ŽIVOT

Osječko-baranjska županija spremno dočekuje rekordni vodeni val na Dravi

Očekuje se vrlo visok vodostaj Drave tijekom predstojećeg vikenda, a prema sadašnjim prognozama ona će se izliti na šetnicu na lijevoj obali

Objavljeno 08.08.2023
Matija Ivanković

Uoči dolaska vodenog vala i rekordno visokih vodostaja na rijeci Dravi na području Osječko-baranjske županije, što se očekuje od petka (11. kolovoza 2023. godine), danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Uz predstavnike Ravnateljstva CZ, Policijske uprave osječko-baranjske, Vatrogasne zajednice OBŽ, HGSS-a i Hrvatskih voda, na sjednici su bili i predstavnici gradova i općina na slivu rijeke Drave (Osijek, Donji Miholjac, Belišće, Valpovo, Podravska Moslavina, Viljevo, Petrijevci, Bilje, Petlovac i Jagodnjak).

– U nedjelju, 6. kolovoza, Ravnateljstvo CZ donijelo je odluku o visokom stupnju pripravnosti obrane od poplava za ove gradove i općine, a danas smo donijeli odluku da se operativne snage CZ u svim općinama i gradovima na području OBŽ stavljaju u stanje pripravnosti, i to do opoziva. Cjelokupan sustav je spreman za predstojeća događanja, a nadamo se da vodeni val, koji prijeti zaista rekordnom visinom, neće donijeti veće štete i neugodnosti na području naše županije, no apeliramo na sugrađane na odgovorno ponašanje u vezi kupanja, vožnje čamcima i šetnji po ugroženim područjima, apeliramo da to ne čine i tako čuvaju prvenstveno sebe – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić te podsjetio je da su članovi Stožera već obišli sve potencijalno kritične točke obrane od poplava na području županije, osobito vikend naselje Karašica gdje je u tijeku završetak izgradnje boks barijera u dužini od 750 metara.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević naglasio je kako svjedočimo rekordnim protocima na rijeci Dravi koji su rezultat povijesnih oborina u Sloveniji, a vodeni val koji se kreće Savom, Murom i Dravom stiže i na područje Osječko-baranjske županije, gdje su u tijeku niz aktivnosti, procjena i priprema za obranu od poplava.

– Vodostaji Mure i Drave na svim vodnomjernim postajama viši su od onih 2014. godine, kada smo imali izvanrednu situaciju u Osječko-baranjskoj županiji. U ovom trenutku na području Osječko-baranjske županije glavne aktivnosti provodimo u vikend-naselju Karašica, gdje smo napravili zaobalne nasipe u dužini više od 1 km te postavili boks-barijere za što vjerujemo da će biti dovoljno da se naselje obrani od ovolike količine vode – kazao je Kovačević te dodao da su Hrvatske vode od poplava 2014. godine do danas izvele niz radova na sustavu obrane od poplava.

– Izgradili smo nasipe u Svetom Đurađu i kod Viljeva, izgrađen je sustav obrane od poplava na vikend-naselju Karašica, u gradu Osijeku imamo obaloutvrdu gradskog tipa prema Donjem gradu, a zaštita postoji i na lijevoj obali Drave. Konstantno dograđujemo sustav, pratimo ga, ali Drava uvijek može iznenaditi. Ipak, s obzirom na napore učinjene u posljednjih devet godina nalazimo se u bitno povoljnijoj situaciji – zaključio je.

Načelnik Stožera CZ Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je kako je stanje ozbiljno, ali nema mjesta panici. – Što se tiče grada Osijeka oc. Molim sve građane i njihove goste da budu iznimno oprezni i da se ponašaju odgovorno te ne idu na to područje jer je Drava iznimno brza, mutna i opasna – istaknuo je.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

Sve snage civilne zaštite Osječko-baranjske županije su u stanju pripravnosti i spremne intervenirati gdje god je potrebno. Vatrogasci su tako angažirani na nekoliko lokacija na postavljanju i jačanju nasipa, a osobite intervencije provode na nasipu rijeke Karašice kod Satnice

[FOTO] Vrhunac vodenog vala bez većih opasnosti prolazi područjem Osječko-baranjske županije

U vrijeme dok je vodostaj Drave u aktualnom vodenom valu bilježio stalan porast te je kod Belišća iznosio 586 cm Više…

Sve naše službe su spremne, osigurane su zalihe pijeska, vreća, crpki, pa i punilica za pijesak te sušilice prostorija. Po potrebi se aktiviraju lokalni stožeri civilne zaštite, a nadamo se da neće biti potrebe za većim intervencijama, za koje smo također spremni...

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije: I u OBŽ vodostaji u porastu, no ukupna situacija je stabilna

Danas (17. svibnja 2023. godine) održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna situacija na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje