ŽIVOT

Osijek ponovno trči za nestalu djecu: Prijave za utrku Find me 2024 u tijeku

Prijave za utrku Find me 2024 su u tijeku! Ove godine bogati cjelodnevni program za cijelu obitelj. Utrka ima cilj podizanja svijesti o problemu nestale djece.

Objavljeno 13.09.2024
Darija Kovačić

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uz pokroviteljstvo grada Osijeka ponovno organizira utrku “Find Me 2024”, koja će se održati u nedjelju, 29. rujna 2024., na lijevoj obali Drave, s početkom u 10:00 sati. Utrka ima cilj podizanja svijesti o problemu nestale djece, a svi sudionici pozvani su da zajedničkim snagama simbolično pretrče, prohodaju ili pređu 2374 kilometra – jedan za svaki nestanak djeteta prijavljen tijekom prošle godine u Hrvatskoj.

Prema podacima MUP-a, tijekom 2023. zabilježeno je 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma. Većinom se iz obiteljskog doma udaljuju djeca starija od 14 godina (295), no zabrinjava i velik broj djece mlađe dobi (73). Zabrinjava podatak da je u 15 slučajeva za vrijeme bijega nad djetetom počinjeno kazneno djelo i to u pet slučaja seksualni delikti. Protekle godine bijegovi iz ustanova dosegli su brojku od 2006, što je povećanje za 67,4 % u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je zabilježeno 2374 nestanaka djece.

Cilj utrke je skrenuti pozornost građana i javnosti na nestanke djece iz obiteljskog doma i ustanova te osvijestiti uzroke nestanka u različitim okolnostima. Također, želja je ukazati na koji način obitelji i bližnji nestale djece mogu potražiti pomoć i podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u tim situacijama.

Prijave su u tijeku, interes je velik

Na utrku su dobrodošli svi građani, bez obzira na dob i razinu fizičke kondicije – od najmlađih do najstarijih. Prijave su moguće putem online obrasca ovdje i na licu mjesta na dan utrke od 08:30 sati.

“Ove godine osim same utrke pripremamo raznovrstan i zabavan program prilagođen svim uzrastima. Nakon završetka utrke želimo da se djeca i roditelji, veliki i mali Osječani zabave na atraktivnim napuhancima i igrama na otvorenom, da izraze svoju kreativnost u oslikavanju platna, da sudjeluju u olimpijadi starih športova koju ćemo organizirati uz podršku Unikoma i da posljednju nedjelju u rujnu provedu aktivno u okruženju svojih najmilijih. Veselimo se svemu jer već sad bilježimo više od 200 prijava!”, kažu organizatori iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji su i ove godine pripremili majice i vrećice iznenađenja sa osvježenjima za sudionike, ovoga puta u većem broju nego prošle godine.

“Prošle godine ostali smo zatečeni brojem ljudi koji se odazvao. To nam je ove godine bio veliki motivator da obogatimo program i pripremimo veći broj vrećica iznenađenja. Ne želimo nikoga iznevjeriti i veselimo se svakome tko s nama želi dizati svijest o problematici nestale djece”, dodaju iz organizacije koja je voditelj Nacionalnog pozivnog centra za nestalu djecu putem broja 116 000.

Anonimna anketa o pozivnom centru za nestalu djecu

Uoči događaja, Centar poziva sve na sudjelovanje u anonimnoj anketi koja je osmišljena kako bi se prikupile informacije o svjesnosti i iskustvima građana u vezi s radom pozivnog centra za nestalu djecu i liniji 116 000. Anketa je dio šire inicijative za poboljšanje usluga i podrške koje Centar pruža obiteljima suočenim s problemom nestanaka djece.

Podizanje svijesti o važnoj temi

Cilj utrke “Find Me 2024” nije samo promicanje rekreacije, već i jačanje svijesti o problemu nestanaka djece iz obiteljskih domova i ustanova, te o uzrocima i posljedicama tih nestanaka. Česti uzrok tih nestanaka su svojevoljno udaljavanje iz ustanove ili obiteljskog doma, u čijoj su pozadini nerijetko nasilje u obitelji i obiteljski problemi, nezadovoljavajuć akademski uspjeh, ljubavni problemi, ovisnosti i slično.

Organizatori očekuju još veći broj sudionika nego prošle godine, te pozivaju sve građane da se pridruže ovoj važnoj inicijativi i pomognu podići svijest o sigurnosti djece.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja Filozofski fakultet u Osijeku po treći put organizira utrku Trčimo za mentalno zdravlje

FFOS – trčimo za mentalno zdravlje

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja Filozofski fakultet u Osijeku po treći put organizira utrku Trčimo za mentalno zdravlje. U Više…

Svake dvije minute u Europi nestane jedno dijete - hitan poziv na akciju povodom Međunarodnog dana nestale djece

Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece

Svake godine, 25. svibnja, svijet se okuplja kako bi obilježio Međunarodni dan nestale djece, dan posvećen podizanju svijesti o alarmantnom Više…

Osijek je jedan od najzelenijih gradova u Hrvatskoj, u njemu rode žive na gradskim zgradama, a poslovnjaci iz grada na Dravi i šire okolice u četvrtak 15. lipnja jedno će poslijepodne udobnost svojih poslovnih prostora zamijeniti trkačkom stazom B2Runa.

I LEGE i kolege na B2Run utrci: Najveći teambuilding u Hrvatskoj dolazi u Osijek

B2Run sezona 2023. službeno se otvara u Splitu 18. svibnja, u Rijeci se poslovnjaci okupljaju 1. lipnja, a u Osijeku Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog tehničke neispravnosti na razvodnom električnom ormariću pored rolo-vrata jednog od skladišta

Požar u skladištima uz južnu obilaznicu izazvao neispravni razvodni ormarić

U društvu postoji institucionalno nasilje nad ženama koje ih dodatno zastrašuje i ponižava u trenucima kada im je potrebna liječnička pomoć. Žene su primorane povjeravati svoje zdravlje i intimu osobama optuženima za teška kaznena djela, što narušava njihovu sigurnost i povjerenje u sustav

Akcija uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama: “Prestanite štititi silovatelje!” u 14 gradova

Cilj projekta je razvoj motoričkih sposobnosti, poticanje kreativnosti, maštovitosti i samoizražavanja, razvoj vizualne percepcije, razvoj umjetnosti i učenje strpljenju i koncentraciji što je izuzetno važno za djecu i mlade

Uspješan početak projekta “Kreativko”