Osječko–baranjska županija u Hrvatskoj ima najviše površina pod jabukom
U 2019. godini u Hrvatskoj je ukupno proizvedeno 68 tisuća tona jabuka, a tom se proizvodnjom bavi čak 19.210 gospodarstava
Jabuka je jedna od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“, piše Radio Osijek. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija, a bogata je vitaminom C.
Jabuka sadrži antioksidanse i pektin, sastojke korisne za zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik i od moždanog udara. Iako ima malo kalorija, jabuka daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je 10 -15% dnevnih potreba.
U 2019. godini u Hrvatskoj je ukupno proizvedeno 68 tisuća tona jabuka. Tom proizvodnjom bavi se 19.210 gospodarstava. U Hrvatskoj najzastupljenija je sorta idared (33%), slijedi golden delicious (13%), jonagold (9%), gala (7%), grany smith (5%) i ostale sorte koje čine 35%.
Najviše površina pod jabukom nalazi se u Osječko–baranjskoj županiji. Obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava omogućuju proizvodnju kvalitetnih. Zbog kratkog puta od “polja do stola” jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Jabuke dozrijevaju na stablu, a ne u hladnjačama i pri transportu. Osim što to dopinosi kvaliteti i okusu jabuke, na taj se način dodatno čuva i okoliš, jer nema dodatnog transporta. Prema HAPIH-u, proizvodnja jabuka u Hrvatskoj se strogo kontrolira.
“Kada govorimo o kvaliteti, i kada govorimo o nutritivnoj vrijednosti, moram istaknuti da postoje komparativne prednosti hrvatske jabuke u odnosu na onu uvoznu. Ako sve zanemarimo i uzmemo samo onaj prvi parametar, vidjet ćete kako naša jabuka ima više suhe tvari i više sladora od brojnih uvoznih jabuka. Uz to Hrvatska, u svojoj različitosti, ima dijelove gdje se mogu proizvoditi jabuke vrlo visoke vrijednosti”, rekao je povodom Svjetskog dana jabuka ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić, u programu Radio Osijeka.
Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći proizvođači jabuka u svijetu su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona. Najveći proizvođači u EU su: Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 tisuća tona.
foto: unsplash
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?