ŽIVOT

Osječko-baranjska županija slobodna od mina!

Danas (11. studenoga 2023. godine) napokon je OBŽ i službeno proglašena slobodnom od mina. Postupak razminiranja u cijelosti je završen.

Objavljeno 11.12.2023
Matija Ivanković

Nakon Domovinskog rata Osječko-baranjska županija bila je među područjima Hrvatske koja su izrazito ugrožena od zaostalih mina i drugih minsko-eksplozivnih sredstava, no danas (11. studenoga 2023. godine) napokon je i službeno proglašena slobodnom od mina. Postupak razminiranja u cijelosti je završen te je u Osijeku u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije održana prigodna svečanost povodom završetka tog zahtjevnog, skupog i opasnog posla.

Tom prigodom, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut uručio je županu Mati Lukiću potvrdu da je Osječko-baranjska županija očišćena od mina i minsko-eksplozivnih sredstava, a potom je Željku Cickaju, načelniku Općine Bilje na čijem su području provedeni posljednji poslovi razminiranja u Županiji, uručio simboličnu „zadnju minu“.

Uz ravnatelja Ravnateljstva CZ Damira Truta i župana Matu Lukića, svečanom obilježavanju završetka razminiranja Osječko-baranjske županije nazočili su saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović, zamjenik župana Josip Miletić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić, gradonačelnici i načelnici s područja Županije, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi, pirotehničari i voditelji poslova razminiranja, poslodavaci humanitarnog razminiranja, investitori i drugi uzvanici.

– Danas obilježavamo dan kada je Osječko-baranjska županija konačno isključena iz minski sumnjivog područja. Želim se zahvaliti svim dionicima, od Ravnateljstva Civilne zaštite i donatora pa sve do onih koji su financirali ovaj projekt koji je nastao na temelju sulude ideje ratovanja. Osobno sam smatrao da će neki naučiti na primjeru Hrvatske da nikada više ne pokreću ovakve stvari, međutim svjedoci smo da ratovi i dalje bjesne na globalnoj razini. Inače, na području Osječko-baranjske županije je od prestanka ratnih djelovanja stradalo 77 osoba, a poginule su 22 osobe. Zadnje stradavanje sa smrtnim ishodom dogodilo se 2013. godine. Razminirano je 140 km2 prostora, a minsko-sumnjivo područje obuhvaćalo je 19 gradova i općina, pri čemu je pronađeno 41.500 različitih komada eksplozivnih ostataka. Nakon prestanka ratnih djelovanja gotovo u svakom dijelu naše županije imali smo oznake minski sumnjivih područja, što je u mnogome pridonijelo smanjenju stradavanja i upozorenju građana. Nakon što smo isključeni iz minski sumnjivog područja, u Hrvatskoj ostaju još četiri takve županije,  Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija, kojima također želimo da što prije postanu oslobođene od eksplozivnih ostataka – kazao je zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić.

Ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut naglasio je kako, nakon višegodišnjeg rada pirotehničara i tvrtki Hrvatskog centra za razminiranje, konačno i Osječko-baranjska županija slobodna od mina.

– Prošli tjedan smo imali takvu prigodu u Šibensko-kninskoj županiji, nešto ranije završili smo projekt Naturavita, a prošle godine od mina smo oslobodili i Požeško-slavonsku županiju. Vlada RH osigurala je sredstva za završetak razminiranja u cijeloj zemlji, dijelom iz državnog proračuna, a dijelom iz fondova EU, i to za sve projekte koji su planirani 2024. i 2025. godine. Ovo su lijepi događaji i na neki način, stvarni završetak rata, jer dok na nekom području ima mina postoji opasnost i nema slobode. Osječko-baranjska županija sada konačno može razvijati poljoprivredu i ostale gospodarske djelatnosti na cijelom svom teritoriju, što će sigurno donijeti veću kvalitetu života svim stanovnicima. Na području Županije bilo je 211 km2 minsko-sumnjivo područja, a potrošeno je 147 milijuna eura na razminiranje, prilikom kojeg je pronađena 41.000 mina i minsko-eksplozivnih sredstava – istaknuo je Trut.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj izrazio je zadovoljstvo što je i Općina Bilje među općinama u kojima nema mina. – Bilje je zaista turistička općina, pa je ovo poklon svima nama te zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinjeli tom procesu, osobito deminerima koji su na terenu obavili taj zahtjevan posao – poručio je Cickaj.

Početna UN-ova procjena MSP-a na području Osječko-baranjske županije iznosila je 1.050 km² te je obuhvaćalo 23 općine i grada.

Nakon provedenih aktivnosti protumiskog djelovanja (sustavnog općeg izvida, tehničkih izvida i obavljenih poslova razminiranja) 2005. godine MSP u Osječko-baranjskoj županiji iznosilo je 211,6 km2, a obuhvaćalo je područja 19 gradova i općina – Bilje, Petlovac, Darda, Osijek, Šodolovci, Antunovac, Draž, Petrijevci, Belišće, Jagodnjak, Donji Miholjac, Ernestinovo, Vladislavci, Popovac, Semeljci, Beli Manastir, Erdut, Vuka i Valpovo, uz procijenjeni broj eksplozivnih ostataka rata od gotovo 52.000 komada.

Na području Županije od 1998. godine do prosinca 2023. godine razminirano je 139,9 km², a tehničkim izvidom te općim i dopunskim izvidom iz MSP-a je isključeno 144,3 km2 područja koje je vraćeno zajednici na uporabu.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

Program je pun, a izložbena dvorana se postavlja pored nas. Stotinjak proizvođača vina i žestokih pića uz proizvođače hrane i slastica te tvrtke koje pružaju razne usluge u vinogradarstvu, vinarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, kao i izlagači iz drugih povezanih sektora, garancija su da nas ponovno očekuje uzbudljiv sajam

Sve je spremno za dosad najveći i najsadržajniji WineOS

Sve je spremno za deveti WineOS koji nas očekuje predstojećeg vikenda u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. U petak Više…

Nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih voda, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Crvenog križa, Društva podvodnih aktivnosti Slavonija te Radiokluba Osijek

Svečani prijem Osječko-baranjske županije za operativne snage Civilne zaštite

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (13. prosinca 2023. godine) održan je svečani prijem za pripadnike operativnih snage Civilne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

[FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije