.

    Radove je otvorila predsjednica Grabar-Kitarović, koja je ocijenila da je riječ o projektu koji će Osječanima život učiniti ljepšim i ugodnijim, omogućiti kontrolu i upravljanje vodama te sprječavati poplave.

    Istaknula je pritom i potrebu ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske i decentralizacije. “Nikada ne smijemo razmišljati tko je na vlasti u kojem dijelu Hrvatske, već svi zajedno, neovisno o političkom ili drugom opredjeljenju, moramo raditi u cilju razvojnih programa. Hrvatska je jaka koliko su jaki Osijek ili Rijeka i svi njeni drugi dijelovi. Ne smijemo se koncentrirati niti samo na Zagreb, niti samo velike gradove, jer želimo da se Hrvatska ravnomjerno razvija”, poručila je.

    Podsjetila je i na inicijativu tri mora, koja je usmjerena na brisanje razlika između slabije i jače razvijenih europskih država, pri čemu su joj posebice važni prometni koridori V b i V c, povezivanje Dunava i Drave s ostalim rijekama te na taj način snaženje luka u Osijeku i Vukovaru.

    Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ocijenio je kako će se realizacijom projekta uređenja desne obale Drave ostvariti sinergijski učinci zaštite od štetnog djelovanja voda i poplava te povećati kvaliteta života građana Osijeka.

    Po njegovim riječima, radove je moguće završiti u roku od tri godine iako je projekcija bila pet godina

    Projekt se pretežito financira novcem Hrvatskih voda i iz državnog proračuna, a ministar je rekao da se u Osječko-baranjskoj županiji pripremaju projekti vodnoga gospodarstva vrijedni 1,6 milijarda kuna.

    Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je podsjetio da je projekt uređenja osječkih obaloutvrda osmišljen nakon velikih poplava 1965. godine, a nakon prvih radova, koji su počeli 1967. godine, slijedi spajanje dva dijela grada, što je bila težnja svih vodnih gospodarstvenika te građana Osijeka.

    Po riječima osječkoga gradonačelnika Ivana Vrkića, gradska će uprava kroz izgradnju komunalne infrastrukture za šetače i bicikliste napraviti najdulju šetnicu u Hrvatskoj.

    (Hina)

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Druga poddionica, kao i treća koja je već otvorena, imat će kompletnu pješačko-biciklističku stazu, drvored od 160 stabala, novu javnu rasvjetu s 64 rasvjetna stupa, klupe za odmor, stalke za bicikle...

    Povijesno spajanje osječkog Gornjeg i Donjeg grada najdužom šetnicom u ovom dijelu Europe do kraja ove godine

    U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda osječki gradonačelnik Ivan Radić i direktor vodnog gospodarstva Hrvatskih voda za Dunav i donju Više…

    Sada se radi na drugoj poddionici, ispod Stare luke Tranzit, tu kod KBC-a. Vrijednost cjelokupnog projekta promenade je 13 milijuna eura i podrazumijeva obaloutvrdu, pješačku stazu, biciklističku stazu, sadnju novih drveća, uređenje hortikulture, urbane opreme, rasvjete...

    Spoj Gornjeg i Donjeg grada promenadom- u punom jeku radovi na dionici kod stare Luke Tranzit

    Radovi na izgradnji druge poddionice šetnice i obaloutvrde u Osijeku, kod Stare luke Tranzit, napreduju planiranom dinamikom, a obišli su Više…

    Vjerujemo kako svakoga dana u prometu prođete pored marljivih građevinskih radnika koji se brinu da Grad Osijek što prije dobije nove vizure...

    FOTO: Marljivi građevinski radnici brinu se za nove vizure Grada Osijeka

    Vjerujemo kako se mnogim vozačima i ostalim sudionicima u prometu ujutro i tijekom dana diže kosa na glavi kada vide Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Izuzetno mala potrošnja vode na navedenoj slavini uzrokovala je ustajalost vode i nesukladan uzorak analize.

    Sanacija javne slavine u ulici Ivana Gorana Kovačića

    Nakon zagrebačkog i splitskog meetupa, na red je ponovno došao i osječki - mjesto odakle je The Geek Gathering nastao prije 11 godina.

    [NAJAVA] The Geek Gathering Meetup se vraća u Osijek

    Ali zato nosi najbolje popuste u svibnju, portastična srijeda ovaj mjesec održat će se u srijedu 8. svibnja

    Portanova – Portastična srijeda ovaj mjesec kasni