ŽIVOT

Osječka će banka krvi prva u svijetu isprobati novi uređaj za krvne pripravke

Ovaj, drugi po veličini regionalni transfuzijski centar u Hrvatsko,j bilježi i neprestani porast broja donacija krvi, unatoč realnim problemima, poput iseljavanja mladih, koji su potencijalni dobrovoljni davatelji krvi

Objavljeno 24.02.2018
Nikolina Ćosić

Nije slučajnost što je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, a u sklopu kojeg je Regionalni transfuzijski centar, odnosno Banka krvi, jedini u svijetu odabran načiniti procjenu uređaja koji još nije pušten u rad, a u vlasništvu je svjetski poznate tvrtke Fresenius, prisutne u prikupljanju i proizvodnji krvnih pripravaka. Njihovi će stručnjaci u osječki KBC doći sljedećeg tjedna, a predstojnica, prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija, ponosno ističe kako je to velika čast, koju su im pružili ne samo inozemni stručnjaci nego i Ministarstvo zdravstva, čija je inspekcija izdala dozvolu za rad Banke krvi na pet godina, a uobičajeno je na dvije. Dogodilo se to nakon što je Odjel za proizvodnju krvnih pripravaka, a koji je dio Banke krvi, potpuno uređen.

– Zahvaljujući našoj upravi prostor od dvjestotinjak četvornih metara potpuno je adaptiran, što je od velike važnosti s obzirom na to da je riječ o osjetljivom segmentu, odnosno odjelu gdje se proizvode krvni pripravci. Uložen je ogroman napor u izvođenje radova, a za to vrijeme proizvodnja nije stala ni jednoga trenutka. Ovamo dolazi puna doza krvi i centrifugira se te se razdvaja na krvne pripravke – objasnila je dr. Samardžija.

Istaknula je kako je prošle godine ondje napravljeno čak 61.999 krvnih pripravaka za potrebe regije, odnosno, uz Osijek, za distribuciju u bolnice u Vukovaru, Vinkovcima, Našicama, Slavonskom Brodu, Virovitici i Novoj Gradiški. Uređeni je prostor donio i poboljšane uvjete rada, jer transfuzija je, kaže dr. Samardžija, vrlo specifična struka, koja udružuje znanost, medicinu, tehnologiju i zajednicu kao cjelinu. Krv je lijek, poručuje dr. Samardžija, stoga je obveza voditi računa o brojnim zakonima, pravilnicima, čak i o farmaceutskim zahtjevima.

Ovaj, drugi po veličini regionalni transfuzijski centar u Hrvatsko,j bilježi i neprestani porast broja donacija krvi, unatoč realnim problemima, poput iseljavanja mladih, koji su potencijalni dobrovoljni davatelji krvi. Dr. Samardžija ističe i odličnu suradnju sa svim društvima Crvenog križa te kaže kako je od ukupno 192 tisuće donacija krvi prikupljenih u Hrvatskoj prošle godine Banka krvi u Osijeku prikupila 31.105.

Svim odličnim rezultatima i postignućima u prilog ide i to što je u razdoblju od 2011. do 2014. KBC Osijek u cijelosti proveo reorganizaciju, pa su tako unutar Zavoda odvojeni Regionalni transfuzijski centar Osijek i Klinika transfuzijske medicine.

– Prema zahtjevima struke, to moraju biti odvojeni dijelovi, pa je ono što nam je prije deset godina bilo nedostatak, jer je riječ o dvjema lokacijama, sada pretvoreno u prednost – zaključila je dr. Samardžija.

Marija MIHELIĆ