GOSPODARSTVO

Osječki željeznički kolodvor uskoro u novom ruhu, pri kraju radovi na obnovi glavne zgrade

Za putnike koji u Osijek dolaze vlakom prvi vizualni dojam grada upravo je zgrada željezničkog kolodvora i zato je izuzetno bitno da nije derutna, već nova, lijepa i funkcionalna

  Objavljeno 09.02.2023
  Matija Ivanković

  Privode se kraju radovi na obnovi glavne zgrade osječkog željezničkog kolodvora vrijedni oko četiri milijuna eura, a očekuje se kako će završiti tijekom lipnja ove godine. Radove su u četvrtak obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić sa suradnicima.

  Riječ je o zgradi izgrađenoj 1898. godine koja pripada zaštićenoj kulturnoj baštini, zbog čega je u njezinu obnovu morao biti uključen Konzervatorski odjel u Osijeku, podsjetio je voditelj projekta obnove Tomo Dubovečak.

  – Zgradu smo zatekli u dosta lošem stanju. Prema zahtjevu konzervatora vanjski izgled zgrade morao je biti vraćen u izvorno stanje, dok je interijer zgrade obnovom prilagođen službenim potrebama HŽ-a i potrebama putnika – rekao je Duboveček i objasnio kako obnova zgrade, uz pročelja i interijer, uključuje i nove instalacije te nove obloge podova i zidova.

  Zadovoljstvo dinamikom radova i cjelokupnom obnovom izrazili su gradonačelnik Radić i župan Anušić, ocijenivši projekt izuzetno bitnim jer je zgrada kolodvora prvi susret s gradom i županijom.

  – Do sada smo imali zgradu u derutnom stanju koja ne priliči gradu poput Osijeka. Za putnike koji u Osijek dolaze vlakom prvi vizualni dojam grada upravo je zgrada željezničkog kolodvora i zato je izuzetno bitno da nije derutna, već nova, lijepa i funkcionalna – poručio je gradonačelnik Radić.

  Podsjetio je kako je nedavno u suradnji s HŽ-om realiziran projekt pružnog prijelaza u Josipovcu, što je riješilo dugogodišnji prometni problem tamošnjih stanovnika, te dodao kako su na području Osijeka u tijeku veliki prometni infrastrukturni projekti.

  – Gradi se podvožnjak u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića, modernizira se tramvajska infrastruktura, došli su novi niskopodni autobusi, a pripremamo se za dolazak niskopodnih tramvaja i proširenje putničkog terminala u Zračnoj luci Osijek. Također ide izgradnja terminala za rasute terete u riječnoj Luci Osijek, a pri kraju je i faza ceste Osijek-Aljmaš koja prolazi kroz Nemetin i Sarvaš. Uskoro ćemo najaviti veliki projekt denivelacije kružnog toka na obilaznici, koja je također u rekonstrukciji kod čvora Frigis. Dobra prometna povezanost i dobra prometna infrastruktura preduvjeti su za razvoj gospodarstva – napomenuo je gradonačelnik, ističući kao Osijek bilježi rekordne gospodarske rezultate, odnosno najveću zaposlenost rekordnu nisku nezaposlenost u posljednjih 10 godina.

  – Vrlo bitan projekt, za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, kao i za sve putnike koji se koriste željeznicom, prvenstveno zbog uređenja i funkcionalnosti objekta koji je bio u zaista derutnom stanju i kojem je obnova bila potrebna. Uz taj projekt, završava i projekt u Laslovu gdje se rade novi kolosijeci i peroni, što će olakšati i ubrzati komunikaciju vlakova između Osijeka i Vinkovaca i drugih destinacija na tom pravcu – kazao je župan.

  Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić istaknuo je kako je na području OBŽ u tijeku realizacija mnogobrojnih projekata, također ističući završetak izgradnje kolodvorske zgrade i pothodnika Laslovo-Korođ, ali i modernizaciju devet željezničko cestovnih prijelaza. Dodao je kako je u pripremi i dokumentacija za prilagodbu Schengenu kolodvora u Erdutu te da je u tijeku i projektiranje dionice Okučani-Vinkovci, što se direktno tiče i Osijeka.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U Gospodarskom centru u planu je održavanje i prvog sajma, tradicionalnog proljetnog kojeg priprema tvrtka Osječki sajam, odnedavno u vlasništvu Osječko-baranjske županije. Tvrtka Osječki sajam upravljat će Gospodarskim centrom, odnosno Zgradom 1, koja je multifunkcionalni objekt i prostire se na 5.000 metara kvadratnih.

  FOTO Gospodarski centar Osijek uskoro dovršen

  Gradilište Gospodarskog centra jučer je u pratnji izvođača radova i stručnih službi Osječko-baranjske županije obišao župan Ivan Anušić. Na Zgradi Više…

  Mnogi vozači mogli su primijetiti kako je promet u Gradu Osijeku, ali i izvan njega u zadnje vrijeme otežana razlog tome je obnova triju cesta...

  Obnove cesta u vrijednosti od 130 milijuna kuna, Strossmayerova postaje nova zelena avenija

  Hrvatske ceste investicijom od 130 milijuna kuna pomogle su u obnovi triju državnih cesta na području Osijeka, riječ je o Više…

  U sklopu proslave Dana GČ Retfala zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin nazočio je radnome sastanku Vijeća GČ Retfala i najavio nove projekte...

  Vulin – Strossmayerova će promijeniti vizuru u idućih par godina

  Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin danas je nazočio radnome sastanku Vijeća GČ Retfala u sklopu proslave Dana gradske četvrti. Za početak Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Tijekom tri dana ovog sajma predstavit će se preko 35 vodećih zastupnika poljoprivrednih strojeva. Organizirana je i utrka traktora, a autobusima stižu i posjetitelji iz susjednih zemalja.

  Uskoro najveći FarmShow u Osijeku!

  Jedan od najatraktivnijih prostora za zakup se nalazi u pješačkoj zoni oko osječke konkatedrale. Poslovni prostori u zakup se daju u viđenom stanju na vrijeme od 10 godina, a pogledati se mogu u terminima objavljenima uz natječaj

  Državne nekretnine daju u zakup poslovne prostore u osam gradova unutar sedam županija

  Spektakularan uspjeh hrvatskog branda Wise Grus. Iako se radi o debitantskoj destileriji, ona je zapravo velikim koracima ušla u visoko društvo!

  Hrvatska rakija prvi put na zlatnom i srebrnom postolju u San Franciscu