ŽIVOT

Osječki ginko traži potporu kandidaturi daruvarskog ginka za Europsko stablo 2020.

Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi dajte svoj glas ginku iz Daruvara kako bi odnio pobjedničku titulu!

Objavljeno 18.02.2020
Lana Matić

Između 16 kandidata za Europsko stablo 2020. godine, Hrvatsku će predstavljati Ginko iz Daruvara, pobjednik nacionalnog natjecanja ,,Hrvatsko stablo 2019”. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginka bilobe Daruvarčani nazivaju Adam. Adam svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva, i zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti nastala je priča o Zaljubljenom ginku.

Njihovu priču predstavile su danas zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi i zamjenica župana bjelovarsko-bilogorskog Tanja Novotni Golubić, a zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Osijeka Žanom Gamoš pozvale su Osječane i Osječanke da pomognu Adamu osvojiti titulu Europskog stabla godine.

Drage Osječanke i dragi Osječani, u tijeku je izbor za europsko stablo godine i ja vas uime našeg Gospodina Ginka želim zamoliti da svoj glas date njegovom prijatelju Adamu iz Daruvara kako bi odnio pobjedničku titulu.

Gamoš je ujedno podsjetila da je osječki ginko jedan od najstarijih primjeraka svoje vrste u Europi, upisan u Registar važnih stabala Grada Osijeka. Njegova starost procijenjena je na oko 200 godina, a u studenom 2019. zdravstveno ga je pregledao doc. dr. sc. Vinko Paulić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu te utvrdio da je dobrog zdravstvenog stanja.

Premda se razlikuju po obliku krošnje, daruvarski ginko, kao i njegov osječki lega, svojom osebujnošću plijeni pozornost građana i turista koji ga redovito grle i fotografiraju, osobito u jesen kada lišće poprimi nevjerojatnu, intenzivnu zlatnožutu boju i kada obasjan suncem doslovno sjaji.

Osim Hrvatske koja je nominirala ginka iz Daruvara, još je petnaest zemalja nominiralo svoja stabla za desetu godinu odabira najljepšeg stabla godine: Belgija, Bugarska, Češka Republika, Francuska, Mađarska, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal Rumunjska, Ruska Federacija, Slovačka, Španjolska i Velika Britanija. Češka trenutno vodi, ali s glasovima stanovnika Osijeka ne bi trebala još dugo.

Cilj natjecanja je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i zaštite šuma, šumskih ekosustava i svakog pojedinačnog stabla, posebice zaštićenih, za život čovjeka. Pobjednik za 2020. proglasit će se u Bruxellesu 21. ožujka na Svjetski dan šuma.

Upute za glasovanje:
– pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;
– odabrati dva kandidata i glasati za njih;
– za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upisati svoju e-mail adresu;
– glas će se uvažiti tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Radno će vrijeme biti usklađeno s radnim vremenom ostalih trgovina: od 8.00 do 17.00 sati

Od sutra se ponovno otvara zatvoreni dio osječke tržnice!

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite zatvoreni dijelovi tržnica mogu biti otvoreni kako bi se građani opskrbili svim potrebnim prehrambenim Više…

Zarazila ih neodgovorna osoba iz Karlovca koja je zarazila više osoba u drugim dijelovima Hrvatske

Novi zaraženi u Osijeku – Radi se o vlasnicima tvrtke koja zapošljava 200 do 300 ljudi

Stožer civilne zaštite objavio je da u Hrvatskoj ima 52 novozaražena koronavirusom pa ih je sad ukupno 306, prenosi Index. Više…

Kakvo je sad kod vas vrijeme? :D

U isto je vrijeme u Retfali padao snijeg, dok je u Donjem gradu sijalo sunce

Nekoliko se već dana svi čude prognozi koja je nakon tjedan dana temperatura preko 20 °C počela prognozirati tjedan snijega. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Virus je strašan, može pogoditi mlade ljude, osobito pretile. Oni moraju biti posebno oprezni"

Epidemiolog: Pretilost rizični faktor za COVID-19

Pogledajte i stanje broja trenutno zaraženih po županijama temeljem objava županijskih stožera

61 novi slučaj, u Splitu umrla žena; Otvaraju se tržnice, dućani će duže raditi

Jedan od najvećih domaćih proizvođača softvera IN2 stavio je svoj Laboratorijski informacijski sustav na raspolaganje KBC-u Osijek

Novi laboratorij za kliničku mikrobiologiju KBC-a Osijek u rekordnom roku postao centar za testiranja na COVID-19