Arhiva

Osijeku sredstva za gradnju IT parka, sajamske dvorane, “turističkije” uređenje Tvrđe…

  Objavljeno 27.03.2017
  OsijekNews redakcija

  Uz još šest gradova diljem Hrvatske, i Osijek je središte takozvanih urbanih aglomeracija, u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja – ITU. Te su aglomeracije zamišljene tako da, uz regionalna središta, i obližnji manji gradovi i općine dobiju priliku za razvoj projekata koje inače ne bi mogli realizirati na drugim natječajima, ali i oni koje mogu umrežiti s okruženjem u kojem postoje slične potrebe.

  Kao što je poznato, osječkoj su se aglomeraciji pridružili gradovi Belišće i Valpovo te općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Čeminac, Čepin, Darda, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Petrijevci, Punitovci, Šodolovci, Vladislavci i Vuka te, zanimljivo, općina Tordinci, koja prema svojem teritorijalnom ustroju pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji. Riječ je o gotovo 180 tisuća stanovnika.

  Projekti su podijeljeni u nekoliko osnovnih skupina, od omogućavanja povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, povećanja turističkih mogućnosti do realizacije socijalnih projekata. Ukupno, riječ je o iznosu nešto manjem od 40 milijuna eura.

  Za weblog “Čist račun-Osječki proračun” o tome je potanko govorila Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Grada Osijeka. Za naš je list sažela projekte koji se primarno odnose na Osijek.

  – Počnimo od onog što je osnovno, a to je razvoj poslovne infrastrukture. Ukupno 7,6 milijuna eura predviđeno je za nekoliko aktivnosti, od kojih bih izdvojila gradnju posebnog prostora, IT parka s infrastrukturom potrebnom za daljnje širenje IT sektora i u poslovanju i u sektoru edukacije i popularizacije informatičke struke na području grada Osijeka i urbane aglomeracije. Izdvojila bih i polivalentni prostor za organizaciju sajamskih priredbi, ali i, primjerice, uređenje Obrtničkog centra. Naš bismo pothodnik modernizirali za potrebe ponude i potražnje obrtničkog sektora te organizirali kampanju za očuvanje lokalnih radnih mjesta i obrtničkih usluga u Osijeku, ali i u Valpovu, Belišću i općinama aglomeracije – precizira pročelnica.

  Sredstva ITU mehanizma bit će iskorištena, primjerice, i za zamjenu spojnog vrelovoda TE-TO do pogona Toplinarstva Osijek. Postojeći je izgrađen 1987. godine i čini usko grlo za daljnji razvoj vrelovodnog konzuma u gradu Osijeku.

  Mlinarević apostrofira još jedan u Osijeku slabo riješen problem – nedostatak jače logističke brige za turiste.

  – U obrambenom prstenu Tvrđe, hornwerku, bit će uređen centar za posjetitelje, dakle prijamni centar s ciljem pružanja potrebnog standarda usluge posjetiteljima i turistima, dakle informacija i edukacije. Bit će riješen i problem sanitarnih čvorova. U planu je i trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode te turističke agencije i turističke vodiče – kaže Mlinarević.

  Sredstvima ITU mehanizma planira se riješiti i kompletna infrastruktura Tvrđe, ali i, primjerice, projekt razvoja urbane mobilnosti.

  Dario KUŠTRO