ŽIVOT

Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima izborno jutro prošlo je mirno

Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima

    Objavljeno 05.07.2020
    Ivona Amidžić

    Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG.

    GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

    Deseci građana upozorilo ih je na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ), navode iz GONG-a, a ukazano im je i da pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.

    “Kao i na prethodnim izborima, građanke se tuže kako ih nitko nije obavijestio o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore. Takve pritužbe najčešće pristižu od građana starije životne dobi”, stoji u priopćenju.

    Isto tako, više osoba koje su se prijavile za glasanje izvan prebivališta, potužilo se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta – tako primjerice Zagrepčani koji su se prijavili na vrijeme da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi, upućeni su u Zadar.

    Gong poziva birače da budu strpljivi obzirom na gužve koje nastaju zbog epidemioloških mjera te da se pridržavaju svih uputa Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

    Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila [email protected], telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila.

    Podsjećau da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo  kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila [email protected].

    (Hina)

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

    Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije

    Dragi ljubitelji znanja, zabave i izazova! Želimo vas pozvati na  EUforija- Zabava u duhu Europe pub kviz večer koja će Više…

    Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

    GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

    GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na Više…

    Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

    Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

    Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!