GOSPODARSTVO

Osijek vodeći grad po rastu izdvojenih sredstava za poduzetnike

Inače, Grad Osijek je još 2016. godine prepoznao ovaj oblik izravne financijske potpore za razvoj poduzetništva...

    Objavljeno 13.04.2021
    Ivona Amidžić

    Grad Osijek je u 2020. godini provodio gospodarsku mjeru za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize kako bi se održala likvidnost i zadržala postojeća radna mjesta te ponovno udvostručio sredstva za poticaje u odnosu na 2019. godinu pa je ukupno isplaćeno potpora u iznosu od 9,2 milijuna kuna. U proračunu Grada za poticanje razvoja poduzetništva u ovoj godini osigurano je 4,39 milijuna kuna.

    Grad Osijek je u 2019. godini udvostručio sredstva za poticaje poduzetnika te tradicijske i umjetničke obrte u odnosu na godinu ranije, s oko 2,3 milijuna kuna u 2018. godini na 4,6 milijuna u 2019. godini te bio vodeći grad po povećanju sredstava izdvojenih za tu svrhu, pokazala je analiza portala gradonacelnik.hr, napravljena na temelju podataka konsolidiranih proračuna gradova.

    U 2018. godini dodijeljene su potpore u visini od 2.386.691,88 kuna namijenjene za potpore za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika, potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, potpore za certificiranje proizvoda i procesa, potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima, potpore za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, potpore za izlaganje na sajmovima te potpore za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika.

    U 2019. godini taj je iznos povećan na 4.612.192,39 kuna potpora po osnovi raspisanih javnih poziva u dvije cjeline, a uz poduzetnike uključeni su i obrtnici.

    Prva se odnosila na jačanje konkurentnosti poduzetnika, kao što su potpore za pokretanje gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, potpore za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima, potpore za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, potpore za digitalizaciju poslovanja itd.

    Druga cjelina odnosila se na zapošljavanje. U 2019. godini objavljen je javni poziv za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva za mjeru poticanja zapošljavanja na području Grada, a u 2020. godini javni poziv za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva za poduzetnike iz IT sektora za mjeru poticanja zapošljavanja na području Grada u 2019.godini. Potpora se odobravala u postotnim iznosima plaće bruto II i to: 30% za plaće do 5.500,00 kn (plaća bruto II), 40% plaće od 5.501,00 do 8.000,00 kn (plaća bruto II) te 50% za plaće iznad 8.001,00 kn (plaća bruto II), s tim da potpora nije mogla prelaziti 5.000 kuna mjesečno.

    Uslijed novonastale javnozdravstvene situacije i posljedica koje pandemija bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 ostavlja na gospodarstvo, a nastavno na paket gospodarskih mjera Vlade RH, Grad Osijek je u 2020. godini provodio gospodarsku mjeru za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize kako bi se održala likvidnost i zadržala postojeća radna mjesta subjekata malog gospodarstva s područja grada Osijeka. Potpore su se dodjeljivale subjektima malog gospodarstva koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom te kojima je Hrvatski zavod za zapošljavanje odobrio i/ili uplatio sredstva za Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Grad Osijek je na temelju Javnog poziva za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka u 2020. – gospodarska mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize – svakom prijavitelju koji je ispunio uvjete isplatio jednokratno i bespovratno 1.000 kuna po zaposleniku, dok je sveukupan iznos dodijeljenih potpora iznosio 9.201.000,00 kuna.

    Početkom ožujka Grad Osijek raspisao je javne pozive za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka u 2021. godini. Sveukupno je u proračunu Grada Osijeka za poticanje razvoja poduzetništva u 2021. osigurano 4,39 milijuna kuna. Objavljena su dva javna poziva, za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka u 2021. te za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka u 2021. godini za poduzetnike iz IT sektora.

    Inače, Grad Osijek je 2016. godine prepoznao ovaj oblik izravne financijske potpore za razvoj poduzetništva, kada je bilo izdvojeno 237.000 kuna u Proračunu Grada Osijeka.

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja

    Od danas je otvoreno 16 javnih poziva za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjske županije. Skupština Osječko-baranjske županije donijela je Više…

    Suradnja definirana ovim sporazumom temeljit će se na područjima: uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti djelovanja obje sporazumne strane

    EFOS i Grad Osijek potpisali sporazum o suradnji

    Sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između Grada Osijeka i osječkog Ekonomskog fakulteta potpisali su u ponedjeljak zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i Više…

    Riječ je o mjerama koje Grad provodi radi jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina

    Gradonačelnik Ivan Radić dodijelio potpore od 620 tisuća eura za 198 osječkih poduzetnika

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić u srijedu je dodijelio bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 620 tisuća eura za 198 poduzetnika Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja