ŽIVOT

Osječanin Kamilo Firinger posmrtno proglašen Pravednikom među narodima

Osječanin Kamilo Firinger posmrtno proglašen Pravednikom među narodima jer je tijekom Drugog svjetskog rata spasio troje članova židovske obitelji Fischer

Objavljeno 25.01.2023
Matija Ivanković

U osječkom Kulturnom centru Veleposlanstvo Izraela i Grad Osijek organizirali su svečanost dodjele medalje Pravednik među narodima obitelji Kamila Firingera. Naime, ugledni osječki odvjetnik, arhivist i povjesničar dr. Kamilo Firinger spasio je troje Židova iz Osijeka tijekom Drugog svjetskog rata, Margitu Fischer te njezino dvoje, tada maloljetne, djece, Lelju i Darka.

„Ovaj je događaj glavni događaj kojeg je organiziralo Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji je se obilježava  u petak. Želio bih zahvaliti svima, Gradu Osijeku na čelu s gradonačelnikom, Osječko-baranjskoj županiji na čelu sa županom, svima koji su u ovom projektu sudjelovali. A imamo izvrsnu situaciju ovdje, što nije uvijek moguće. S nama je danas kćerka pokojnog Kamila Firingera, ona je ovdje, u dobrom zdravlju, sa svojom djecom, unucima Kamila Firingera. S nama je i divan čovjek, gospodin Darko Fischer koji je bio predsjednik Židovske općine u Osijeku. Važno je podsjetiti se, da je prije rata, prije Holokausta, u Osijeku živjelo više od 3200 Židova. Bila je to druga po veličini židovska zajednica prije rata u Hrvatskoj. Nakon Holokausta vratilo se samo 300 Židova, što je tužna, neposredna posljedica, primjer onoga što je Holokaust učinio.“ – istaknuo je izraelski  veleposlanik Gary Koren  koji je priznanje Jad Vašema uručio Firingerovoj obitelji.

„Osobita mi je čast pozdraviti ovdje danas prisutne članove cijenjenih osječkih obitelji Fischer i Firinger. Njihova zajednička priča svjedoči o tome kako je i u najmračnijim vremenima povijesti čovječanstva svjetlo humanosti i dobrote pronašlo svoj put. Ugledni osječki javni i kulturni djelatnik Kamilo Firinger riskirao je svoj život i slobodu kako bi spasio obitelj svoga prijatelja Alfreda Fischera. S ponosom se danas prisjećamo njegove hrabrosti i humanosti zbog kojih je Kamilo Firinger i postao jedan od 130 hrvatskih Pravednika među narodima.“- rekao je obraćajući se nazočnima osječki gradonačelnik Ivan Radić.

„U onim vremenima rata, kojeg smo i mi okusili i osjetili prije nekih 30-ak godina, i ono vrijeme od 41. do 45. godine i ono vrijeme od 91. do  95. godine, svako tko je uspio biti human, naći snage, suprotstaviti se nepravdi, spasiti i pomoći nekome tko je ugrožen je veliki čovjek. Tako je evo i ova današnja dodjela nagrada „Pravednik među narodima“ koju dobiva Kamilo Firinger posthumno nešto što je svakako veliko priznanje i čast prvenstveno obitelji pokojnog Firingera, ali naravno i nama  Osječanima i Osječko – baranjskoj županiji.“- izjavio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Jedan od najvažnijih zadataka Svjetskog memorijalnog centra Jad Vašema je priznati i titulom Pravednika među narodima odati počast nežidovima koji su riskirali svoje živote kako bi tijekom mračnog vremena Holokausta spasili Židove.

„Sjećam se kako mi je majka negdje na sredini mosta šaptom rekla: Vidiš sine Dravu, možda ju više nikada nećeš vidjeti! Firinger, plemeniti čovjek koji je znao razlikovati dobro od zla i oduprijeti se zlu, omogućio mi je da opet vidim Dravu, da na njoj odrastem i postanem zahvalan Kamilu Firingeru što je spasio dio moje porodice.”– svjedoči Darko Fischer koji je imao 5 godina kada je Kamilo Firinger ilegalno, preko rijeke Drave, u Mađarsku prevezao njega, njegovu majku i sestru.

„Našoj obitelji je izuzetno drago što je moj djed proglašen Pravednikom među narodima. Djed je bio Osječanin, cijeli život je radio za grad Osijek i kao takav je pomogao obitelji Fischer u najtežim trenucima 2. svjetskog rata. Iznimno nam je drago što je izraelska država prepoznala to što je napravio i što su  mu dodijelili ovo priznanje.“ – istaknuo je unuk Kamila Firingera Mislav Burić.

Uoči same svečanosti dodjele priznanja Pravednik među narodima sastali su se osječki gradonačelnik Ivan Radić i izraelski veleposlanik NJ.E. Gary Koren.

„Sretan sam što sam prvi puta u Osijeku, ali ne i posljednji put. Obećao sam gradonačelniku da ću se vratiti. Danas smo održali jako dobar sastanak na kojem se razgovaralo o budućoj suradnji. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje između naših sveučilišta, u IT sektoru kao i poljoprivrednom sektoru.“- izjavio je veleposlanik Koren.

„Ovo je prvi posjet izraelskog veleposlanika gradu Osijeku. S obzirom da je tek četiri mjeseca veleposlanik u Hrvatskoj, dogovorili smo se da će nam vrlo brzo doći u idući posjet. Puno je zajedničkih tema, od gospodarstva, kulture, sveučilišta, poljoprivrede o kojima smo razgovarali i o kojima ćemo nastaviti razgovore.“- zaključio je gradonačelnik Radić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Od 2005. godine, kada su Ujedinjeni narodi donijeli Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust, ovaj se datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković položila je vijenac kod spomenika „Majka i dijete“ osječkoga kipara židovskog podrijetla Oscara Nemona. Upravo Više…

"Dvije su poruke ovoga dana: jedna je da Židovi pamte imena svojih članova koji su stradali, ali pamte imena onih koji su im pomagali"

Židovska zajednica Osijek obilježila Jom hašoa

U povodu Dana patnje, mučeništva i junaštva, kod spomenika Majka i dijete odana je počast žrtvama Holokausta. Svečanost je organizirala Više…

Ovaj se datum još od 2005., kada su Ujedinjeni narodi donijeli Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust, obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti...

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Upravo ovaj spomenik, u neposrednoj blizini Židovske općine Osijek, simbol je stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a obilježavanje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je tijekom jučerašnjeg dana više od 500 poziva, od kojih se više od 200 odnosilo na događaja vezana za posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio 90 km/h i više

FOTO Sanacija šteta od nevremena: žurne službe su i danas na terenu!

Na glavnoj osječkoj tržnici u naletima vjetra oštećen je dio krova, zbog čega je tržnica jučer prijepodne evakuirana. Danas je vanjski dio tržnice zatvoren i ne radi, a mi se ne sjećamo se kada se to zadnji puta dogodilo.

Olujni vjetar rušio stabla u Osijeku, vanjski dio tržnice je jučer evakuiran, a danas zatvoren

Riječ je o impozantnom gamerskom showu na kojemu će se istovremeno događati e-sportski turnir s više od 500 registriranih natjecatelja, sajam gamerske opreme, smotra najutjecajnijih regionalnih i svjetskih igrača

FOTO započeo Wandercon, gamerski festival