Osječani na sezonskim poslovima

Prošle se godine u razdoblju od ožujka do kolovoza ukupno čak 2900 osoba s područja Osječko-baranjske županije odlučilo za sezonski rad, a od toga njih više od 950 s područja Osijeka. Što se 2014. godine tiče, u razdoblju od ožujka do svibnja već je otprilike 600 osoba s područja Osijeka otišlo na sezonske poslove, tako da se očekuje zasigurno povećanje broja sezonskih radnika u usporedbi s prošlom godinom, naglasio je predstojnik područnog ureda HZZ-a Osijek, Željko Bugarić. Dodaje kako su to samo podatci za one osobe koje se koriste uslugama HZZ-a, pa je realan broj sezonskih radnika u turističkoj sezoni s ovog područja sigurno i veći. Najtraženija zanimanja za sezonski rad su ugostiteljska zanimanja, kao što su kuhari, pomoćni kuhari i konobari, a zatim i trgovci, turistički animatori, vozači, sobarice i frizeri. Podatci područnog ureda HZZ-a Osijek pokazuju da je čak 58% osoba koje obavljaju sezonske poslove u dobi do 30 godina.
Pročitajte i dosadašnja iskustva nekoliko mladih Osječana:
Nermina Mehić (24), odlučila se za posao plesačice u Umagu gdje pleše u mjuziklima koji se prikazuju gostima hotela. U Umagu će provesti tri mjeseca, a za ovaj se posao odlučila prvenstveno zbog plaće, koja je prilično dobra te zbog toga što u Osijeku, kao magistra psihologije, još nije pronašla radno mjesto. Još je jedna prednost što su joj osigurani smještaj i hrana, a s obzirom da se i u Osijeku bavi plesom, na ovaj način skuplja dodatno plesno iskustvo. Sezonski rad bi preporučila svima koji su spremni puno raditi te raditi raznolike poslove koji, posebice za animatore s kojima surađuje, uključuju stalnu interakciju s ljudima. Ovo joj je prvi sezonski posao.
Ovog ljeta Toni Božićević (20) radi u maloj trgovini mješovite robe u Povljani na Pagu, gdje popunjava police te radi na mesoreznici. Radi otprilike 8 sati dnevno. Taj mu je posao preporučio prijatelj, a glavni mu je cilj zaraditi novce za fakultet kako bi olakšao roditeljima. Ovo mu je druga sezona rada na Jadranu. Toni je zadovoljan jer nema nikakvih problema što se tiče isplate plaće. Na poslu mu je najteže raditi na mesoreznici, jer u svakom trenutku mora biti maksimalno skoncentriran. „Mala nepažnja može me koštati minimalno jednog prsta“ – ističe Toni. Zimu na moru ipak ne bi volio provesti, no ljetni sezonski rad preporučuje svima te i iduće godine planira raditi na Jadranu.
Studentica Umjetničke akademije u Osijeku, Mia Stark (21) ove će sezone raditi u Poreču gdje će čuvati galerijski prostor i provoditi turiste kroz izložbu. Ovakav sezonski posao Mia obavlja već treću godinu u nizu. Kako studira na Odsjeku za likovnu umjetnost, sezonski rad u galeriji donosi joj izvrsno iskustvo za budući rad. Izuzetno je sretna što na radnom mjestu ima priliku svakodnevno gledati radove umjetnika koji danas djeluju na likovnoj sceni pa na taj način puno i nauči, a veseli ju i što može prenijeti svoje znanje drugima. S obzirom na njezinu strast prema umjetnosti, rastuži ju kada je izložba slabo popraćena. Mia bi na sezonski posao pristala i ubuduće, čak i da nije povezan s njezinom strukom, jer vjeruje da je to odličan način stjecanja novih poznanstava i zarade.
Željko Šapina (24), prošle je godine radio puna četiri mjeseca na Hvaru kao konobar. Za taj se sezonski posao odlučio s ciljem da zaradi veću svotu novaca kako bi si priuštio ono što plaćom u Osijeku ne može. Dnevno je radio 8 sati na dan, a ponekad i 12, 13 sati, ako je posla bilo više. Na sezonskom poslu ima mjesta i zabavi i novim poznanstvima, no Željko kaže kako je ipak rad na prvom mjestu. „Naporno je, ali isplati se, jer je plaća i duplo viša nego u Osijeku na istom radnom mjestu“ – istaknuo je. Otkriva da se kući vratio s 35 000 kuna. Priznaje kako mu je povremeno nedostajala kuća, pas, prijatelji i roditelji, ali preporučio bi ovaj način rada svima, a pogotovo mladima kako bi si otvorili vrata za budućnost te stekli nova iskustva. Naglašava da bi osobe koje se žele okušati u sezonskom poslu trebale biti druželjubive, otvorene, opuštene, radišne i željne novih iskustava.
Da je sezonski posao prava „odskočna daska“ potvrđuje i činjenica da se Željko ove godine odvažio preseliti u Frankfurt gdje trenutno radi kao glavni konobar u restoranu s odličnim radnim uvjetima. Zasada se ne planira vratiti.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?