ŽIVOT

Osijek postaje najprivlačnija destinacija gurmanskog užitka

Crna slavonska svinja ili „fajferica“ hrvatska je autohtona pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka...

Objavljeno 04.11.2022
Iven Jurić

Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma u studenom postaje i najprivlačnija kontinentalna destinacija gurmanskog užitka.

Od sutra do nedjelje 13. studenog u Osijeku se održava nezaobilazan događaj za sve ljubitelje autohtonih i kvalitetnih jela – Tjedan crne slavonske svinje. Prepoznatljiva imena gastronomske scene slavonske metropole svojim će posjetiteljima tijekom Tjedna ponuditi jedinstvene “black menije” po promotivnim cijenama  s posebno kreiranim jelima od crne slavonske svinje sljubljene s okusima vrhunskih vina vinara s osječkom adresom.

Spretne ruke chefova i kuhara ponudit će posjetiteljima užitak u ovoj kvalitetnoj, tradicionalnoj i, što je najvažnije, ukusnoj namirnici u restoranima:

  • Crna svinja
  • Čingi Lingi čarda
  • Lumiere
  • Projekt 9
  • Zimska luka
  • Waldinger

Tjedan crne slavonske svinje održava se kao dio projekta naziva Osijek Gourmet koji za cilj ima promociju vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice kroz aktivnosti edukacije i valorizacije postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda.

Osim biranih i kreativnih jela u šest renomiranih restorana, Tjedan crne slavonske svinje će utorak 08. studenog obuhvatiti i stručno-znanstveni Okrugli stol „Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma“ za stručnu javnost,  te Masterclass  za ugostiteljske djelatnike pod vodstvom Željka Bremeca, voditelja prve Kuharske Akademije u RH, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog sudca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija te Nikole Popovića, aktivnog sudionika vinske scene BiH i organizatora velikog broja vinskih događanja s temom sljubljivanja hrane i vina.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovim projektom 20 ugostiteljskih objekata iz Osijeka, Baranje, Đakova i Našica postali su dio mreže nacionalnih nositelja standarda koji jamče autentičan doživljaj lokalne kuhinje i tradicijskih jela

Restorani Osječko-baranjske županije po prvi put uključeni u projekt „Okusi hrvatske tradicije“

U restoranu Crna svinja u Čepinu, danas, 11. studenoga 2025. godine, održano je predstavljanje nacionalnog projekta „Okusi hrvatske tradicije“, kojim Više…

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

Grad Osijek od 16. do 22. rujna postaje domaćin još jednog tjedna Europske mobilnosti, gdje vas očekuju razne zabavne, sportske i informativne aktivnosti...

Treba li Osijek više bicikala ili automobila?

Europski tjedan mobilnosti održat će se od 16. do 22. rujna, na njemu vas očekuju razne, zabavne, sportske i informativne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posebnu vrijednost časopisu daje i činjenica da je riječ o u potpunosti domaćem proizvodu, nastalom iz znanja, iskustva i senzibiliteta ljudi koji ovaj kraj žive

Časopis Via Slavonija i Baranja dobitnik prestižnog priznanja FIJET-a

Iako je Zračna luka Čepin zatvorena preko više od dvije godine u svrhu ove manifestacije tvrtke su ishodile posebno dopuštenje od Agencije za civilno zrakoplovstvo za korištenje aerodroma u ovu svrhu

Bijeli brk u ulozi pilota vilenjaka

Bajke su osmišljene kao praktičan alat za odgojitelje, ali i roditelje, jer omogućuju lakše otvaranje tema sigurnosti na internetu, bilo preventivno ili u situacijama kada se pojave rizična ponašanja

Prevencija od najranije dobi – Uz “Bajke u digitalnom svijetu” vrtićarci će učiti o sigurnosti na internetu