ŽIVOT

Osijek ujedinjen protiv koronavirusa – Volonteri su nezamjenjiva pomoć

Piližota: "Ugodno me iznenađuje vidjeti da nas još uvijek ima... Da smo zajedno, da smo ekipa koja može odgovoriti i na ovakav izazov"

Objavljeno 01.04.2020
Ivona Amidžić

U usporedbi s ostalim gradovima, čak i državama, možemo reći da je Osijek prekrasan primjer kako se ljudi, i stručnjaci i obični građani, u ovakvim kriznim situacijama znaju ujediniti i izvući ono najbolje iz svega. Volontera ima na sve strane, a institucije drže sve zajedno pod kontrolom.

Crveni križ i volonteri su nezamjenjiva pomoć

Crveni križ je uvelike pomogao svima onima kojima je pomoć potrebna a nedostupna, putem telefona, ali i preko spomenutih volontera. Grad Osijek volonterima je ustupio čak i eko-automobil kojim mogu doći do potrebitih.

Oni koji su najugroženiji su oni koji su u samoizolaciji ili se nalaze u najrizičnijim skupinama tako da ne bi smjeli izlaziti van, a nemaju nikoga da im pomogne u opskrbi osnovnim namirnicama i lijekovima te u vezi svih ostalih zamolbi. Ti ljudi mogu biti kronični bolesnici, imati problema s kretanjem, astmatičari, dijabetičari, srčani bolesnici, starije osobe te mnogi drugi koji iz svakojakih razloga trebaju pomoć.

“Život nam se promijenio za 180 stupnjeva”

Zamjenik gradonačelnika Osijeka i načelnik Kriznog stožera Boris Piližota objasnio je na koji način Osijek funkcionira u sadašnjoj situaciji.

“Život nam se promijenio za 180 stupnjeva u vrlo kratkom roku, ali uspjeli smo se prilagoditi i osposobiti naš gradski stožer”, rekao je Piližota te objasnio kako je trenutno međusobno povezano i uključeno više od 250 operativnih snaga, a uključena su i gradska poduzeća.

Gradski prijevoz putnika u Osijeku je nakon ukidanja redovnih linija javnog prometa u Osijeku i izvan njega uredio poseban raspored linija za sve neophodne službe i za one koji imaju obavezu i dalje dolaziti na posao. Dodao je kako se uskoro spremaju uvesti i dodatne izvanredne linije izvan Osijeka.

Što se tiče dvorane Gradski vrt rekao je kako se nada da će to ostati samo mjera predostrožnosti, ali ako do toga dođe prostor je spreman za prihvat pacijenata.

Je li Slavonija samodostatna?

“Nadam se da će biti jedan od ključnih trenutaka da se poveže zelena i plava Hrvatska jer smatramo da Slavonija ima resurse koliko god da je potrebno u proizvodnji ne samo povrća, voća već je tu i stočarstvo, proizvodnju vina.”, zaključio  je Piližota.

Piližota: “Lakše mi je kada vidim vašu predanost i trud”

Komentirao je i svoje gostovanje u RTL-ovoj jučerašnjoj emisiji te dodao kako nije imao vremena zahvaliti “srcu” Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, tj. 40-ak osoba koje su u samo tjedan dana, uz sve prilagodbe i  postavljanje operativnog načina komuniciranja, izdali preko 1.500 propusnica, odgovorili na 8.500 mailova i preko 10.000 telefonskih poziva a često rade i daleko iza radnog vremena.

“U neočekivanim situacijama, kao što je ova epidemija, ugodno me iznenađuje vidjeti da nas još uvijek ima… Da smo zajedno, da smo ekipa koja može odgovoriti i na ovakav izazov.

U nekim trenucima potrebno je donositi složene odluke, posebice kada je riječ o mjerama koje utječu na ograničavanje normalnih životnih okolnosti, ali i u takvoj situaciji lakše mi je kada vidim vašu predanost i trud.

Mnoge od vas dobro poznajem i svjestan sam da ste žrtvovali svoje slobodno vrijeme pa čak i vrijeme s vlastitom obitelji kako biste bili na raspolaganju za odgovore na upite koje naša Civilna zaštita svakodnevno prima.

Vidim, čujem i znam da ste sjajni i nadam se, a shvatit ćete me i zašto, da ćete ovaj ‘posao’ raditi što kraće, a da ćemo se što prije ponovno družiti na nekom roštilju, pivu ili rođendanu. Hvala vam još jednom i želim da znate da sam ovdje, na raspolaganju, ako me bilo što zatrebate. Drž’te se!”

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Bankom hrane značajno je ojačan kapacitet Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Osijek za prijem donirane hrane, a nevedene aktivnosti doprinijet će borbi protiv siromaštva povećanjem prehrambene sigurnosti socijalno ugroženog stanovništva

Crveni križ u Osijeku otvara Banku hrane

Sredstva za adaptaciju i opremanje Banke hrane Osječko-baranjske županije osigurana su temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji Više…

Korisnici mogu nazvati kako bi zatražili pomoć volontera Crvenog križa  ili zaposlenika oko odlaska u kupnju namirnica, lijekova, plaćanja režijskih računa ili prijevoza liječniku

Crveni križ – program “Tu smo za vas”

Volonteri Crvenog križa i dalje su tu za korisnike u okviru programa „Tu smo za vas 2“. Programom se provode Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka