ŽIVOT

Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

"U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

Objavljeno 22.06.2021
Ivona Amidžić

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putnički promet Željko Ukić potpisali su prošli tjedan Dodatak ugovora za besplatan prijevoz studenata s područja Osječko-baranjske županije.

Naime, u županijskom proračunu ove je godine za tu namjenu planirano 300.000,00 kuna, međutim zbog velikog interesa studenata i time povećanja troškova za provođenje projekta bilo je nužno osigurati dodatnih 500.000,00 kuna.

“Potpisali smo dodatak ugovora, odnosno ukupnu vrijednost ugovora povećali na 800.000,00 kuna koliko Osječko-baranjska županija izdvaja za besplatni prijevoz vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području naše županije. Kada smo potpisali prvi ugovor ovu uslugu koristilo je 318 studenata, a danas imamo novih 1.095 studenata, što znači da oko 1.400 studenata koristi besplatni prijevoz vlakom unutar i izvan naše županije. Nadam se da ćemo i u budućnosti zadržati ovaj projekt jer je iznos izdvajanja prilično velik, oko 150.000,00 kuna mjesečno, no projektom smo pomogli i pomažemo našim studentima, kao i popularizaciji prijevoza Hrvatskim željeznicama, koji može napraviti veliki iskorak u putničkom i drugim oblicima željezničkog prijevoza u Hrvatskoj”, rekao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Uprave HŽ Putnički promet Željko Ukić zahvalio je županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na potpori.

“Potpisani dodatak ugovora je izuzetno vrijedan, no uz financijsku vrijednost projekt ima još značajniju poruku i vrijednost u tomu što je Osječko-baranjska županija zajedno s HŽ Putničkim prijevozom prepoznala prednosti besplatnog prijevoza studenata. Projekt pokušavamo proširiti kako bi svim studentima u Hrvatskoj omogućili besplatan prijevoz. Od svih prednosti projekta, najveća je da studenti mogu sigurno putovati, pa tako i što više vraćati se i ostajati na domicilnom području, a HŽ daje svoj doprinos projektu demografske obnove”, istaknuo je Ukić.

Naveo je i druge kvalitetne projekte HŽ Putničkog prijevoza i Osječko-baranjske županije, poput „studentskog vlaka“ uvedenog prošle godine između Osijeka i Zagreba, te da HŽ PP razmatra i druge mogućnosti povećanja kvalitete željezničke usluge.

“U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka, a 2023.-2024. godine još sedam električnih vlakova. Znači kroz vrlo kratko vrijeme bit će 40 novih vlakova, pa će gotovo 50 posto flote biti obnovljeno, a sigurno je da će dio tih vlakova voziti i na osječkom području”, rekao je.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović podsjetila je kako se projekt razvijao od 2018. godine do sada.  Naglasila je da je početka siječnja do danas izdano 1.095 novih potvrda studentima, od toga 203 potvrde za mjesečne karte i 892 potvrde za pojedinačne karte te da se i dalje izdaju nove potvrde.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na dnevnom redu bile su 34 točke, a najduže, gotovo 1,5 sat, trajala je točka „Pitanja i prijedlozi vijećnika“...

Komarci i zdravstvo u središtu pozornosti vijećnika Skupštine OBŽ

U nazočnosti 44 od ukupno 47 vijećnika, jučer je održana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. druga u novome sazivu i prva Više…

Na cijepljenje mogu doći osobe koje se cijepe prvi puta, a ne osobe koje trebaju primiti II. dozu

Cijepljenje bez prethodnog naručivanja u Osijeku 17. i 18. srpnja

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poziva sve zainteresirane stanovnike Osječko-baranjske županije na cijepljenje protiv bolesti COVID-19 bez prethodnog naručivanja. Više…

"Projekti kao Regionalni distribucijski centar za voće i povrće trebali su već davno biti na području naše županije i cijele Slavonije i Baranje"

Završetak Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Nemetin prije ugovorenog roka

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Eko industrijskoj zoni Nemetin su danas u Osijeku sa suradnicima obišli Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Neke zemlje su to već počele, kao što su, primjerice, Turska i Mađarska..."

Capak: Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti trećom dozom

Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a, ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvodi restrikcije

Božinović objavio nove mjere za Jadran: uvodi se niz ograničenja za okupljanja

Islamski centar u Osijeku nalazit će se na Jugu II u blizini muslimanskog groblja, a imat će prostor za vjerske, kulturne, odgojne, obrazovne, humanitarne i druge sadržaje

Početak izgradnje Islamskog centra u Osijeku do kraja godine