POLITIKA

Osim u Hrvatskoj izbori za Hrvatski sabor u još 42 države diljem svijeta

Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta

    Objavljeno 22.06.2020
    Ivona Amidžić

    Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održat će se u još 42 države diljem svijeta, pet manje u odnosu na predsjedničke izbore u prosincu, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

    DIP je, naime, objavio popis država u kojima će u srpnju moći glasovati hrvatski birači, a kojih je pet manje u odnosu na predsjedničke izbore iz prosinca prošle godine. U srpnju se, tako, neće glasovati u Alžiru, Brazilu, Čileu, Indoneziji i JAR-u.

    Broj birača iz tih pet država koji su glasovali na proteklim izborima nije velik. Na predsjedničkim ih je ukupno glasovalo 88, na prošlim izborima za Sabor 126.

    U Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj moći će se glasovati, najviše biračkim mjesta u BiH

    Iako se u javnosti špekuliralo da zbog pandemije koronavirusa neće biti moguće glasovati u Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, to sada nije slučaj.

    DIP je objavio popis država i biračkih mjesta, ukupno ih je 112, a najviše ih je, 45, u Bosni i Hercegovini. Sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih  diplomatsko-konzularnih predstavništava. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

    Za Njemačku je određeno 11 biračkih mjesta, po dva u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, te u generalnim konzulatima u Duesseldorfu, Frankfurtu, Muenchenu i Stuttgartu, dok će jedno mjesto biti otvoreno u generalnom konzulatu u Hamburgu.

    U Australiji će se moći glasovati na četiri biračka mjesta: u veleposlanstvu u Canberri te u generalnim konzulatima u Sydneyu, Melborneu i Perthu.

    Četiri su biračka mjesta predviđena i za SAD, u veleposlanstvu u Washingtonu te u generalnim konzulatima u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu.

    Za Italiju su određena tri mjesta: u veleposlanstvu u Rimu te u konzulatima u Trstu i Milanu.

    Po dva će biračka mjesta biti na raspolaganju Hrvatima u Srbiji – u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori – u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj – u Budimpešti i Pečuhu, Švicarskoj – u Bernu i Zuerichu te u Kanadi – u Ottawi i Mississaugi.

    U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

    Izbori za 10. saborski saziv u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, a u inozemstvu u subotu, 4. i nedjelju, 5. srpnja.

    U Sabor ćemo birati 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici.

    (Hina)

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osim predsjednika, na izborima su birani članovi predsjedništva i potpredsjednici koji su izabrani na osnovi najvećeg dobivenog broja glasova

    Vjeran Marijašević, novi predsjednik GO SDP Osijek

    Jučer su održani izvanredni unutarstranački izbori GO SDP Osijek na kojima je izabrano novo vodstvo. Novi predsjednik GO SDP je Više…

    "Osječki gradonačelnik Ivan Radić samoinicijativno je svoj saborski mandat prepustio Goranu Ivanoviću Lacu, a sve kako bi se mogao još više posvetiti odgovornoj funkciji vođenja grada Osijeka"

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić više nije saborski zastupnik

    Jučer poslijepodne se na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu sastalo predsjedništvo HDZ-a, a nakon sjednice javnost je o odlukama i Više…

    Na biračkom je popisu u Osijeku nikad manje ljudi - 88.129, a glasovalo je 10.976 ili 12.45 %. Za izbore za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora u Osijeku građani nisu pokazali veće zanimanje...

    Skroman odziv građana na izbore – HDZ pobjedio u većini gradskih četvrti i mjesnih odbora

    U Osijeku je HDZ osvojio većinu u svim gradskim četvrtima te u sedam od osam mjesnih odbora. Za izbore za Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja