ŽIVOT

Osječka Udruga 9 života ove godine obilježava deset godina rada

Purina za ovu prigodu osigurava besplatnu sterilizaciju svake mačke udomljene preko Udruge uz start paket hrane Purina pro Plan do kraja mjeseca...

Objavljeno 02.03.2021
Ivona Amidžić

Ove godine osječka Udruga 9 života obilježava deset godina rada. Osnovana je 2011., a od 2014. godine počela je sa sterilizacijom uličnih mačaka, ali i vlasničkih mačaka, građana koji su slabijeg imovnog stanja radi smanjenja broja napuštenih mačaka u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Od 2014. Udruga vodi i evidenciju (po spolu, lokaciji i sl.) steriliziranih mačaka, pa se mogu pohvaliti brojkom od 2.283 sterilizirane mačke do danas.

“Uspjele smo opstati uz pomoć donacija građana te kroz natječaje za financiranje projekata i programa udruga i napravili čuda u području zaštite i dobrobiti mačaka. Vodi nas i pokreće ljubav prema mačkama i želja da njihov svijet promijenimo na bolje”, navode volonterke Udruge devet života.

“Nažalost nemamo pomoć Grada Osijeka ni Osječko-baranjske županije. Žao nam je što još uvijek nisu prepoznali potrebu da se riješi problem napuštenih i ozlijeđenih mačaka kojih je sve više”, dodaju.

“Ove godine pripala nam je velika čast jer nas je tvrtka Purina Hrvatska pozvala da budemo jedni od partnera u kampanji ‘Dom je tamo gdje je mačka’. Cilj kampanje je podizanje svijesti o dobrobiti sterilizacije mačaka te problematici vezanoj uz veliki broj napuštenih mačaka”, navode iz Udruge.

Dovoljno je samo na trenutak razmisliti o tome koliko je težak život mačke lutalice – od potrage za hranom i skloništem, stalnoj izloženosti predatorima, ozljedama i automobilskim nesrećama, života na ekstremnim hladnoćama ili pak vrućinama…

Pružiti dom životinji čija je to sudbina, znači pružiti joj priliku za novi život.

Odlučite li uzeti mačku iz udruge za životinje, možete biti sigurni da ste napravili dobro djelo jer ste pružili dom mački koja je vjerojatno imala teške dane i dobro će reagirati na vašu ljubav i pažnju. Osim toga većina mačaka koje su udomljene iz udruga za životinje bit će temeljito provjerena, a možda već i sterilizirana, kao i cijepljena.

Mačke su sjajni kućni ljubimci

Brojna istraživanja već su ukazala na to da kućni ljubimci pozitivno utječu na njihove vlasnike. Tako mačke smanjuju razinu stresa i mogu pomoći ljudima da se brže oporave od emocionalnih trauma kao što je na primjer gubitak voljenih osoba. Također, djeca koja odrastaju s mačkama općenito su manje bolesna od djece koja nemaju kućne ljubimce. A kako cijene svoju nezavisnost mačke su često i manje zahtjevne od drugih kućnih ljubimaca.

S obzirom da je na ulicama hrvatskih gradova sve više napuštenih mačaka, važno je što prije podići javnu svijest o dobrobiti sterilizacije. Upravo je to cilj Purinine kampanje “Dom je tamo gdje je mačka”.

Tijekom kampanje koja traje do 31. ožujka 2021. za svaku udomljenu mačku preko Udruge, Purina Hrvatska osigurava besplatnu sterilizaciju u veterinarskoj ambulanti partneru kampanje. Uz besplatnu sterilizaciju udomljene mačke svaki udomitelj dobit će i start paket hrane Purina pro Plan.

Sterilizacija smanjuje broj nezbrinutih mačaka

Samo jedna nesterilizirana mačka može omaciti tri legla godišnje što je u prosjeku do 18 mačića. Ti isti mačići već sa šest mjeseci postaju spolno zreli. To je jedan od razloga zašto je u Hrvatskoj sve više nezbrinutih mačaka.

Stoga je sterilizacija mačke jedna od najvažnijih odluka koju ćete kao odgovoran vlasnik donijeti jer ona mačkama donosi brojne dobrobiti, a ujedno i smanjuje broj nezbrinutih mačaka na ulicama. Uz to, mačkama sterilizacijom pružate duži i zdraviji život. Nakon sterilizacije oporavak je brz, a dobrobiti za mačke, ali i kućanstvo u kojem žive, velike.

Stručnjaci preporučaju napraviti sterilizaciju mačke prije prvog tjeranja, što znači negdje između petog i sedmog mjeseca starosti.

Nakon sterilizacije važni su prilagođena prehrana i kretanje

Kako bi mačke ostale vitalne i nakon sterilizacije, potrebno je prijeći na hranu za sterilizirane mačke koja čuva njihovo zdravlje. S obzirom na to da dolazi do hormonalnih promjena, s prilagođenom prehranom treba krenuti odmah nakon sterilizacije kako bi se održalo cjelokupno zdravlje mačke.

Purina u svom asortimanu ima PRO PLAN specijalizirane proizvode za sterilizirane mačke koji će zadovoljiti sve potrebe, a od kojih mačke neće nakupiti dodatne kilograme što je zbog smanjenja kretanja veliki problem nakon sterilizacije. Osim što je nutritivno uravnotežena PRO PLAN hrana sadrži visokokvalitetne sastojke koji održavaju zdravlje bubrega i mokraćnog sustava, a sve recepture su temeljene na znanstvenim istraživanjima te imaju dokazani zdravstveni učinak.

“Mace koje čekaju svoj zauvijek dom možete pogledati na našoj Facebook stranici“, pozivaju volonterke Udruge.

Svaki potencijalni udomitelj odgovara na upitnik, što je prvi korak u postupku udomljenja mace.

“Vjerujemo da ćemo kroz ovu edukativnu kampanju potaknuti što više građana na odgovorno skrbništvo nad mačkom te ih educirati o važnosti sterilizacije kao jedinom humanom rješenju u borbi protiv napuštenih mačaka. Mačke su fascinantne životinje i ako udomite mačku vjerujte nam ubrzo ćete shvatiti da je to najbolje što vam se posljednjih godina desilo u životu.”

DOM JE TAMO GDJE JE MAČKA

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na izložbi će se moći vidjeti preko 40 šampionskih primjeraka svih starosnih razreda mačaka. Najpopularnije pasmine u svijetu felinologije Maine Coon i Britanska kratkodlaka mačka bit će zastupljene u svim bojama

[FOTO] Vrhunske pasminske mačke sljedeći vikend u Osijeku

Savez felinoloških društava Hrvatske u subotu, 11. studenoga, u Trgovačkom centru Portanova u Osijeku organizira već tradicionalnu revijalnu izložbu mačaka Više…

Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

Iako smo tijekom proteklih godina provodili projekte besplatnih kastracija, nažalost još uvijek ima nesavjesnih građana koji ne kastriraju već dopuštaju Više…

372 mačke iz 17 europskih zemalja u utrci za ugledno priznanje! Bit će tu i ne baš često viđene pasmine, kao što su Kurilski Bobtail, Transilvanijska mačka, Bombay mačka, Munchin, Cornish Rex i mnoge druge. Mijau!

[FOTO] Svjetska četveronožna dlakava elita u Karlovcu na WCF Svjetskom izboru za najljepšu mačku 

Mačke su kao kućni ljubimci već odavno dobile status članova obitelji, a neke, ovisno o pedigreu, često putuju svijetom s Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi