OSJEČANI

Osječanke Nika i Jona Važić – najbolji međunarodni tim na Svjetskom natjecanju mladih robotičara

Grad djevojke nagradio s 10.000 kuna

Objavljeno 06.09.2019
Ivona Amidžić

Na WARC-u (World Adolescent Robotics Competition) Svjetskom natjecanju adolescenata u robotici i programiranju, održanom od 12. do 16. kolovoza u mjestu Chongqing u Narodnoj Republici Kini, sudjelovalo je više od 400 natjecatelja, među kojima su bila i dva tima iz Hrvatske (Centar tehničke kulture Osijek – Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka i OŠ Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova). Obje hrvatske ekipe natjecale su se u MakeX Challenge dijelu natjecanja.

Nika i Jona Važić uz mentora Tomislava Pandurića bile su najbolji međunarodni tim, odnosno najbolje plasirana ekipa koja nije iz zemlje domaćina. Bile su jedne od rijetkih predstavnica koje su parirale domaćim timovima i malo im je nedostajalo za plasman u polufinale, gdje su nastupili samo kineski natjecatelji. U napetom četvrtfinalu tijesno su izgubile i nisu uspjele ostvariti svojevrsnu senzaciju. Ipak, osvojile su posebnu nagradu – ”Best modification award” za tim s najboljim inženjerskim modifikacijama poboljšanja mogućnosti robota.

Grad nagradio Niku i Jonu s 10.000 kuna

“Vaše je postignuće zadivljujuće s obzirom da Kinezi od prvog razreda osnovne škole uče predmet Umjetna inteligencija. U takvoj konkurenciji biti najbolji međunarodni tim i osvojiti nagradu, doista je svojevrsno čudo. Vama i mentoru Panduriću iskreno čestitam, a Grad Osijek odlučio je s iznosom od 10 tisuća kuna nagraditi ovo vaše veliko postignuće”, rekao je na svečanom prijmu, uručujući djevojkama bukete cvijeća, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Nagrada ”Best modification award” dodjeljivala se ekipi koja u modifikacijskoj rundi natjecanja napravi najbolje inženjersko rješenje i osvoji najveći broj dodatnih bodova u dodatnom zadatku. Sestre Nika i Jona Važić uspjele su osvojiti najviše bodova za izvršenje zadatka u gotovo svakom kolu natjecanja, uključujući i kvalifikacije.

Naše predstavnice bile su jedne od rijetkih djevojaka na natjecanju općenito, svega jedan od tri tima koji su činile isključivo djevojke. Ovaj uspjeh samo je nastavak onih koje nižu, počevši od županijskih i državnih natjecanja mladih tehničara, CroatianMakers robotičke lige, natječaja IoT iz područja automatike i brojnih drugih priznanja.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku