GOSPODARSTVO

Osijek: Prihvaćen apel Grada i Županije. Osijek više nije sam u borbi protiv komaraca

Grad Osijek odlučno podržava najavu osnivanja javne ustanove i početka rada na strategiji „365 dana kontrole komaraca“

  Objavljeno 20.06.2019
  Alan Srčnik

  Nakon jučerašnje inicijative i radnog sastanka sa županom Osječko-baranjske županije, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota sudjelovao je na koordinaciji načelnika i gradonačelnika općina i gradova Osječko-baranjske županije koju je sazvao župan Ivan Anušić – piše Osijek.hr.

  Situacija stvorena trenutno iznimno velikom najezdom komaraca izazvala je i veliki interes javnosti koja očekuje odgovor što dalje činiti kako bi se situacija normalizirala. Zajednički apel, pa čak i pritisak Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na Vladu Republike Hrvatske prihvaćen je, te je stoga zamjenik gradonačelnika Boris Piližota javno izrazio zadovoljstvo brzim i pozitivnim odgovorom Vlade, kao i razumijevanjem alarmantnosti situacije.

  Uz odobrenje financijske pomoći od ukupno 5.000,000,00 kuna gradovima i općinama na čijem području se nalaze žarišta legla komaraca, Vlada je naložila i obvezu provođenja tretmana na svim kriznim područjima.

  Podsjećamo, radi neodrađenih larvicidnih i kasnije adulticidnih tretmana na poplavnim područjima izvan Grada Osijeka, došlo je do izlijetanja enormnog broja komaraca koji neprekidno dolijeću na područje grada i sada čine čak 80% ukupnog broja s kojima se u Osijeku borimo.

  Grad Osijek u svom proračunu je osigurao dostatna sredstva da nastavi, a sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, i pojača intenzitet adulticidnog tretiranja komaraca svim raspoloživim načinima i metodama.

  Grad Osijek odlučno podržava najavu osnivanja javne ustanove i početka rada na strategiji „365 dana kontrole komaraca“ te s olakšanjem očekuje najavljenu sustavnu, striktnu i obveznu provedbu pravovremenih larvicidnih tretmana na cijelom poplavnom području Osječko-baranjske županije. U ovoj teškoj situaciji ipak predstavlja zadovoljstvo uvjeravanje Vlade da, nakon naših višegodišnjih apela (od 2014. godine), Grad Osijek više neće biti usamljen u svim mjerama borbe protiv komaraca, a posebno larvicidnom tretmanu kao najučinkovitijem preventivnim načinu rješavanja ovoga problema – zaključuje Osijek.hr.

  Tekst i foto: Osijek.hr

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osječko-baranjska županija je najuspješnija hrvatska županija u energetskoj obnovi javnih zgrada

  Počinje energetska obnova još 10 zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potpisao je ugovore za radove na energetskoj obnovi 10 zgrada javne namjene u okviru projekta Energetska Više…

  Grad Osijek i u ovom ciklusu analize transparentnosti dobio je ocjenu - izvrstan !!! :)

  Osijeku već petu godinu zaredom petica iz transparentnosti!

  Institut za javne financije izdvojio Grad Osijek zbog kvalitete mrežne stranice te ga uvrstio među osam hrvatskih gradova koji su Više…

  Izdan je novi raspored za tretiranje komaraca iz zraka u sljedećih pet dana - Provjerite kad ste Vi na redu!

  Izvršena nova mjerenja brojnosti jedinki komaraca nakon tretmana

  Izdana je preporuka prema Gradu Osijeku za provedbu adulticidnih tretmana dezinsekcije komaraca sa zemlje za područje cijelog grada Osijeka za Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prosječni spremnik od 50 litara benzina mogao bi poskupiti 11,5 kuna, spremnik dizela 6,5 kuna

  Ponovno poskupile cijene goriva

  Posjetite Vama najbližeg ovlaštenog Opel partnera i iskoristite ovu odličnu ponudu!

  Najbrži štede najviše

  Kremacijska peć bit će instalirana u postojeći objekt na Centralnom groblju

  Do kraja godine u Osijeku ćemo imati novi krematorij