OSJEČANI

Osječki doktor: Nemojte nam pljeskati niti nas slaviti, čuvajte dlanove za šamaranje

"A kada sve zaista završi odnekud će se stvoriti 400.000 onih koji nisu ni s 500 metara razmaka vidjeli covid-centre, hitne prijeme, respiratore, intenzivne jedinice, intervencije..."

Objavljeno 14.04.2020
Ivona Amidžić

Iako je Hrvatska, relativno gledajući, u usporedbi s drugim državama na vrijeme poduzela određene mjere predstrožnosti te se još nekako nosi s ovom pandemijom, a da nije u pitanju totalna katastrofa i rasulo, slučajeva i dalje ima puno.

Neki situaciju iskorištavaju kako bi ukazali na trule dijelove ove države, a takav je i Igor Berecki s Odjela intenzivnog liječenja djece na Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

“Nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih ‘branitelja’, ‘osnivača stranki’, ‘zaslužnih političara’ i ‘narodnih tribuna'”, napisao je Berecki.

Na što točno misli i što je još napisao pročitajte u njegovoj objavi koju prenosimo u cijelosti:

“Ako bih mogao birati jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to želja da se ne dodjeljuju nikakve pohvale, nagrade, beneficije i poseban status za one službe, struke i pojedince koji su vrijeme koronavirusne pandemije proveli ‘na prvoj crti bojišnice’.

Već smo to jednom prošli tijekom i poslije Domovinskog rata, a sada svjedočimo kako se ništa nije promijenilo: oni koji su najizloženiji, koji su prvoborci, dragovoljci, koji će dugoročno najviše stradati i izgubiti – njih se već sada omalovažava, ponižava, potkrada za plaću i slobodne dane, sredstva i opremu i zaštitu za rad, dok se važna ekipa u pozadini (koja ‘ne ume da radi, al’ ume da organizuje’) naslikava u opeglanoj i njima nepotrebnoj opremi kakva nedostaje onima ‘na terenu’.

Ili se baš u inat svima bahate po kafićima, šetnicama i okupljalištima.

Ili švercaju opremom, propusnicama, zaštitnim maskama, lijekovima… Jame dok se može jamiti.

Ili ih jednostavno nema nigdje: sakrili su se iza brda brašna, kvasca, klozet-papira i par stotina zaštitnih maski pa čekaju da sve završi.

A kada sve zaista završi, nekome će možda opet pasti na pamet da bi oni koji su se zaista na prvim crtama borili protiv pandemije za to trebali biti i nagrađeni… A onda će se odnekuda stvoriti 300.000 – 400.000 onih koji nisu ni s 500 metara razmaka vidjeli covid-centre, hitne prijeme, respiratore, intenzivne jedinice, intervencije, 24/24-satne rotacije i polagati pravo na te nagrade, priznanja, pogodnosti, časti i hvalu.

Oni koji su ovo iznijeli na svojim ramenima, vratit će se nakon pandemije na svoje poslove i nastaviti ih raditi bez želje za osvrtanjem unazad jer će državi i ljudima biti i dalje teško, jer će njihov doprinos i dalje biti potreban.

A novi paraziti će i dalje parazitirati.

I zato ne, nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih ‘branitelja’, ‘osnivača stranki’, ‘zaslužnih političara’ i ‘narodnih tribuna’.

Mada odavno nemam iluzija o tome da će itko od njih ikada loše proći.”

Ako bih mogao birati jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to…

Objavljuje Igor BereckiNedjelja, 12. travnja 2020.

foto: Facebook (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Držimo da je to pljuska u lice svim roditeljima koji su do sada bili pošteđeni najavljenog novoga nameta"

SDP osudio tzv. novu “demografsku mjeru” gradonačelnika Osijeka Ivana Radića

U skladu s najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za statistiku koji nedvojbeno utvrđuje ukupno smanjenje broja građana za oko 400.000 građana, Više…

Finale IZZI Kvizzija održalo se od 3. do 6. svibnja, a u njemu je sudjelovalo deset najboljih razreda u svakoj generaciji

Osječki trećaši osvojili drugo mjesto na najvećem online natjecanju u znanju!

Prvi put u Hrvatskoj, od 22. ožujka do 6. svibnja, održano je najveće online natjecanje u znanju za učenike razredne Više…

Projekt ima nekoliko specifičnih istraživačkih ciljeva čija se realizacija temelji na primjeni inovativnih digitalnih tehnologija

DECriS: projekt FFOS-ovog Odsjeka za informacijske znanosti

Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Osijek nositelj je projekta DECriS – Digital Education for Crisis Situations: Times When There Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?