ŽIVOT

Osječki profesori o spašavanju Vicina doktorata: Nebulozno, nesuvislo i nezakonito

Nastao je cijeli skandal koji ni Sveučilište nije moglo ignorirati...

Objavljeno 30.01.2022
Ivona Amidžić

Osječki umirovljeni sveučilišni profesori Srećko Jelinić i Nedeljko Bosanac u otvorenom pismu u povodu skandala s doktorskom disertacijom Vice Mihanovića, predsjednika splitskog HDZ-a, pozivaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja da konačno reagira u cilju zaštite zakonitosti u ovom slučaj, prenosi Index.

Obojica su bili redovni profesori na osječkom sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera: Jelinić je predavao trgovačko pravo i prava društava na Pravnom i Ekonomskom fakultetu, dok je Bosanac radio kao profesor ekonomske politike i političke ekonomije na Pravnom fakultetu. Osim medijima, pismo su poslali ministru Radovanu Fuchsu i rektoru osječkog sveučilišta Vladi Gubercu.

Mihanovićeva disertacija zbirka je gluposti i plagiranih dijelova

Mihanović je disertaciju “Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja” obranio 28. veljače 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Mentorica mu je bila Ivana Barković Bojanić, stručno povjerenstvo činili su profesor na Pomorskom fakultetu u Splitu Joško Dvornik kao predsjednik te profesori na osječkom Ekonomskom fakultetu Željko Turkalj i Mane Medić kao članovi.

Polovicom ožujka prošle godine Index je objavio prvi od niza tekstova u kojima je dokazano da mu je disertacija zbirka gluposti i plagijata, barem prema tadašnjim pravilima Ekonomskog fakulteta.

Nastao je cijeli skandal koji ni Sveučilište nije moglo ignorirati pa je sastavilo peteročlano Povjerenstvo za znanstvenu procjenu Mihanovićeve disertacije, čiji su članovi većinom bliski HDZ-u. Zaključili su da ona nije plagijat, ali i da ima niz nedostataka zbog kojih će naknadno biti prepravljena.

Takva odluka, međutim, nema uporište niti u jednom državnom ili sveučilišnom procesu. Izlaz iz ove situacije Jelinić i Bosanac vide “u poduzimanju mjera nadzora od strane Ministarstva i na temelju toga obustava izvršenja svih nezakonitih odluka i radnji Sveučilišta i njegove sastavnice (Ekonomskog fakulteta u Osijeku).” Kažu da “ovo Zakon ne omogućuje, već nalaže”.

Profesori Jelinić i Bosanac, nadalje, traže da Rektorat i rektor osiguraju uvjete “za zakonito, pravodobno i ispravno izvršavanje dužnosti i ovlasti samog rektora i drugih tijela Sveučilišta”, odnosno da rektor “poduzme raspoložive mjere radi osiguranja zakonitosti rada”.

Predlažu da se Mihanoviću “nakon donošenja odluke u postupku osporavanja zakonitosti stjecanja doktorata znanosti, koja će biti utemeljena na zakonitom postupku uz uvažavanje svih argumenata ‘pro i contra’, omogući u propisanom postupku ponovni rad na izradi disertacije jer se radi o kandidatu sa završenim doktorskim studijem.

Dakako, uz prethodnu i argumentiranu raspravu na Senatu Sveučilišta o postojanju ili nepostojanju osnova za oduzimanje doktorata. A toga nije bilo.” Apeliraju i da se “cjelokupnom slučaju oduzme bilo kakva politička konotacija”.

Profesori se pitaju zašto je Vice disertaciju branio baš u Osijeku

Na sedam stranica pisma Jelinić i Bosanac podsjećaju na dobro poznatu kronologiju slučaja. Uz ostalo, pišu kako je “zanimljivost da disertaciju s ovakvom temom i naslovom kandidat brani na Ekonomskom fakultetu u Osijeku baš kao da more dotiče gradske zidine grada Osijeka, a u osječkoj luci se odvija pomorski promet i transport”.

Navode neophodne pretpostavke za stjecanje doktorskog statusa i podsjećaju da su Povjerenstvo za procjenu Mihanovićeva rada činili prof. emeritus Vinko Kandžija kao predsjednik te članovi prof. dr. Ivana Šandrk Nukić, prof. dr. Zdravko Tolušić, prof. dr. Jerko Glavaš te prof. dr. Zdenko Klepić.

Jelinić i Bosanac potom pišu sljedeće retke: “Nije moguće spoznati je li imenovano Povjerenstvo od strane Senata Sveučilišta bilo dovoljno kvalificirano ocijeniti osporenu disertaciju s obzirom na stručnost članova Povjerenstva.

Koliko je u pogledu ocjene disertacije bila u mogućnosti donositi ocjenu prof. dr. Ivana Šandrk Nukić, izv. profesorica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, inače ekonomistica je upitno, ovo jer se ne zna što je područje njezinog zanimanja?

Vicin rad ocjenjivao profesor koji se bavi ekonomikom voćarstva

Ili na primjer prof. dr. Zdravko Tolušić, koji je već naznačio uže područje svog znanstvenog interesa, barem, sudeći po objavljenim knjigama (tržište i distribucija poljoprivrednih proizvoda, ekonomika voćarstva), a što nema dodirnih točaka s disertacijom VM” – autori u većem dijelu pisma Vicu Mihanovića oslovljavaju inicijalima.

Zatim pišu: “Nije provedena analiza niti je to bila namjera autora ovog otvorenog pisma, stručnog i znanstvenog zanimanja ostalih članova Povjerenstva za znanstvenu procjenu disertacije odnosno njihova podobnost da revaloriziraju jedanput već obranjenu disertaciju. O ovomu je trebalo voditi računa pri imenovanju ovog senatskog Povjerenstva!”

Slijedi dio koji se čini posebno interesantan:

“U svom mišljenju ovo Povjerenstvo iznosi mišljenje kako se ne radi o plagijatu, što ukazuje na izvornost disertacije, dok je izvorni znanstveni doprinos neupitan i disertacija se smatra originalnim izvornim djelom.

Nedostatci i propusti navedeni kod organizacije i uređivanja teksta ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti njezin znanstveni doprinos. Ako je to tako, onda je razumljivo da se disertacija priznaje valjanom. Ali….

“Jedanput obranjeni doktorat se može jedino oduzeti”

I nakon svega, Povjerenstvo za znanstvenu procjenu disertacije upada u klopku vlastitog neznanja ili je sve posljedica pogrešnih savjeta stručnih pravnih službi Sveučilišta. Ono daje prijedlog koji je suprotan pozitivnim propisima i statutu Sveučilišta!

Propusti lektora, manjkavosti tehničke naravi, nepravilno citiranje, manjkavosti metoda ankete i metoda intervjua nisu pravna niti činjenična osnova za oduzimanje doktorata. Pravne osnove za oduzimanje doktorata mogu biti samo prisvojeno znanstveno djelo ili krivotvorina. A Povjerenstvo za procjenu disertacije izričito je stalo na gledište da toga nema.

Jedanput obranjeni doktorat se može jedino oduzeti jer nema znanstveni doprinos ili jer je plagijat, ali se ne može naknadno ispravljati i dopunjavati ma od koga, pa niti o samog autora, a kamoli od nekog trećeg. Kao što kazuje slavna fraza: Finita la comedy ili Izvedba je gotova, što se ironično kazuje ako dođe do neugodnog ili sumnjivog posla. A očito je došlo”, opažaju Jelinić i Bosanac.

Prijedlog Povjerenstva za Vicin doktorat je nesuvisao

Nadalje tvrde: “I zato je nesuvisao prijedlog Povjerenstva, koje je radilo znanstvenu procjenu doktorske disertacije V.M. da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i to sve umetne u disertaciju kao njezin sastavni dio.

Ovakvim dokumentom se ne može disertaciji dati znanstvena valorizacija, pogotovo ako je predana i obranjena disertacija već ima. Konačno, ovakav zaključak je i u protivnosti sa zadaćom i očekivanjima senatskog Povjerenstva i naslovom njegovog izvješća.

Dovoljno osnova za reakciju rektora i ministra da se zaustavi ovaj vid nezakonitosti i odsustva svake vladavine prava i to po pravu nadzora ravnatelja ustanove (rektora) i ministra, jer izvješće Povjerenstva za ocjenu znanstvene vrijednosti disertacije VM kao nebulozno treba ukinuti i cijeli predmet vratiti na ponovno odlučivanje!!!

Autori ovog otvorenog pisma ne ulaze u daljnje prijedloge i mjere prema pravnoj službi Sveučilišta. Ali očito je kako ista nije poslužila kao potreban servis i Rektoru i Povjerenstvu za znanstvenu procjenu disertacije!!

Obranjena disertacija se može jedino oduzeti ako postoje jedna od naznačenih pretpostavki – da je riječ o prisvojenom znanstvenom djelu ili da je plagijat. Ako toga nema, obranjena disertacija se više ne može prepravljati od bilo kojeg tijela, pa niti od samog autora. A tko je tada odgovoran da je disertacija dobila ‘zeleno svijetlo’ a kandidat (VM) postao doktor znanosti.

Odgovornost leži na nekompetentnosti članova Povjerenstva za ocjenu disertacije (ovo proizlazi iz ocjene Povjerenstva Senata za revalorizaciju znanstvenog doprinosa već obranjene disertacije), zatim zbog možebitne površnosti do osnova sumnje da ju uopće nisu pročitali (barem neki), jer nisu uočili manjkavosti na koje je ukazalo i Povjerenstvo za procjenu znanstvenog doprinosa disertacije V.M.”, pišu, uz ostalo, Jelinić i Bosanac.

Sveučilište, pod vodstvom rektora Vlade Guberca i Ekonomski fakultet na čijem je čelu dekan Boris Crnković još uvijek nisu objasnili kako će provesti originalnu ideju da preprave disertaciju obranjenu prije četiri godine. Takvo što kosilo bi se sa svim važećim propisima, no nema te žrtve koja nije vrijedna spašavanja akademske časti istaknutog člana vladajuće partije.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Od 12. do 14. listopada u Mallu Osijek možete vidjeti inovacije koje će proširiti vaše poslovne vidike, ali i one svakodnevno, na izložbi će biti 400 inovacija...

FOTO: Svečano otvorena međunarodna izložba inovacija BUDI UZOR/INOVA!

U prostorima Malla Osijek jučer je konferencijom za medije i panel raspravom na temu EU inicijativa – digitalizacije i zaštite Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!