GOSPODARSTVO

Osijek obranio titulu hrvatskog Eco-citya

Građani Osijeka otpad odvajaju već na kućnom pragu i zbog toga imaju manje račune. U Osijeku i najmlađi sugrađani znaju otpad nije smeće, jer se sustavna edukacija provodi od vrtićke dobi

    Objavljeno 02.12.2022
    Darija Kovačić

    Grad Osijek obranio je titulu hrvatskog Eco-citya. Nakon prošlogodišnje pobjede u Eco City kategoriji izbora za Najbolji grad, Osijek se i ove godine plasirao u finale te u završnici izbora nadmašio Zadar, Poreč, Koprivnicu i Križevce.

    Nagradu je u četvrtak na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Opatiji preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić, a uručio mu ju je premijer Andrej Plenković.

    Ova nagrada pripada građanima Osijeka koji su najzaslužniji za naše izvrsne rezultate. Osijek je prvi veliki grad koji je prešao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada. Jedini smo veliki grad koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i koji neće plaćati penale zbog otpada. Imamo svoju kompostanu, pri završetku je i jedan od najvećih projekata sanacije odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, onog u Sarvašu. Samo je taj projekt vrijedan preko 73 milijuna kuna – izjavio je osječki gradonačelnik Radić.

    Nabavili smo i 13 novih ekološki prihvatljivijih autobusa, a radi se i na modernizaciji tramvajske infrastrukture. Gradi se i najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj. Imamo preko 50 kilometara biciklističkih staza, više parkova nego trgova. Bit ću neskroman i reći da smo ovu nagradu i očekivali – dodao je Radić.

    Istaknuo je da se u Osijeku, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i s Fondom za zaštitu okoliša, sustavno ulaže u gospodarenje otpadom.

    Građani Osijeka otpad odvajaju već na kućnom pragu i zbog toga imaju manje račune. U Osijeku i najmlađi sugrađani znaju otpad nije smeće, jer se sustavna edukacija provodi od vrtićke dobi. Ova će nam titula biti dodatni poticaj postizanje još boljih rezultata u budućnosti – poručio je osječki gradonačelnik.

    Osijek je potvrdio titulu najboljeg Eco-citya i zbog toga što gradska uprava i tvrtke koriste električna vozila, a u ovom je trenutku čak 98 posto javne rasvjete u Osijeku energetski učinkovito.

    Također, žiri je visoko ocijenio projekt “Urbana mobilnost Grada Osijeka” čiji je cilj omogućiti veću dostupnost javnog prijevoza građanima te pružiti klimatski prihvatljiv i isplativ javni prijevoz.

    Neke od najvažnijih praksi urbane mobilnosti koje su se do danas u Osijeku uvele su dijeljenje električnih automobila i romobila, uspostavljen sustav dijeljenih bicikala, SMART sustav za nadzor i upravljanje prometnim sustavima te praćenje kvalitete zraka na najvažnijim prometnim križanjima.

    Osijek se ove godine našao i u finalu izbora za naslov Šampiona EU fondova, s udjelom od 4,05 posto u ukupnom iznosu koji su svi hrvatski gradovi povukli iz EU fondova u razdoblju o 2018. do 2021. godine.

    Izbor najboljih gradova 2022. održao se po peti put, u organizaciji Jutarnjeg lista, portala gradonacelnik.hr i agencije Ipsos.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Hvala vam što koristite sva dosadašnja reciklažna dvorišta, odvajate otpad, mislite na ekologiju i čistoću našeg i vašeg Osijeka"

    Otvorenje reciklažnog dvorišta Donji grad

    Unikom je obavijestio građane Osijeka o otvaranju četvrtog reciklažnog dvorišta u Osijeku, točnije reciklažnog dvorišta Donji grad. Uputili su i Više…

    Građani odvajaju papir, plastiku, biootpad i miješani komunalni otpad, a podjelom ovih spremnika više neće morati koristiti plastične vreće za odvajanje biootpada i plastike

    Grad Osijek započeo podjelu 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

    Grad Osijek započeo je u četvrtak podjelu 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada kućanstvima individualnog stanovanja. Riječ je o ulaganju Više…

    Potrošačima će se omogućiti pristup informacijama o mogućnosti popravka i trajnosti proizvoda

    EK najavljuje trajnije proizvode, koji se mogu ponovno koristiti i reciklirati

    Europska komisija najavila je u srijedu da će predložiti zakone kojima želi osigurati da proizvodi na jedinstvenom tržištu dulje traju, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ