GOSPODARSTVO

Osijek za gospodarstvo pripremio početne mjere vrijedne 18 milijuna kuna

U drugom se kvartalu očekuje pad dijela gradskih prihoda

    Objavljeno 03.04.2020
    Ivona Amidžić

    “Zadnjih tjedana koliko traje novonastala situacija uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19, svi naši napori usmjereni su, prije svega, na zaštitu zdravlja naših sugrađanki i sugrađana i u tim naporima Grad Osijek partner je lokalnim i nacionalnim mjerodavnim tijelima”, kazala je Gamoš na početku konferencije.

    “Svjesni posljedica koje će kriza ostaviti na gospodarstvo, jednako važnu pažnju dajemo zaštiti i očuvanju svakog radnog mjesta u gradu Osijeku. Ne znamo koliko će kriza trajati, no jasno je da se svi moramo prilagoditi novonastaloj situaciji “, rekla je te dodala kako je Grad Osijek od prvog dana uveo stroge mjere štednje i isti naputak uputio svim trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada.

    Sve za pomoć gospodarstvu

    “Sve naše uštede usmjerene su, kada ih zbrojimo kumulativno, na pomoć gospodarstvu, pomoć osječkim poduzetnicama i poduzetnicima. Za mjere koje smo pripremili nužna je potvrda Gradskog vijeća, stoga smo za utorak 7. travnja sazvali sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati elektroničkim putem, kako sazivanje tako i izjašnjavanje i glasanje. Sve točke dnevnog reda imaju zajednički nazivnik – pomoć osječkim poduzetnicima. Ovim putem molim uvažene vijećnice i vijećnike za jedinstvo”, istaknula je zamjenica, te iz dnevnoga reda izdvojila sljedeće točke:

    • “U Dopuni općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka dodajemo novu mjeru potpore poduzetnicima – Gospodarska mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize, gdje smo 5,5 milijuna kuna odlučili kroz javni poziv usmjeriti mikro, malim i srednjim poduzećima čije je poslovanje ugroženo krizom. Naslanjamo se na kriterije koje je Vlada RH definirala kroz dodjelu Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Dakle, poduzetnik sa sjedištem u Osijeku koji je dokazao da je kriza negativno utjecala na njegovo poslovanje i potpiše ugovor o dodjeli potpore s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, može sudjelovati u javnom pozivu Grada. Grad će poduzetniku jednokratno i bespovratno isplatiti 1.000 kuna po zaposleniku. Država pomaže direktno zaposlenicima, a Grad se odlučio isplatom sredstava pomoći poduzetniku u održavanju likvidnosti.”
    • “Dopunom Odluke o komunalnoj naknadi i Prijedlogom Odluke o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti uzrokovanih virusom COVID-19, Grad Osijek predlaže potpuno oslobađanje obveze plaćanja komunalne naknade OPG-ova, obrtnika, pravnih osoba i osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe za obavljanje poslovne djelatnosti – za mjesec travanj, svibanj i lipanj.”

    Ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo i građane Osijeka

    Gamoš je potom naglasila kako će Gradskom vijeću na razmatranje i prihvaćanje podnijeti i informaciju o mjerama Grada Osijeka za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na gospodarstvo i građane Osijeka, a radi se o sljedećim mjerama:

    1. U razdoblju trajanja izvanrednih okolnosti, počevši od ožujka, neće se provoditi prisilna naplata potraživanja, osim u slučajevima u kojima prijeti zastara potraživanja za prihode Proračuna Grada Osijeka.
    2. Obveznici plaćanja zakupa javnih površina temeljem izdanih računa Grada i obveznici plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada i gradskih javnih poduzeća – oslobađaju se u cijelosti plaćanja zakupa za mjesec travanj 2020., s mogućnošću produženja ovisno o trajanju situacije.
    3. Roditelj korisnik usluga Dječjeg vrtića Osijek koji ne dovodi dijete u vrtić od 16. ožujka do 15. svibnja – oslobođen je plaćanja usluga vrtića za navedeno razdoblje. Smatrat će se da koristi povlasticu neplaćanja usluge zbog korištenja godišnjeg odmora.
    4. Budući da se u osnovnim školama ne provodi program produženog boravka, roditelji su oslobođeni sudjelovanja u plaćanju usluge za razdoblje trajanja mjere, odnosno dok se ponovno ne uspostavi odgojno obrazovni rad u školama.
    5. Obustava plaćanja spomeničke rente za fizičke i pravne osobe koji su obveznici plaćanja iste, i to za razdoblje od 20. ožujka do 20. svibnja, a u skladu s Odlukom o obustavi plaćanja spomeničke rente koju je donijelo Ministarstvo kulture.

    U ovome trenutku riječ je, dakle, o mjerama ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna, međutim u ovaj iznos nije uračunata spomenička renta jer za tu mjeru trenutno nije moguće dati financijsku procjenu.

    U drugom se kvartalu očekuje pad dijela gradskih prihoda

    Nakon predstavljanja predloženih mjera, zamjenica gradonačelnika osvrnula se i na dosadašnji utjecaj krize na proračun, te priopćila kako u prvom kvartalu nije bilo utjecaja na proračun, no da se u drugom kvartalu očekuje pad dijela gradskih prihoda – zbog uvođenja novih mjera usmjerenih na pomoć gospodarstvu, pada zaposlenosti i mjera koje je uvela Vlada Republike Hrvatske. Budući da se trajanje krize ne može još predvidjeti, u ovom trenutku ne može se predvidjeti ni ukupan negativan utjecaj na proračun Grada.

    “Uveli smo maksimalne mjere štednje i izrada rebalansa je u tijeku. Shodno navedenome, za sjednicu Gradskog vijeća pripremili smo i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Statuta Grada Osijeka kojom propisujemo da se sredstva za prioritetno održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture osiguravaju godišnje u visini najmanje 0,5 posto od ukupno ostvarenih proračunskih prihoda u protekloj godini, umjesto dosadašnjih 3 posto”, rekla je Gamoš.

    Dodala je kako se ovim izmjenama Statuta otvaraju mogućnosi dodatnih ušteda u proračunu prilikom kreiranja rebalansa, ukoliko to bude potrebno. “Ponavljam, sve naše uštede jesu i bit će usmjerene k pomoći gospodarstvu i poduzetnicima, odnosno očuvanju radnih mjesta u Osijeku”, zaključila je Gamoš.

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

    S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

    S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

    Suradnja definirana ovim sporazumom temeljit će se na područjima: uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti djelovanja obje sporazumne strane

    EFOS i Grad Osijek potpisali sporazum o suradnji

    Sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između Grada Osijeka i osječkog Ekonomskog fakulteta potpisali su u ponedjeljak zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i Više…

    Riječ je o mjerama koje Grad provodi radi jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina

    Gradonačelnik Ivan Radić dodijelio potpore od 620 tisuća eura za 198 osječkih poduzetnika

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić u srijedu je dodijelio bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 620 tisuća eura za 198 poduzetnika Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ