ŽIVOT

Osječki sudac Zvonko Vekić sve porekao, slijedi odluka o istrazi i istražnom zatvoru

Trojicu sudaca, Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića i poduzetnika Dragu Tadića jučer su uhitili, a noć su proveli u policijskom pritvoru na zagrebačkim Oranicama

Objavljeno 10.06.2021
Ivona Amidžić

Osječki sudac Zvonko Vekić na ispitivanju u Uskoku porekao je sve što mu stavljaju na teret, potvrdila je njegova odvjetnica. Iznosio je obranu, odgovarao na pitanja i sve porekao, kazala je odvjetnica nakon ispitivanja u sjedištu Uskoka u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

Nakon ispitivanja posljednjeg od četvorice uhićenih Uskok treba odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor ili će ih pustiti da se brane sa slobode. Uz trojicu sudaca – Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića, u Osijeku je jučer uhićen i poduzetnik Drago Tadić.

Noć su proveli u policijskom pritvoru na zagrebačkim Oranicama, a sve osim Vekića još su jučer u poslijepodnevnim i noćnim satima ispitali Uskokovi tužitelji. Svima su prethodno pretraženi domovi i uredi.

Vekić je na ispitivanje u sjedište Uskoka u zagrebačkoj Vlaškoj ulici doveden nešto prije 8 sati.

Nakon njegova ispitavanja Uskok bi i formalno trebao pokrenuti istragu te za uhićene zatražiti istražni zatvor. O tom zahtjevu odlučuje sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Osječki suci su uhićeni zbog optužbi odbjeglog čelnika Dinama Zdravka Mamića da im je dao mito u novcu, putovanjima, cipelama ili odjeći kako bi ga oslobodili optužbi za izvlačenje novca iz Dinama zbog čega je u konačnici pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a očekuju ga i novi postupci.

Zbog druženja s Mamićem kojemu su sudili Državno sudbeno vijeće ranije je pokrenulo postupak protiv Vekića i Krušlina za koje je predsjednik osječkog Županijskog suda zatražio trajno razrješenje sudačke dužnosti.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen. Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio oko 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze. Svoje tvrdnje odbjegli Mamić ponovio je i na ispitivanju koje je putem međunarodne pravne pomoći sredinom svibnja održano u Livnu. Krušlinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković ponovio je nakon sinoćnjeg višesatnog ispitivanja njegova branjenika u Uskoku da je Krušlin Mamića osudio vrlo strogo. Kazao je kako smatra da iza cijele priče stoji pravnički um koji Mamića vodi kroz sve s ciljem da se na Ustavnom sudu ukine presuda za izvlačenje novca iz Dinama.

Odbjegli Mamić izjavio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da bi mu država zbog ovog slučaja trebala dati oprosnicu, ali i da se nikada neće vratiti u Hrvatsku te da će u BiH zatražiti politički azil.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave

U organizaciji mreže prometnih policija, Roadpol-a, u razdoblju od 15. do 21. travnja sukladno smjernicama ROADPOL-a na području cijele Policijske Više…

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe

Važna obavijest za građane

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe. Naime, Više…

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!