ŽIVOT

Osječko-baranjska županija u 2022. godini bilježi čak 40% više turista

Tijekom 2022. godine ostvarena su 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka, što u odnosu na podatke iz 2021. donosi povećanje noćenja od 33%, a dolazaka od 40%.

Objavljeno 04.01.2023
Mihael Šilac

Da se turizam i turistička ponuda na istoku Hrvatske i dalje razvijaju govore podaci za prošlu, 2022. godinu. Osječko-baranjska županija bilježi uzlazni trend kada govorimo i o broju dolazaka i noćenja turista.

Tijekom 2022. godine ostvarena su 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka, što u odnosu na podatke iz 2021. donosi povećanje noćenja od 33%, a dolazaka od 40%.

Rekordne su ovo brojke čak i u odnosu na 2019. godinu koja je na razini Hrvatske, pa tako i Osječko-baranjske županije bila rekordna godina u turizmu. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 2,6% više noćenja i 0,96% više dolazaka. 2020. i 2021. godinu obilježila je pandemija Covida 19, pa su i turistički pokazatelji bili nešto niži i većinu gostiju na istoku Hrvatske činili su domaći gosti. U 2022. godini bilježimo povećanje noćenja stranih turista za 7%  u odnosu na 2019. godinu što pokazuje porast interesa za Osječko-baranjsku županiju kao kontinentalnu destinaciju prepoznatu i izvan granica Republike Hrvatske.

Područje Turističke zajednice Baranje bilježi porast od  32,5% noćenja u odnosu na 2019. godinu, a u gradu Osijeku je ostvaren rast od 3,6% noćenja u odnosu na istu godinu.  Ako gledamo prostorno, više od pola noćenja je ostvareno u Osijeku, odnosno 57%, na području Baranja ostvareno je 17%, a na području Đakova 8% od ukopnog broja noćenja na području Osječko-baranjske županije.

– Rekord u prošloj godini čvrsto drži rujan kada je ostvareno čak 31.548 noćenja. Rekord je to i u povijesti Osječko-baranjske županije jer je prvi mjesec ikad u kojem je ostvareno više od 30.000 noćenja. Očekivano za kontinent, povećan broj dolazaka i noćenja uz rujan, ostvaren je i svibnju i listopadu.  No prošle godine bilježimo povećanje broja turista i u ljetnim mjesecima, osobito u lipnju i kolovozu – rekao je Mislav Matišić, savjetnik u Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije.

Udio domaćih gostiju i dalje prelazi polovinu ukupnog broja i za 2022. godinu iznosi 57%, slijede gosti iz Njemačke sa 6%,  Mađarske sa 3, te Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Slovenije s nešto malo ispod 3%.

Razlog kontinuiranom povećanju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista između ostalog leži i u organizaciji velikih i sve više međunarodno poznatih manifestacija.

– Kada govorimo o turističkim dolascima, vrlo važan segment je organizacija manifestacija, sami organiziramo Večer vina i umjetnosti i HeadOnEast. A ne moramo posebno isticati koliko za broj noćenja znače jedni Đakovački vezovi i Ribarski dani u Kopačevu. Mislim da nitko osim Grada Zagreba nema toliko manifestacija tijekom cijele godine i time se ponosimo – rekao je Matišić.

Jednako tako, Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije nizom infrastrukturnih i marketinških projekata te potporama u turizmu nastoje biti podrška djelatnicima u turizmu.  Pa se tijekom prošle godine povećala i ponuda smještaja na području županije gdje bilježimo 16,8% više objekata koji pružaju uslugu smještaja.

2022. godina bila je rekordna i za Park prirode Kopački rit. Povijesni rekord ustanove je ovogodišnji broj posjetitelja, njih 46.070, što je povećanje od 27% u odnosu na prošlu i 10% u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu. Tome je svakako doprinijelo i otvorenje Posjetiteljsko-edukacijskog centra Tikveš u svibnju 2022. godine, mjesecu koji također bilježi povijesni rekord, a on iznosi 11.000 posjetitelja u mjesec dana.

Da se rast broja turista kao i širenje turističke ponude nastave i u 2023. godini pobrinut će se, uz Kopački rit i manifestacije koje nas očekuju u prvoj trećini ove godine.

Prvi nas očekuje WineOS, sajam vina i delicija koji se osmi put održava ove godine i to već za desetak dana, točnije 13. i 14. siječnja. Nakon toga, u sva četiri vinogorja Osječko-baranjske županije bit će upriličena proslava Vincekova 20 i 21. siječnja. Nakon otvaranja nove vinske sezone slijede manifestacije koje njeguju pokladne običaje i organiziraju se širom županije, a od kojih izdvajamo Đakovačke bušare 11. i 12. veljače i Buše u Baranji od 18. do 22. veljače, a dolazak proljeća će potvrditi tradicionalni Proljetni vašar u Karancu koji će se održati 2. travnja ove godine.

FOTO: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Inklutour zajedno s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek, kao projektnim partnerom, provode niz radionica pod nazivom “Pronađi svoj put u ugostiteljstvu i turizmu!”

U sklopu projekta Inklutour započele radionice u osječkim osnovnim školama za promociju ugostiteljsko-turističkih zanimanja

Tijekom mjeseca svibnja, projektni tim Inklutour Pučkog otvorenog učilišta Osijek, zajedno s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek, kao projektnim partnerom, provode seriju Više…

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca - tijekom svibnja i lipnja nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i brojne druge ruralne i gradske vizure

Vinski mjesec Osječko-baranjske županije

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije u suradnji s turističkim zajednicama Valpova, Erduta, Baranje, Osijeka i Đakova predstavlja Vinski mjesec Osječko-baranjske županije koji će trajati od 13.5. do Više…

Preko 2.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, uključujući i najeminentnije svjetske chefove i restoratere, imalo prilike upoznati sve adute autohtone slavonske i baranjske kuhinje te vinske ponude

Osječko-baranjska županija predstavila najjače adute autohtone gastronomske i enološke ponude na najvećoj regionalnoj pozornici

Na Weekend Food Festivalu, najvećem regionalnom gourmet događaju koji se od 14. do 16. travnja održavao u Rovinju, jedan od Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Do Festivala će svi posjetitelji moći najnormalnije doći bez obzira na strku oko nogometne utakmice u Gradskom vrtu :)

Predzadnji dan Panonskog festivala knjige u znaku književnosti i sporta

Hrvatski Crveni križ u sklopu projekta „POMOZI“ nastavlja s provedbom osposobljavanja pripadnika Županijskog interventnog tima

Projekt “POMOZI” Podrška i oblikovanje modaliteta odgovora na zajedničke izazove

Ovaj je projekt kroz infrastrukturne radove, zapošljavanje stručnog kadra i nabavku potrebne opreme osigurao izvaninstitucijsku podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, unaprijedio proces deinstitucionalizacije, razvoj socijalnih usluga, podršku u zajednici djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Centar Klasje – održana završna konferencija projekta “Zaslužujemo najbolje”