POLITIKA

Osječko-baranjski SDP osudio natpis na ploči dvanaestorici hrvatskih vojnika u Valpovu

Ploča "glorificira fašistički, kvislinški i izdajnički režim Nezavisne Države Hrvatske"

  Objavljeno 11.03.2019
  Tamara Lemajić

  Saborski zastupnik i predsjednik osječko-baranjske Županijske organizacije SDP-a Domagoj Hajduković i potpredsjednik te organizacije Marko Bogatić osudili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare postavljanje ploče dvanaestorici hrvatskih vojnika na groblju u valpovačkome naselju Marjančaci.

  Budući da na ploči piše kako su dali život za nezavisnu državu Hrvatsku, SDP-ovci smatraju da ona “glorificira fašistički, kvislinški i izdajnički režim Nezavisne Države Hrvatske”.

  Hajduković je ocijenio kako to nije političko, nego civilizacijsko i ljudsko pitanje.

  “Svaka nevina žrtva zaslužuje poštovanje i pijetet, no nije prihvatljivo da se žrtve koriste radi glorificiranja izdajničkoga, fašističkoga i zločinačkog režima NDH koristeći ustaška obilježja. Republika Hrvatska nije sljednica te fašističke tvorevine, nego sljednica antifašističke, narodnooslobodilačke borbe i pripadnica progresivnoga zapadnoeuropskoga civilizacijskog kruga”, rekao je Hajduković.

  Po njegovim riječima, ono što najviše šokira jest da se takvi spomenici dižu javnim novcem poreznih obveznika grada Valpova.

  “Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo je izjavio kako je spomenik sada tu i kako se nekima sviđa, nekima ne. Mi kažemo, gradonačelniče Šutalo, da to nije stvar estetike, nego stvar ljudskosti, civilizacije i morala. Tražimo da što prije uklonite sporni spomenik. Još jednom naglašavamo, poštovanje i pijetet svim nevinim žrtvama, ali veličanje izdajničkog i zločinačkog režima nikako ne”, zaključio je Hajduković

  Bogatić je rekao kako je postavljanje ploče inicirao lokalni HDZ, te je prozvao osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji je i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, da se očituje o tom slučaju.

  “Ako se Anušić ne očituje, ovu ćemo problematiku otvoriti na sjednici Županijske skupštine. Želimo privući inozemna ulaganja, želimo biti turistička destinacija, a kakvu sliku o sebi ovime šaljemo u svijet”, istaknuo je Bogatić.

  Hajduković je dodao kako su se lokalni HDZ-ovci “vodili postupcima predsjednice Republike, kojoj je donedavno pozdrav ‘Za dom spremni’ bio stari hrvatski pozdrav”.

  “Možda lokalni HDZ nema savjetnike da im kažu da to nije tako i da je NDH izdajnički, kvislinški i zločinački režim, pa im to govorimo mi”, zaključio je Hajduković.

   

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Kao obrazloženje navode kako ni građani ni vlasti nisu zainteresirani za rad toga oblika mjesne samouprave ...

  Vinkovački SDP predlaže ukidanje mjesnih odbora u Vinkovcima

  Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vinkovaca uputio je predsjedniku Vijeća Mladenu Karliću prijedlog statutarne odluke o ukidnju mjesnih odbora na Više…

  U novoj knjizi, kaže, navode se razne perspektive i načini za smanjenje ogromne količine hrane koja se baca u Europi dok neki građani nemaju što za jesti...

  Biljana Borzan napisala knjigu s povjerenikom Europske komisije za zdravstvo i hranu

  Osječka i SDP-ova zastupnica Hrvatske u Europskom parlamentu Biljana Borzan, jučer je na svom Facebook profilu objavila izdavanje svoje knjige  “(Food) Više…

  Dogradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Osijeka održali zajedničku 'pressicu'. Nevolje oko cijene goriva spojile Most NL i SDP!?

  Most & SDP, Požega i Piližota održali zajedničku ‘pressicu’: Cijene goriva ‘divljaju’, država šuti!

  Na konferenciji za novinare pod nazivom: “Cijene goriva u RH i dalje rastu – kada će Vlada zaštititi svoje građane?“ Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grmoja je upozorio da je nečuveno da HDZ-ova politika ide toliko daleko da zabranjuje davanje izjava na javnom događaju

  Grmoja: Nečuveno ponašanje šerifa iz HDZ-a koji su Petrovu zabranili konferenciju

  Pošaljite, dragi naši čitatelji, onamo ljude koji će osigurati da Vam Europska unija ne izglasa kakvu zabranu sadnje vlastite rajčice ili slične neočekivane ideje.

  Što su hrvatski europarlamentarci učinili za nas!? Vrijeme je mijenjati ih!

  Župani su se složili da će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara niz godina

  Zajednica županija: Jačanjem međunarodne suradnje i reorganiziranjem NUTS 2 sustava ravnomjerniji regionalni razvoj