OSJEČANI

Osječki znanstvenici i umjetnici – pripadnici nacionalnih manjina

Sastanku su se odazvali predstavnici svih vijeća nacionalnih manjina te predstavnici austrijske, makedonske, slovenske i židovske manjine

Objavljeno 11.12.2019
Ivona Amidžić

Na poticaj voditeljice Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku – Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademkinje Vlaste Piližote, jučer je u Velikoj vijećnici Grada Osijeka održan radni sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina Osijeka na temu „Osječki znanstvenici i umjetnici – pripadnici nacionalnih manjina“.

Akademkinja Vlasta Piližota rekla je da se ovim inicijalnim sastankom koji je organizirao Grad Osijek, želi obilježiti i publicirati dosege zaslužnih i značajnih osječkih znanstvenika i umjetnika koji su ujedno pripadnici nacionalnih manjina.

“Danas smo se odlučili ponajprije dogovoriti se o kriterijima: hoće li to biti rođeni Osječani, ili će to biti i oni koji su djelovali, ili na bilo koji način doprinijeli razvoju Osijeka. Sljedeći sastanak utvrdit će kriterije, a budući da sve skupa želimo uzdići na znanstvenu razinu, znamo što znači zadovoljiti znanstvene kriterije. Brojni su Osječani, pripadnici nacionalnih manjina pridonijeli razvoju različitih institucija koje i danas djeluju”, rekla je akademkinja Vlasta Piližota.

Uz domaćine, voditeljicu Zavoda i zamjenika gradonačelnika mr. sc. Borisa Piližotu radnom sastanku su se odazvali ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling te ravnatelj Državnog arhiva dr. sc. Dražen Kušen.

“Muzej Slavonije i Državni arhiv u Osijeku su imatelji građe. Stavit ćemo se na raspolaganje u okviru ovoga projekta s građom kojom raspolažemo, kako bismo poduprli realizaciju projekta u svezi s pripadnicima nacionalnih manjina, zaslužnim Osječanima”, kazao je Denis Detling.

Sastanku su se odazvali predstavnici svih vijeća nacionalnih manjina te predstavnici austrijske, makedonske, slovenske i židovske manjine.

“Svesrdno podupiremo ovaj poticaj jer smatramo da su u povijesti i suvremenosti Osijeka, mnogobrojni pripadnici mađarske nacionalne manjine doprinijeli razvoju ovog grada. Ne samo Mađari, nego i drugi. Zato držimo da je vrlo važno njihov rad i znanstveno valorizirati”, rekao je predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine dr. sc. Tibor Santo.

Radni sastanak održan u konstruktivnom i srdačnom ozračju, razmatrao je aktivnosti prikupljanja podataka, pripreme teksta u suradnji sa Zavodom, održavanja prezentacije s prikupljenim podatcima na Dan nacionalnih manjina te tiskanje publikacije.

Zamjenik gradonačelnika mr. sc. Boris Piližota istaknuo je da u Osijeku imamo 22 nacionalne manjine koje svakodnevno doprinose razvoju Grada na Dravi.

“Danas smo se posvetili isključivo temi osječkih znanstvenika i umjetnika, pripadnika nacionalnih manjina. Ovim putem zahvaljujemo Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a koji nas je uključio u ovaj projekt. Osijek je stoljećima multietničan, multikulturalan i multikonfesionalan grad. Naučili smo živjeti skupa i siguran sam da više i ne bismo znali živjeti jedni bez drugih” rekao je mr. sc. Boris Piližota.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Završene magistre struke također će obradovati podatak da je Filozofski fakultet u Osijeku objavio natječaje za upis na doktorski studij Književnost i kulturni identitet i doktorski studij Jezikoslovlje

Filozofski fakultet u Osijeku stipendira izvrsne mlade znanstvenike

Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u punom su jeku upisi u akademsku 2023./2024. godinu. Ta je informacija zanimljiva Više…

"Razgovarali smo o razvoju zelene strategije Grada Osijeka kao najzelenijeg grada u Hrvatskoj, naša je intencija da grad bude još zeleniji i da se vodimo tom politikom kako bismo radili na poboljšanju obnovljivih izvora energije i svih zelenih projekata"

Crnković: Cilj je detektirati najvažnije zelene projekte i financirati ih izvanproračunskim sredstvima

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković održala je radni sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj (EBRD). Više…

Natječaj je otvoren do 21. lipnja 2021. godine

Natječaj za idejno rješenje statue (kipića, skulpture) volonterske nagrade “Učiniti nevidljivo vidljivim”

Volonterski centar Osijek raspisuje natječaj za idejno rješenje izgleda volonterske nagrade “Učiniti nevidljivo vidljivim” i poziva sve učenike Škole primijenjene Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom