GOSPODARSTVO

Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad

Do 31. prosinca 2020. u Osijeku će se izgraditi 5G mreža

  Objavljeno 24.01.2020
  Ivona Amidžić

  Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da se Grad Osijek određuje prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

  Predloženi Zaključak, naveo je, predlaže se temeljem Komunikacije Europske komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija “5G za Europu – Akcijski plan”, koja sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacije pete generacije do 2020. godine.

  Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te sva tri operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj provela je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada u skladu s navedenim Akcijskim planom.

  Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, održanih radnih sastanaka s predstavnicima tih gradova i analize prednosti i nedostataka svakog pojedinog grada, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek.

  “Određivanje Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske”, istaknuo je Butković, dodavši da su sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija spremna zajednički izgraditi i uvesti 5G infrastrukturu i usluge u gradu Osijeku.

  Ministar je izrazio uvjerenje da će ovo postati dobar model za uvođenje nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je usvajanje ove odluke jako dobrim, kazavši da je to i na tragu velike investicije Ericsson Nikole Tesle u Osijeku.

  foto: pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Radno će vrijeme biti usklađeno s radnim vremenom ostalih trgovina: od 8.00 do 17.00 sati

  Od sutra se ponovno otvara zatvoreni dio osječke tržnice!

  Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite zatvoreni dijelovi tržnica mogu biti otvoreni kako bi se građani opskrbili svim potrebnim prehrambenim Više…

  Opcija je u razmatranju i o njoj će se razgovarati na sjednici Stožera CZ grada Osijeka, ističe Siniša Gregoran, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo

  Zagreb i Varaždin zatvorili dječja igrališta; u Osijeku se još razmatra ta opcija

  Iz grada Zagreba stigla je obavijest kako se zatvaraju sva dječja igrališta, prenosi index.hr. „Obavještavamo Vas kako će sukladno nalogu Više…

  Burić: "Što se to dogodilo u svega par dana, da dio naših kolega naglo promijeni mišljenje?"

  Održana 17. sjednica Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek

  Na konferenciji za novinare po održavanju redovne 17. sjednice Upravljačkoga odbora Urbane aglomeracije Osijek, novinarima su se obratili predsjednik Upravljačkoga Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Budući da naplatu carina regulira EU, poslala sam prioritetno pitanje Komisiji tražeći da se ukinu carine na medicinske proizvode za borbu protiv korona virusa koje dolaze iz trećih zemalja"

  Borzan: Nećete više morati plaćati carine na medicinsku opremu za borbu protiv COVID19 koja ulazi u EU

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

  Top 10 novih prilika za posao

  Zbog molbi roditelja učilište je oformilo online nastavu za učenje engleskog jezika za predškolce

  Vrtićki engleski na Pučkom otvorenom učilištu nastavlja se online