ŽIVOT

Osječka se mljekara ne gasi? Od sljedeće godine Meggle navodno preuzima Belje plus

Nastavit će suradnju s postojećim kooperantima, a zadržat će i sedamdesetak posto radnika

Objavljeno 19.10.2020
Ivona Amidžić

Osječka se mljekara ne gasi – od 1. siječnja 2021., kada Meggle izlazi iz Hrvatske, tvrtku preuzima Belje plus, doznaje Poslovni dnevnik, prenosi Radio Osijek. Nastavit će suradnju s postojećim kooperantima, a zadržat će i sedamdesetak posto radnika.

Iako obje strane još ne žele potvrditi tu informaciju, list tvrdi da su Meggle i grupacija Fortenova postignuli dogovor te da se dogovaraju posljednji detalji ugovora koji bi vrlo skoro trebao biti zaključen. Koliko je vrijedna transakcija preuzimanja Meggleove proizvodnje, naravno, poslovna je tajna.

Kako je ranije u razgovorima sa sindikatima rečeno, Meggle će radnicima isplatiti plaće za njihov rad do 31. prosinca, a izdvojio je i osam milijuna kuna za otpremnine, koje su 25 posto iznad zakonske obveze.

Time bi, nakon četiri mjeseca od objave odluke da gasi proizvodnju u Hrvatskoj, farmeri od kojih Meggle otkupljuje sirovo mlijeko, njih oko 280, i zaposlenici konačno trebali odahnuti. Meggle će proizvodnju na ovom području Europe razvijati u Bosni i Hercegovini i Srbiji, jer im u Hrvatskoj, kako je uprava tada priopćila, nije bila ekonomski isplativa.

No ipak će sa svojim proizvodima ostati na hrvatskom tržištu, tako da će i nakon gašenja proizvodnje u prodaji u Osijeku i Zagrebu zadržati dio zaposlenika, njih tridesetak.

“Premda je u nove pogone njemačka mliječna industrija posljednjih godina imala značajna ulaganja, primjerice u siranu su uložili više od pet milijuna kuna, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak ljetos je obrazložio odluku o gašenju proizvodnje negativnim utjecajem koje su na poslovanje imali brojni događaji proteklih godina, poput krize aflatoksina i Agrokora, a kulminacija je došla s izbijanjem pandemije koronavirusa. Prema procjenama u kompaniji s tom krizom za ovu godinu očekivan je daljnji pad prihoda, čak za 40 posto, pa su i pozitivni pomaci koji su za ovu industriju u Hrvatskoj u proteklom razdoblju poduzimani, kako je to pojasnio Vučak prije nekoliko mjeseci, u konačnici bili nedovoljni da vlasnici odluče još neko vrijeme čekati”, piše Poslovni dnevnik.

Za lokalnu i državnu vlast, koje su intenzivno pratile proces traženja vlasnika za Meggleovu tvornicu, najvažnije je da se očuva proizvodnju u Osijeku te da nitko od farmera, koji uredno zadovoljavaju sve uvjete po kvaliteti kemijskih i higijenskih kriterija koje mora imati sirovo mlijeko, ne bude pritisnut na prekid poslovanja zbog odluke Megglea.

Meggleovo prepuštanje biznisa u Hrvatskoj Belju u stvarnosti neće izazvati neke dramatične promjene u odnosima među glavnim igračima u mliječnoj industriji.

Dukat i Vindija, naime, najveći su prerađivači, koji zajedno otkupljuju dvije trećine mlijeka s hrvatskih farmi. Prema službenim podacima za prošlu godinu, u Hrvatskoj je proizvedeno ukupno 435 milijuna litara sirovog mlijeka, od čega je 185 milijuna ili 42 posto otkupio Dukat. Druga je po veličini Vindija s otkupljenih 127 milijuna litara ili 29 posto. Belje, koje ima i vlastite farme, ukupno je lani otkupilo 48 milijuna litara, odnosno 11 posto, dok je Meggle četvrti po snazi, s 25 milijuna litara otkupa i udjelom od 6 posto.

Belje, dakle, i dalje, nakon što preuzme osječku mljekaru, ostaje i s povećanim kapacitetom treći po snazi s učešćem od 16 posto, te neće “ugroziti” najveće otkupitelje.

“Za proizvodnju mlijeka, pak, ova epizoda s Meggleom može imati još pozitivniji ishod ako briga za nastavak rada tvornice u Osijeku koji kontinuirano traje još od 1949. rezultira još većim interesom i posvećenosti oporavku stočnog fonda, za koji su u tijeku natječaji, te se konačno pokrene i udruživanjem farmera radi zajedničkog nastupa”, zaključuje list.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na ocjenjivanju kakvoće kulena održanom na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Belje je osvojilo dvije zlatne medalje

Dvije zlatne medalje za Beljski kulen

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održano je prvo ocjenjivanje kakvoće kulena u organizaciji te znanstvene institucije koja je dugogodišnji Više…

Anušić: "Ovakvi projekti stvaraju dodanu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji, a sjećam se da su prije nekoliko godina svoju priču započeli u jednoj maloj uljari"

U tvrtki BB OIL d.o.o. u Bijelom Brdu otvoren pogon za čišćenje, sušenje i skladištenje uljarica

Tvrtka BB OIL d.o.o. danas, 24. ožujka 2022. godine u Bijelom Brdu je otvorila novi pogon za čišćenje, sušenje i Više…

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio je da će njegova tvrtka promijeniti ime u Meta...

Zuckerberg: Metaverzum je novo poglavlje interneta

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio je da će njegova tvrtka promijeniti ime u Meta, prenosi Index. Društvena mreža će Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovu slavonsku deliciju građanima su dijelili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske o ministar obrane Ivan Anušić i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić

[FOTO] Osječanima na Veliki petak pripremljeno 2000 porcija fiš-paprikaša

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja