OSJEČANI

Osječka II. gimnazija skriva tamnice i zmajeve u svojim prostorima!

Učenici i nastavnici II. gimnazije Osijek već godinama grade suradnički odnos i pristup nastavi. Navedeno je potvrđeno brojim projektnim aktivnostima, izvannastavnim aktivnostima

Objavljeno 15.03.2024
Darija Kovačić

Učenici II. gimnazije Osijek od početka školske godine između brojnih izvannastavnih aktivnosti i školskih projekata mogu odabrati i sudjelovanje u Klubu društvenih igara „Tamnice i zmajevi“ pod vodstvom učenice Kristine Zelić i nastavnika Nikole Čuraja.

O početku osnivanja Kluba i ideji za provedbu radionice razgovarali smo s mentorom Nikolom Čurajem.

Klub je pokrenut na inicijativu učenika nakon održane radionice „DnD avantura“ u sklopu obilježavanja prošlogodišnjeg Dana škole. Naš je bivši učenik Mirko Bon puno pomogao savjetima i idejama. Nastavnik Čuraj je zaključio kako izvannastavne aktivnosti, poput Kluba društvenih igara, imaju ključnu ulogu u oblikovanju školskog ozračja i doprinose cjelovitom razvoju u kojem učenici otkrivaju širok spektar vještina koje nadmašuju klasični kurikul.

Predsjednica Kluba, učenica 4. c razreda, Kristina Zelić slaže se sa svim navedenim te dodaje:

ovaj klub snažno utječe na razvoj komunikacijskih i društvenih vještina, ali potiče i kritičko razmišljanje te rješavanje problema ovisno o igri koju igramo. Osim toga omogućuje drukčiji oblik druženja, upoznavanja i povezivanja s ostalim učenicima pri čemu su uključeni svi razreda i različite generacije. Članovima omogućuje kreativno izražavanje te sudjelovanje u organizaciji kluba čime unaprjeđuju svoje već postojeće vještine u živahnoj atmosferi.

Karla Papa članica je Kluba i učenica 4. a razreda, slaže se sa svime rečenim te navodi kako je:

klub odličan jer dopušta potpunu slobodu i organizaciju rada učenicima. Omogućuje nam baviti se onime što nas zanima, veseli, ali i poučava bilo da je riječ o dizajnu, promoviranju ili organizaciji, a u isto nas vrijeme povezuje međugeneracijski tijekom igara i druženja što je uvijek lijepo i zanimljivo iskustvo!

U sklopu programa rada kluba naveden je i cilj osmišljavanja aktivnosti i radionica koje bi omogućile primjenu društvenih igara u nastavi. Navedeno je već i predstavljeno organiziranjem Dixit® radionice koju su vodile učenice Kristina Zelić i Ema Fürst pod mentorstvom nastavnika Nikole Čuraja i pedagoga škole Daria Österreichera.

Radionica je provedena u jednom razredu svake generacije,  tijekom čega su učenici trećih i četvrtih razreda kreativno promišljali o mogućim budućim profesijama, dok su učenici prvih i drugih razreda progovorili o kolegijalnosti i suradnji.

Radionica nije samo predstavljala igru; ona je bila platforma na kojoj su učenici razvijali vještine. Primjena navedenih i sličnih radionica u sklopu nastave ima važnu ulogu u izgradnji zajedništva među učenicima, razvijajući pozitivno školsko ozračje, ali doprinosi i razvoju povezanosti između učenika i nastavnika, što pak pridonosi stvaranju poticajnog i podržavajućeg okruženja – navodi pedagog škole Dario Österreicher.

O brojnim dobrim stranama aktivnosti Kluba govore i njegovi članovi koji su puni pozitivnih dojmova!

Atmosfera u cijelom klubu puna je entuzijazma i raznovrsnih igara. Čuje se smijeh, vidi se uzbuđenje igrača koji uživaju u različitim društvenim iskustvima. Svi smo ili zaokupljeni razmišljanjem o strategijama koje nam mogu pomoći u prelaženju igre ili jednostavno uživamo u opuštenom razgovoru s prijateljima. Stvarno je zabavno i mislim da bi se svi trebali pridružiti – u dahu objašnjava Lucija Kečinović, učenica 3. razreda.

Ema i Gabriela, učenice 1. razreda; Janko učenik 2. razreda, te Luka Kirin, učenik 3. razreda, opisuju dobru i poticajnu atmosferu te zabavno društvo. I ono što bi moglo biti važno za njihove roditelje i nastavnike, smatraju kako se sastanci Kluba održavaju dovoljno često kako bi se zabavili, ali su u mogućnosti i uskladiti sve ostale obveze.

Sviđala mi se ideja osnivanja ovog kluba od trenutka kad sam prvi put čula za njega. Mislim da je ovo jedan od načina koji pruža priliku učenicima povezati se međugeneracijski i to igranjem društvenih igara, pružajući im trenutke opuštanja i odmaka od stalne brige o školskim zadaćama –  objašnjava Dakota Bermanec, učenica 4. razreda.

Na učenike i mentore ponosna je i ravnateljica Nives Merčep te navodi kako je kvalitetna suradnja između učenika i nastavnika osnova dobrog, kvalitetnog i poticajnog školskog okružja u II. gimnaziji Osijek.

Učenici i nastavnici II. gimnazije Osijek već godinama grade suradnički odnos i pristup nastavi. Navedeno je potvrđeno brojim projektnim aktivnostima, izvannastavnim aktivnostima, ali i prepoznato odabirom projektnog prijedloga škole „Empower through nonformal“ za područje odgoja i općeg obrazovanja u sklopu Erasmus+ projekta, za što je školi dodijeljen i najveći iznos bespovratnih sredstava u usporedbi s ostalim pridošlim prijedlozima iz cijele Republike Hrvatske – ponosno je istaknula ravnateljica.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kada govorimo o studentskim stipendijama, riječ je o stipendiji od 1600 eura godišnje, a učenička stipendija iznosi 800 eura godišnje.“- istaknuo je gradonačelnik Radić

Dodijeljene 84 stipendije osječkim učenicima i studentima

Osječki gradonačelnik Ivan Radić dodijelio je 84 učeničke i studentske stipendije za školsku odnosno akademsku godinu 2023./2024. „Govorimo o 52 Više…

Projekt izgradnje I. gimnazije u Osijeku obuhvaća školsku zgradu sa školskom sportskom dvoranom, sportske terene, parkiralište, pješačke prometne površine i zelene površine

[FOTO] Napreduju radovi na izgradnji I. gimnazije, a Osječko-baranjska županija nagrađuje i izvrsnost!

Nova zgrada I. gimnazije poprima svoje konačne obrise. U tijeku je izgradnja koja je započela u studenom prošle godine, a Više…

Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Zdravi učenički obroci – edukacija i radionica za kuhare u osnovnim školama

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Matije Gupca 61, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?