ŽIVOT

Osječko-baranjska županija kao hedonistička destinacija ponovo bilježi rekordne turističke rezultate

Gostoljubivost ponuđača smještaja prepoznata je i od korisnika Booking.com platforme pa je Osječko-baranjska županija 2023. godine proglašena najsrdačnijom hrvatskom regijom.

Objavljeno 11.01.2024
Darija Kovačić

Osječko-baranjska županija u turističkom smislu iz godine u godinu postavlja nove rekorde, 2023. godina ponovo je najuspješnija turistička godina, a predstavljanje rezultata bilo je povod današnje (11. siječnja 2024.) konferencije za medije.

– Prošla je godina bila turistički bogata i aktivna, što se očituje i u rastu destinacije za 13% noćenja i dolazaka, kao i povećanju broja dolazaka stranih gostiju. Najveće iznenađenje godine je tradicionalno naša „niska sezona“, ljeto, tijekom kojeg je destinacija nastavila rasti, uz ukupnu kulminaciju dolazaka u rujnu – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

Kao kontinentalna destinacija do 2023. godine Osječko-baranjska županija je bilježila visoku sezonu od travnja do lipnja te od rujna do studenoga, odnosno u vrijeme pred i post sezone definirane na nacionalnoj razini.

– Tijekom ljeta 2023. godine prvi put destinacija bilježi bolje rezultate tijekom ljetnih mjeseci, srpnja i kolovoza, i to uz prevagu stranih gostiju. Od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. u Osječko-baranjskoj županiji je ostvareno 272.339 noćenja i 127.306 dolazaka – dodao je Lukić.

Noćenja domaćih gostiju porasla su 5,6%, a stranih gostiju 23,6%. Gotovo polovina noćenja ostvarena je u hotelima, zatim slijede objekti u domaćinstvu, ostali ugostiteljski smještaj te objekti na OPG-u.

– Predstavili smo se tijekom protekle godine i na brojnim međunarodnim turističkim sajmovima od Engleske, Nizozemske, Njemačke i Poljske. Značajna je bila i organizacija međunarodnog kušanja graševina iz šest zemalja, Grow du Monde, s važnim stranim vinskim novinarima i znalcima, koji su tom prigodom obišli cijelu Slavoniju i kušali vina iz cijele Slavonije i Podunavlja, a u Gospodarskom centru OBŽ održan je i ovogodišnji „Suncokret ruralnog turizma“ – rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Organizirane su i brojne manifestacije, a na Danima hrvatskog turizma održanim u Rovinju ove godine, čak dva od tri finalista za najbolji događaj bili su iz Osječko-baranjske županije, Đakovački vezovi, pobjednici u ovoj kategoriji i HeadOnEast koji je ušao u finale.

– Radili smo pola godine na Festivalu i programski ponudili nikad jači sadržaj, no zbog kakvoće zraka uzrokovane požarom u Dravi International, nije bilo drugog izbora nego imati „skraćeno“ izdanje. Zato već sada pripremamo HeadOnEast 2024. i to s partnerima koji su ove godine stvarno dali sve od sebe da pokažemo što sve znamo i možemo – kaže Jurić.

Gostoljubivost ponuđača smještaja prepoznata je i od korisnika Booking.com platforme pa je Osječko-baranjska županija 2023. godine proglašena najsrdačnijom hrvatskom regijom.

– Destinacija se gradi na autentičnim resursima koji su u dobrom dijelu ostali sačuvani te neizostavno na ljudima što potvrđuju i ocjene gostiju na Booking.com-u. Zahvaljujem se svim djelatnicima u turizmu na njihovom doprinosu razvoja naše destinacije jer je uz gastro i eno ponudu upravo gostoljubivost Slavonije i Baranje jedan od naših najsnažnijih aduta – naglasio je Lukić.

Ulaganja u smještajne kapacitete na razini županije u zadnjih šest godina ozbiljno podigla razinu konkurentnosti ponude kroz mogućnost primanja većih grupa, kao prateću kvalitetu. Ukupan broj ležaja krajem 2022. godine iznosio je 5.968 kreveta u 643 objekta, što znači porast broja kreveta u odnosu na 2021. godinu od 8%  te čak 17% više objekata. Početkom siječnja 2024. godine brojimo 6.138 kreveta, 735 objekta, što je čak 14.3% objekata više, a 2,8% kreveta više u odnosu na 2022. godinu.

– Prošla godina je dokaz da Osječko-baranjska županija ulaže znatne napore u razvoj turizma, turističkog proizvoda, promociju i brendiranje naše destinacije. Iz proračuna 2023. godine izdvojili smo više od 600.000 eura za razvoj turizma, dok je ove godine u planu oko 850.000 eura kroz različite programe i potpore. U cilju kreiranja daljnje politike investiranja, provodimo projekte koji se odnose na ulaganja u javno-turističku infrastrukturu, u podizanje kvalitete, promociju te sustav upravljanja kvalitetom – rekla je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

Značajna su i ulaganja u kulturnu i prirodnu baštinu, osobito kroz europske projekte, pa tako osječka Tvrđa sjaji punim sjajem, Gospodarski centar Osječko-baranjske županije donosi nove poslovne konferencije važne za razvoj poslovnog turizma, dvorac i interpretacijski Tikveš u PP Kopački rit nudi nove turističke sadržaje, a uređena su i pristaništa na rijekama važna za daljnji razvoj „cruisinga“ na Dunavu i Dravi.  Uskoro slijedi otvorenje obnovljenih dvoraca Pejačević u Našicama, kao i ulaganje u obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju, razvoj novih terminala u Zračnoj luci Osijek i drugi projekti.

Ove godine Osječko-baranjska županija nosi titulu Europske regije sporta, a sport je dokazano jedan od najjačih generatora turističkih aktivnosti. Korak po korak Osječko-baranjska županija gradi jednu lijepu, održivu i vrlo zanimljiviju hedonističku priču koju turisti koji posjete istok Hrvatske itekako prepoznaju.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako je za Slavoniju domaće tržište primarno, gosti iz Slovenije ostvarili su u Slavoniji 2023. godine u pojedinim županijama rast noćenja od čak 56% u odnosu na prethodnu godinu

Slavonija predstavljena u Sloveniji – “Hedonisti i ljubitelji prirode, planirajte novo putovanje!”

“Hedonisti i ljubitelji prirode, planirajte novo putovanje!” – poruka je kojom su u utorak, 21.5., slavonske županijske turističke zajednice na Više…

U Zagrebu predstavljano kreativno vizualno rješenje kojim će se na turističkom tržištu prezentirati sve atraktivnija Slavonija

Nema joj ravne, Slavonija predstavila novi vizualni identitet i slogan

Nema joj ravne, novi je atraktivan slogan s kojim će se od sada predstavljati pet županijskih turističkih zajednica udruženih u Više…

Inklutour zajedno s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek, kao projektnim partnerom, provode niz radionica pod nazivom “Pronađi svoj put u ugostiteljstvu i turizmu!”

U sklopu projekta Inklutour započele radionice u osječkim osnovnim školama za promociju ugostiteljsko-turističkih zanimanja

Tijekom mjeseca svibnja, projektni tim Inklutour Pučkog otvorenog učilišta Osijek, zajedno s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek, kao projektnim partnerom, provode seriju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Konferencija omogućuje, ističu organizatori, analizu prošlih kriza, njihovih uzroka, odgovora i preporuka koje se mogu identificirati kao važna tema svih istraživanja koji se provode kao studije slučaja

Požar u Dravi Internacional – tema ovogodišnjih Dana kriznog upravljanja

Najduži vinski stol, surduci, vrhunsko vino, radionice, Špricaboca, Winepong,bačvatlon, Zorica Kondža, Garavi sokak... zabilježite 7. lipnja ;)

[NAJAVA] Vinski Spektakl – Vinatlon 2024.

Bojati će se klupe, žardinjere i koševe za smeće te će urediti dvorišta škole. U ovoj aktivnost sudjelovati će i dvije studentice Indiana University iz Amerike

Volonterska akcija “Uljepšajmo Ruđericu”