ŽIVOT

Osijek slavi 236. Dan grada. Građane očekuju besplatni programi, javni prijevoz, klizanje, ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt

Donosimo vam program događanja prigodom obilježavanja Dana grada Osijeka, ..."moj Osijek pun je sunca, uz Dravu miran i tih..."

Objavljeno 01.12.2022
Darija Kovačić

Pred nama je obilježavanje Dana grada Osijeka, 2. prosinca, kao podsjećanje na dan kada su 1786. godine tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina.

Grad Osijek tom je prigodom s partnerima priredio višednevni besplatan program za razne uzraste na različitim lokacijama.

Osječanke i Osječane tako već u predvečerje 1. prosinca u konkatredrali svetih Petra i Pavla očekuje misno slavlje koje će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Nakon toga u 19:30 sati na Trgu Ante Starčevića slijedi lijepa tradicija podizanja gradskoga stijega uz pripadnike Sokolske garde Osječko-baranjske županije, dok će još u prijepodnevnim satima gradski čelnici položiti cvijeće na oltar Gospe Osječke u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi.

Na sam 2. prosinca proslava Dana grada započet će tradicionalnom budnicom oko osam sati ujutro, kada će pod krošnjama ginka na Trgu Sv. Trojstva članovi Hrvatskog obrtničkog pjevačkog i glazbenog društva Zrinski zapjevati ,,Moj Osijek”, himnu grada, kao i druge prigodne pjesme. U devet sati otvara se dionica Koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira.

Središnji događaj proslave bit će Svečana sjednica Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u 10 sati, kojoj će, i ove godine, nazočiti državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. U 18 sati u osječkom Kulturnom centru održat će se Lampionijada, dok će se na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi, također u 18 sati, uz koncert Big benda otvoriti najiščekivaniji događaj ovih dana – osječki Advent. U 19 sati u Kinu Uranija zainteresirani će moći pogledati dokumentarni film ”DGO II/III”.

Toga dana, tijekom cijeloga dana, Grad Osijek daruje građanima besplatan javni prijevoz te besplatan ulazak na gradske bazene i u ZOO vrt, dok će klizanje na Sokolu biti besplatno od 16 do 17 sati.

I za kraj, 4. prosinca očekuje nas i humanitarna utrka: Osijek trči – I ti to možeš, daruj svoje kilometre.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Video koji slijedi govori više od riječi, uživajte u predivnim kadrovima adventa i sljedećeg Božića nikako nemojte propustiti ovaj događaj! Iz općine Čepin, s ljubavlju!

Advent – iz Čepina s ljubavlju

Prosinac u Čepinu ove godine ne protječe samo u ozračju čuvenog Božićnog sajma. Naime, prva je ovo godina kada se Više…

Glasujte za drvce koje se vama najviše sviđa! Podržite vašu ekipu ili udrugu kojoj je ono namijenjeno! Nagradite jednog od dvanaest timova vašim glasom.

Za najbolje božićno drvce natječe se dvanaest timova iz Osijeka: glasujte i podijelite radost!

Advent je vrijeme radosnoga iščekivanja: pripremamo svoje srce za Božić, za dolazak Spasitelja, to je vrijeme u kojem želimo s Više…

Stigao je posljednji mjesec u godini, a to znači pregršt blagdanskih događanja u Portanovi! Advent u Portanovi, sveti Nikola, blagdanska Portastična srijeda…

Prosinac u Portanovi

U petak, 1. prosinca započeo je Advent u Portanovi – a kako to obično biva, i ovog prosinca u Portanovi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za sve posjetitelje grada Osijeka u subotu 15. lipnja organizirane su atraktivne pokazne vježbe i prikaz sposobnosti te izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na tri gradske lokacije

[NAJAVA] Postani hrvatski vojnik: Hrvatska vojska s građanima u Osijeku

Prvi ovakav event u regiji koji očekuje više od 6000 posjetitelja uz 1000 sudionika. Očekuje vas spektakularnih 3 dana uz mnoge atraktivne programe

[NAJAVA] American week – Bike&Car show u Osijeku (PROGRAM)

U namjeri da polaznicima u opuštenoj atmosferi omogući da spoznaju svoje vinske emocije, da nauče prepoznavati i razlikovati određene vinske sorte, razlikovati vina po regijama i konačno odlučiti se za svoje omiljeno vino – Lugarić u Osijek dolazi s buteljama respektiranih hrvatskih vinara

Vinska radionica na temu Pjenušava vina u Viniti