ŽIVOT

Osijek potvrdio: Naredna dva dana ponovno aviotretiranje komaraca

"Očekujemo da ZZJZ i okolnim općinama i gradovima uputi preporuke za aviotretmanom jer jedino takvim, zajedničkim djelovanjem možemo postići veću učinkovitost provedenih tretmana"

Objavljeno 25.08.2020
Ivona Amidžić

Prema danas zaprimljenim preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek u srijedu i četvrtak provodi tretmane komaraca iz zraka – potvrdila je danas zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Bit će to peto i šesto po redu aviotretiranje u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca u Osijeku, a tretmani će kao i prethodnih puta obuhvaćati zeleni pojas iznad 1.300 ha šume kod Sarvaša u srijedu, te Halaševa i Topolika u četvrtak.

“Očekujemo da Zavod za javno zdravstvo i okolnim općinama i gradovima u Osječko-baranjskoj županiji uputi preporuke za aviotretmanom jer jedino takvim, zajedničkim djelovanjem možemo postići veću učinkovitost provedenih tretmana. Jučer smo odradili tretmane sa zemlje istočnog dijela grada, danas nastavljamo u zapadnome dijelu, dok će sutra avion poletjeti iz Zračne luke Klisa iza 19 sati”, izvijestila je osječka dogradonačelnica.

Zbog trenutačne izvanredne situacije s komarcima, Grad Osijek rebalansom Proračuna planira osigurati dodatnih 1,5 milijuna kuna, što će ovogodišnju financijsku konstrukciju za monitoring, kontrolu komaraca i stručni nadzor zaokružiti na 3,5 milijuna kuna.

“Do današnjega dana smo u kontrolu komaraca na području grada Osijeka uložili 2,4 milijuna kuna. Sve preporuke, ukupno njih 27, izvršili smo odmah po primitku te za njihovu učinkovitost dobili pozitivna mišljenja stručnoga nadzora Zavoda za javno zdravstvo”,  kazala je Gamoš, te pojasnila da je od toga bilo sedam larvicidnih i 20 adulticidnih tretmana, ne računajući predstojeće tretmane iz zraka.

Gamoš je podsjetila da jedino Grad Osijek, uz nekolicinu okolnih općina, sustavno ispunjava svoje zakonske obveze glede tretiranja komaraca, zbog čega apelira na nužnost uključivanja Županije osječko-baranjske i Vlade RH, radi dugoročnog i kvalitetnijeg rješenja problema s komarcima u Slavoniji.

Inače, Vlada je dosad, od 2014. i premijera Milanovića do 2019. i premijera Plenkovića, u tri navrata uputila financijsku pomoć u borbi protiv komaraca u Osječko-baranjskoj županiji, no u izostanku koordiniranih i sustavnih tretmana u županiji, takve pomoći ostaju samo vatrogasne mjere.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 2.412 osoba

Petero umrlih i 194 novopozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 473 Više…

Info-centar za mlade Osijek  te poziva na sudjelovanje u svojoj aktivnosti

Osijek po tvojoj mjeri

Voliš svoj grad i želiš u njemu što više sadržaja za mlade? Može li Osijek biti više po mjeri mladih? Više…

Čak 164 od ukupno 333 osobe ima prebivalište u Osijeku...

Novi neželjeni rekord u OBŽ: 333 novopozitivne osobe, pet osoba preminulo

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 556 uzoraka od kojih je 333 bilo pozitivno na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 2.412 osoba

Petero umrlih i 194 novopozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji

U samoizolaciji je trenutno 51247 osoba.

U Hrvatskoj 3987 novozaraženih u 24 sata

Prošloga tjedna brojka nam je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mjere

Capak: Kazne za one koji krše mjere bit će između 100 i 200 eura