ŽIVOT

Osječanka isprobala mezoterapiju iz prve ruke – ima li efekta i da li boli?

Kako zapravo izgleda ovaj super popularan neinvazivni estetski zahvat odnosno terapija srednjeg sloja kože

Objavljeno 06.10.2022
Darija Kovačić

Mikroneedling terapija, skinboosteri, PRP, mezoterapija…sve pomlađuje, sve zateže, sve vam treba i sve je baš najbolje za kožu. Tako nekako izgledaju objave na većini stranica o neinvazivnim estetskim zahvatima. Da biste shvatili što za početak treba vaša koža i za koji tretman se odlučiti neće vam pomoći pretjerano istraživanje na internetu. Kada počnete čitati indikacije za navedene tretmane i rezultate koje nude kod svih ćete pronaći manje više isto i svi tvrde da je baš to istina. Zatezanje, pomlađivanje, povrat volumena, uklanjanje bora, hidratizacija, revitalizacija, zdravstveniinsajder.com nam donosi osobno iskustvo autorice koja je otišla “pod nož” odnosno iglu 🙂

Stvar povjerenja

Stoga je prvi korak pronaći dermatologa ili liječnika estetske medicine kojem vjerujete. To znači liječnika koji nije tu samo da “uzme lovu i zbriše” već onoga koji će vam otvoreno reći “čuj ja mislim da taj tretman vrijedi ili ne vrijedi”. Osobno sam svoje povjerenje povjerila izv. prof. dr. sc. Martini Mihalj, liječnici koja iza sebe ima vrsnu karijeru na Medicinskom fakultetu u Osijeku i koja je uza sve to odlučila specijalizirati i dermatologiju. Budući da sam na Instagram profilu Poliklinike sveti Ante vidjela kako mezoterapiju radi baš ona, nazvala sam ju i zamolila za termin.

Zašto baš mezoterapija?

Zato što o njoj slušam već duže vrijeme. I to savjete tipa “super ti je i botox i fileri, ali sve to treba nadopunjavati mezoterapijom i skinboosterima”. Budući da sam “nevina” po pitanju ove vrste njege lice, laički mi je objašnjeno da je mezoterapija ubrizgavanje svega onoga što mackamo s kremama. S mezoterapijom to stiže u dublje slojeve kože, gdje krema ne može doprijeti.

Od lijeka do ljepote

Leksičko značenje mezoterapije je upravo tretman ubrizgan u srednji sloj dermisa. Srednji sloj kože zove se mezoderm. Drugim riječima mezoterapija je terapija srednjeg sloja kože. Dodatan autoritet daje joj i činjenica da je u estetsku medicinu stigla iz one “prave”. Otkrio ju je francuski liječnik 50-ih godina prošlog stoljeća. Tehnika je prvi put korištena za liječenje bolesti krvožilnog sustava, sportske traumatologije, zaraznih bolesti i reumatologije te za poboljšanje cirkulacije

Pa kako izgleda ta mezoterapija?

Kada vam kažu da će tretman početi tek kroz dvadesetak minuta, jer vam prvo moraju staviti anestetsku kremu, postane vam jasno da nije baš tako bezbolan, kao što tvrde neki beauty portali. Za sve one koji nisu nikada osjetili anestetsku kremu na licu riječ je o iznimno ugodnom osjećaju.

Kokteli tvrtke Aesthetic Dermal RRS

Poliklinika sveti Ante omogućila mi je isprobati preparate renomirane tvrtke Aesthetic Dermal RRS. Riječ je o jednom od najboljih proizvođača preparata za mezoterapiju u Europi. Prema preporuci prof. Mihalj za kožu moga lica korišten je koktel RRS HA Injectable. Riječ je o formuli 72 aktivna sastojka u kombinaciji s hijaluronom protiv starenja. Jedan od ova 72 sastojka je i C vitamin. Upravo je C vitamin razlog zbog kojeg svaka injekcija izaziva manje ili nešto jače peckanje. Osim peckanja eventualni “problem” mezoterapije je što zahtjeva iznimno puno uboda mikroiglom. Možda je najneugodnije apliciranje ono u području čela. Nakon čela će vam se činiti da ono na području obraza niti ne osjetite. Zanimljivo je i da najmanje neugode aplikacija izaziva na području vrata. Iako već sama pomisao o igli na vratu stvara strah od boli.

Nakon bocakanja maska

Trajanje tretmana s čekanjem na djelovanje anestetika traje oko sat vremena, nakon čega vam stavljaju relaksirajuću masku za smirivanje kože. Ovi mikroubodi stvaraju lagane papulice na licu te tragove uboda. Kraće vrijeme bit ćete nalik na člana nekog plemena ili lika iz Star Treka. Bez brige, sve se povlači kroz nekoliko sati. Znači mezoterapija definitivno nije tretman koji možete raditi na pauzi od posla. Kao niti kada ne želite da vaš suprug ili partner primjeti da ste nešto radili. Budući da tog dana kada se radi tretman nije preporučljivo niti stavljati puder, najpametnije je uzeti si slobodno poslijepodne . Problematičnije je područje vrata, gdje ostaju maleni hematomi i nekoliko dana. Stoga ovo područje treba raditi kada imate nekoliko slobodnih dana ili tijekom zimskog perioda kada možete pokriti taj dio tijela.

Dojmovi?!

Definitivno nije najugodniji tretman i treba ga ponavljati barem dva do tri puta u razmaku od 14 dana. No, prvi efekt je visok sjaj i lijepa zategnutost kože. Osobno mi se čini da najbolje rezultate vidim upravo na području vrata.

Zaključak je da mezoterapija definitivno ne postiže instant efekt botoksa ili filera. S mezoterapijom nećete popuniti, niti ispraviti bore ili nadopuniti volumen, ali možete postići sjajan izgled kože. Mezoterapija je zapravo visoki standard njege kože s kojom postižete duboku revitalizaciju upravo u srednjim slojeva dermisa. Onih slojeva do kojih se ne može doći kozmetičkim tretmanima. Osobno bih svakom preporučila da proba ovaj tretman. I u razgovoru s dermatologom koristi onaj koktel koji mu može dati najviše benefita. Naime, tvrtka Aesthetic Dermal RRS nudi i koktele za područje oko očiju, izbjeljivanje kože, ali i jačanje područja vlasišta. I malo upozorenje. Kontraindikacije za primjenu mezoterapije su trudnoća, dojenje, poremećaji zgrušavanja krvi, tromboembolija, teška bolest srca ili bubrega te bilo koja teška kronična sistemska bolest.

Pročitajte više na: www. zdravstveniinsajder.com

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Brzinske edukacije za mlade koji traže posao, a koji se žele dodatno osnažiti za nastup pred budućim poslodavcem

Brzinske edukacije o IT-u, komunikaciji i EU projektima

Može li se nešto o IT – u, komunikacijskim vještinama, pisanju EU projekata ili poduzetništvu naučiti u 60 minuta ? Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!