GOSPODARSTVO

Osijek – sjedište prijenosa znanja o sigurnosti hrane zemljama iz okruženja

5. Jesenska škola EFSA-e i HAPIH-a okupila 30-ak sudionika iz pretpristupnih zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gora, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske

    Objavljeno 05.11.2024
    Matija Ivanković

    „Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) od 2019. godine zajedno organiziraju Jesensku školu sigurnosti hrane u Osijeku. Ovo je inicijativa za okupljanje znanstvenika za sigurnost hrane, korisnika IPA programa, kako bi unaprijedili svoje znanje i iskustvo, proširili svoju profesionalnu mrežu i povećali spremnost na zajedničke izazove. Fokus ovogodišnjeg izdanja je na biljnom zdravstvu  i  kemijskoj procjeni rizika, s dvije paralelne sekcije koje se sastoje od kombinacije teorijskih i praktičnih elemenata uključujući stvarne studije slučaja i simulacijske vježbe“, rekla je visoka dužnosnica EFSA-e Barbara Gallani, voditeljica Odjela za  komunikaciju i partnerstvo, otvarajući 5. Jesensku školu koja se održava od 5. do 7. studenoga u Osijeku.

    Izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a, izrazio je posebno zadovoljstvo što EFSA prepoznaje HAPIH-a kao pouzdanog partnera već petu godinu za redom.

    „ Hrvatska kao najmlađa zemlja članica je i najpozvanija podijeliti svoja iskustva zemljama u pretpristupnom razdoblju na putu integracije u EU. Vjerujemo da će se sudionici škole vratiti u svoje institucije s novim saznanjima i da je učinjen još jedan značajan korak u  približavanju zemalja pretpristupnica europskom  sustavu “, istaknuo je Karalić.

    Svoja znanja i iskustva kroz interaktivne radionice za 30-ak sudionika iz pretpristupnih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gora, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske podijelit će uz stručnjake iz HAPIH-a, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH i Ministarstva zdravstva RH i gostujući predavači iz EFSA-e, Nizozemske agencije za sigurnost hrane i Sveučilišta u Padovi.

    I ovogodišnja Jesenska škola, organizira se u okviru IPA III Pretpristupnog programa 2023-2026., koji financira Europska komisija , a ima za cilj promicanje razumijevanja rada EFSA-e, razmjenu stručnih znanja i iskustava kao i stvaranje mehanizama za razmjenu informacija između pretpristupnih zemalja, država članica EU-a i EFSA-e.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja, bioraznolikosti i gospodarstvu. Hrvatska se pridružuje kampanji u kojoj sudjeluju 22 zemlje, uključite se i vi!

    Znate li kad vam treba biljna putovnica? Hrvatska prvi put u kampanji #PlantHealth4Life!

    Široka koalicija partnera iz cijele Europe udružila je snage kako bi pokrenuli kampanju #PlantHealth4Life čiji je cilj podizati svijest o Više…

    GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine

    Na istoku Hrvatske će se održati Međunarodna manifestacija o graševini GO GROW

    Svega nas nekoliko tjedana dijeli od međunarodne manifestacije GO GROW koja će se održati na istoku Hrvatske s centralnim događajem Više…

    Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

    Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

    Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Uslužno područje 8 sada obuhvaća gradove: Belišće, Donji Miholjac, Osijek i Valpovo te općine Antunovac, Bizovac, Bilje, Čepin, Darda, Erdut, Ernestinovo, Jagodnjak, Koška, Magadenovac, Marijanci, Petrijevci, Viljevo, Vladislavci i Vuka

    Vodovod-Osijek d.o.o. dovršio integraciju 5 susjednih vodovoda

    Batak je najpoznatiji po sočnim i ukusnim jelima s roštilja poput nezaobilaznih ćevapa, gurmanske pljeskavice, uštipaka ili punjene vješalice

    [FOTO] Otvoren je novi Batak u Osijeku!

    Najnoviji supermarket s bogatom i kvalitetnom ponudom mijenja životne navike stanovnika Retfale. Povodom otvorenja SPAR Hrvatska donirao DVD Retfala

    Osječka Retfala dobila najmoderniji SPAR supermarket