ŽIVOT

Osječko-baranjska županija predstavila najjače adute autohtone gastronomske i enološke ponude na najvećoj regionalnoj pozornici

Preko 2.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, uključujući i najeminentnije svjetske chefove i restoratere, imalo prilike upoznati sve adute autohtone slavonske i baranjske kuhinje te vinske ponude

Objavljeno 17.04.2023
Darija Kovačić

Na Weekend Food Festivalu, najvećem regionalnom gourmet događaju koji se od 14. do 16. travnja održavao u Rovinju, jedan od istaknutih sudionika bila je i Osječko-baranjska županija kao jedna od najvažnijih gastronomskih i enoloških regija, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u zemljama bližeg okruženja. Tako je preko 2.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, uključujući i najeminentnije svjetske chefove i restoratere, imalo prilike upoznati sve adute autohtone slavonske i baranjske kuhinje te vinske ponude, koje su predstavili proslavljeni chef Tomica Đukić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije, Ivana Jurić i renomirani sommelier Damir Zrno.

Jedan od glavnih razloga zašto Weekend Food Festival u Rovinju iz godine u godinu privlači sve više profesionalnih kuhara, ugostitelja, gastro entuzijasta te domaćih i regionalnih medija su upravo cooking show radionice u režiji nekih od najistaknutijih svjetskih chefova. Tako je, uz španjolskog virtuoza Dabiza Munoza i danskog vizionara Rasmusa Munka, pravi kulinarski spektakl za okupljene priredio i Tomica Đukić, chef s puno utakmica u nogama, koji je tijekom svoje masterclass radionice predstavio crnu slavonsku svinju i oduševio prisutne, kako jelom, tako i pričom o kraljici slavonskog stola.

Viziju o projektu HeadOnEast i turističkim potencijalima istoka Hrvatske, predstavila je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Ivana Jurić, kao sudionica na panelu “Brendiranje destinacija kroz gastronomiju”. Koliko strast prema hrani može biti razlog za posjet destinaciji, bila je glavna tema panela, a pritom je glavna riječ bila upravo o tome koliko važno imati sustav opskrbe lokalnim namirnicama kao temelj za ponudu koja nudi jedinstven gastronomski doživljaj.

Osim kroz cooking show chefa Tomice Đukića i panel raspravu o brendiranju destinacije kroz gastronomiju, posjetitelji su tijekom cijelog Weekenda mogli upoznati Osječko-baranjsku županiju i iz prve ruke. U sklopu mobilne vinoteke koju je Županija predstavila u posebnom izložbenom prostoru, posjetitelji su mogli kušati vina Slavonije i Podunavlja uz posebnu prezentaciju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te sommeliera Damira Zrne o graševini i specifičnostima baranjskog, erdutskog, feričanačkog i đakovačkog vinogorja. Park prirode Kopački rit i TZ Osječko-baranjske županije iskoristili su ovu priliku i pozvali posjetitelje da otkriju sve što nudi istok Hrvatske već od proljeća.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osječko-baranjska županija i ove godine nagrađuje učenike osnovnih i srednjih škola te njihove mentore za uspjehe ostvarene u školskoj 2023./2024. godini

Nagrađeni najbolji učenici i mentori u Osječko-baranjskoj županiji

Osječko-baranjska županija i ove godine nagrađuje učenike osnovnih i srednjih škola te njihove mentore za uspjehe ostvarene u školskoj 2023./2024. Više…

Tijekom Domovinskog rata, osobito 1991. godine, Konkatedrala je bila više od 100 puta izravno pogođena projektilima te je od tada u kontinuiranoj vanjskoj i unutrašnjoj obnovi

Županija sa 100.000,00 eura pomaže obnovu Konkatedrale sv. Petra i Pavla u Osijeku

Konkatedrala sv. Petra i Pavla je jedna od najvećih i najznačajnijih znamenitosti i simbola grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, nezaobilazni Više…

Županica Nataša Tramišak primila je ekipe mladih i podmlatka Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije koje su na 26. državnom natjecanju osvojile zapažene rezultate

Prijem u OBŽ – “Naučili smo da je biti čovjek na prvom mjestu, i to je to!”

Županica Nataša Tramišak jučer (4. lipnja 2025. godine) primila je ekipe mladih i podmlatka Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Inicijativu su pokrenuli studenti sa željom da stečena znanja i iskustva tijekom studija prenesu u događaj koji će biti primjer i poticaj za širenje studentskog djelovanja i poticanje kreativnih realizacija u budućnosti

Prvi Student Media Fest otvara prostor za rasprave, razmjene iskustava i dodatno unaprjeđenja znanja iz područja medija i komunikacija

U natjecanju je sudjelovalo 14 timova različitih studijskih smjerova, a svi su se suočili s istim zadatkom: riješiti stvarni poslovni izazov globalno prepoznate osječke tehnološke kompanije Orqa

[FOTO] Hackathon koji mijenja pravila igre: Orqa i EFOS spojili 50 mladih inovatora – pobjedničko rješenje oduševilo stručni žiri

Iako smo glavobolje navikli povezivati s odraslima, posljednjih godina sve se više javljaju i kod djece starije dobi

Zašto sve više tinejdžera ima glavobolje i što roditelji trebaju znati?