GOSPODARSTVO

Osijek: Prihvaćen apel Grada i Županije. Osijek više nije sam u borbi protiv komaraca

Grad Osijek odlučno podržava najavu osnivanja javne ustanove i početka rada na strategiji „365 dana kontrole komaraca“

  Objavljeno 20.06.2019
  Alan Srčnik

  Nakon jučerašnje inicijative i radnog sastanka sa županom Osječko-baranjske županije, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota sudjelovao je na koordinaciji načelnika i gradonačelnika općina i gradova Osječko-baranjske županije koju je sazvao župan Ivan Anušić – piše Osijek.hr.

  Situacija stvorena trenutno iznimno velikom najezdom komaraca izazvala je i veliki interes javnosti koja očekuje odgovor što dalje činiti kako bi se situacija normalizirala. Zajednički apel, pa čak i pritisak Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije na Vladu Republike Hrvatske prihvaćen je, te je stoga zamjenik gradonačelnika Boris Piližota javno izrazio zadovoljstvo brzim i pozitivnim odgovorom Vlade, kao i razumijevanjem alarmantnosti situacije.

  Uz odobrenje financijske pomoći od ukupno 5.000,000,00 kuna gradovima i općinama na čijem području se nalaze žarišta legla komaraca, Vlada je naložila i obvezu provođenja tretmana na svim kriznim područjima.

  Podsjećamo, radi neodrađenih larvicidnih i kasnije adulticidnih tretmana na poplavnim područjima izvan Grada Osijeka, došlo je do izlijetanja enormnog broja komaraca koji neprekidno dolijeću na područje grada i sada čine čak 80% ukupnog broja s kojima se u Osijeku borimo.

  Grad Osijek u svom proračunu je osigurao dostatna sredstva da nastavi, a sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, i pojača intenzitet adulticidnog tretiranja komaraca svim raspoloživim načinima i metodama.

  Grad Osijek odlučno podržava najavu osnivanja javne ustanove i početka rada na strategiji „365 dana kontrole komaraca“ te s olakšanjem očekuje najavljenu sustavnu, striktnu i obveznu provedbu pravovremenih larvicidnih tretmana na cijelom poplavnom području Osječko-baranjske županije. U ovoj teškoj situaciji ipak predstavlja zadovoljstvo uvjeravanje Vlade da, nakon naših višegodišnjih apela (od 2014. godine), Grad Osijek više neće biti usamljen u svim mjerama borbe protiv komaraca, a posebno larvicidnom tretmanu kao najučinkovitijem preventivnim načinu rješavanja ovoga problema – zaključuje Osijek.hr.

  Tekst i foto: Osijek.hr

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Najveći zahvat predviđen je na obnovi sve tri zgrade Doma za starije i nemoćne osobe

  Županija ulaže više od 41.000.000,00 kuna u energetsku obnovu Grada Osijeka

  Osječko-baranjska županija ulaže značajna sredstva u energetsku obnovu zgrada javne namjene na području Grada Osijeka. Tako je početkom godine završena Više…

  Posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj još je jedan u nizu značajnih posjeta u posljednje vrijeme

  IT, razvoj i inovacije u fokusu suradnje Osijeka i Izraela

  Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegovu Ekselenciju Ilana Mora. Više…

  Iako je prošlo skoro dva mjeseca, Turistička zajednica primila je samo jednu ponudu za organizaciju ovog događanja

  Ove godine ništa od Adventa u Tvrđi?

  Iako je Javni poziv za iskaz interesa za organizaciju Adventa u Osijeku 2019. Turistička zajednica grada Osijeka objavila krajem srpnja i Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Unikom je izdao službeni raspored radnog vremena reciklažnih dvorišta Gornji grad, Retfala i Jug II

  Provjerite raspored radnog vremena reciklažnih dvorišta u Osijeku

  Posao.hr spada među 15 najposjećenijih hrvatskih internetskih stranica - Za 17. rođendan portal za zaštitni znak dobio narančastu papigu

  Novo lice portala posao.hr

  Četverostruki su dobitnici nagrade Zlatne kuna kao najbolja mala tvrtka u regiji, a nagrađivani su i kao jedna od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Centralne Europe.

  Osječka tvrtka Mono stipendira studente Mathos-a s 3000 kn i posao nakon završetka studiranja