ŽIVOT

Otkrivamo vam sve o ovogodišnjem Štrudlafestu, a imamo i recept za štrudlu zbog koje ćete i prste polizati

I ove vas godine čeka više od stotinu okusa štrudli - od klasičnih voćnih i slanih, do onih sa čvarcima, konopljom i janjetinom pa do one s vrganjima i pivom

Objavljeno 28.08.2023
Darija Kovačić

Čekati godinu dana na Štrudlafest, uistinu je izazov. Ta tri najslađa dana u godini napokon su pred nama pa stoga prvi vikend u rujnu rezervirajte za odlazak u Jaškovo – selo štrudle koje ove godine nudi toliko zabave da ćete poželjeti ostati sva tri dana.

Štrudlafest počinje u petak, 1. rujna, uz premijeru „Štrudla pub kviza“ pod palicom Krešimira Sučevića Međerala. U ovom kvizu zasigurno će slatke delicije biti motivirajuće za kvizaše, no tko zna – možda im bude i izazov za koncentraciju. Kako god da bilo, navečer vas čeka rasplesani Luka Nižetić koji obećava sjajnu zabavu na otvorenju najslađeg festivala.

Subota je rezervirana za nešto što smo dugo čekali! Na Štrudlafest vraćaju se natjecatelji koji su godinama brusili svoje valjke i trenirali što tanje tijesto. Naime, ove godine vas čeka izbor za najbolju štrudlu Hrvatske, a sve pod palicom stručnog žirija u kojem će natjecatelje dočekati i simpatični Domagoj Jakopović Ribafish.

Uz slatke zalogaje, u subotu će brojni mališani zasigurno uživati i na uzbudljivom ZIP lineu s pogledom na Jaškovo. Tu je dakako i HGSS koji pazi na njihovu sigurnost.

Nedjelja nudi cijelu paletu gastro radionica i aktivnosti, a festival će zatvoriti jedan od najperspektivnijih domaćih glazbenika – Filip Rudan.

Naravno tu su i aktivnosti koje vas čekaju svaki dan Štrudlafesta. Svakako se opustite uz „Štrudla by kajak“, „Štrudla by horse“ ili pak u vođenoj šetnji „Štrudla step by step“ koja će vas upoznati s ovim pitoresknim krajem gdje ćete obići izvor pitke vode ali i saznati što vam sve treba za dobru štrudlu. Dakako, tu je i oslikavanje tanjurića za štrudlu koji svake godine okupi veliki broj znatiželjnika.

I ove vas godine čeka više od stotinu okusa štrudli – od klasičnih voćnih i slanih, do onih sa čvarcima, konopljom i janjetinom pa do one s vrganjima i pivom. Jedan od najvećih hitova ovogodišnjeg festivala je Teslina štrudla koja vas možda inspirira za, tko zna, kakve inovacije. Koja je zapravo veza Tesle i štrudle, saznat ćete u Teslinom kutku by Nikola Tesla experince centar. Ako vam ni to nije dovoljno, svakako se uputite na Žitnu lađu koja i ove godine vozi sve Štrudloljupce.

Štrudle pripremljene na gastro radionicama tradicionalno se mogu kupiti na štandu udruge Jak kao Jakov pa tako ovaj događaj ima i humanitarnu notu.

Uvertira u događanja u Jaškovu je Tjedan štrudle koji traje čak 2 tjedna. Od 28. kolovoza pa sve do 10. rujna, u čak 42 ugostiteljska objekta, svi će štrudloljupci imati puno razloga za istraživanje Karlovačke županije.

I kada ste pomislili da ste obišli baš sve, tu je i ranč sa škotskim govedima, janjetina s ražnja corner, a poseban broj znatiželjnika očekuje se „Na dvorišću tete Marice“ koja je zlatna amabasadorice štrudle iz Jaškova i koja će u svom dvorišću širokog osmijeha ugostiti svakog posjetitelja te mu pokazati tajne izrade domaće štrudle.

Za mališane i ove godine ima niz sadržaja ne samo u bogatom Dječjem trokutu, nego i Rally kids corneru. Tu je i jahanje, vlakić, Aquatikina žabaonica, stare seoske igre kamenčkanje i kozečkanje, a u labirintu u kukuruzu pravi put prema štrudlama tražit će i veliki i mali.

No da sve ovo još malo zasladimo, niže vam nudimo recept za štrudlu koja je jedna od najtraženijih na ovom najslađem hrvatskom festivalu. Vidimo se na Štrudlafestu.

Štrudla jaškovskog baruna (cca 12 porcija)

Tijesto:
480 g brašna, 300 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode

Nadjev:
1,4 kg jabuka, 200 g mljevenih oraha, 100 g grožđica, 240 g šećera, 120 g vanilin šećera, 10 g cimeta, 100 g krušnih mrvica

Umak:
mlijeko, puding od vanilije, šećer

Dekoracija:
mljeveni orasi, menta, po želji: rum

 

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.

Za to vrijeme pripremite nadjev: jabuke oguliti i naribati i u posudu dodati šećer, vanilin šećer, cimet, izmiješati sve sastojke.

Zatim prstima razvucite tijesto. Na razvučeno tijesto – na polovicu stavite krušne mrvice. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnuti da se ocijedi sok od jabuka. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta. Na jabuke posipati orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu. Zarolajte štrudlu.

Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije. Štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte umakom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.

Za izradu štrudle koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda utrošeno je preko 850 kg brašna, 10 kg cimeta… Imala je 1479,38 metara.

Foto: Demjan Rožman

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Samo pola sata od Zagreba i sat vremena od Rijeke, smjestio se festival koji svake godine posjeti tisuće posjetitelja. Ove godine Štrudlafest opet nudi sjajne okuse, ali i sjajne koncerte te brojne radionice za djecu i odrasle

Vrijeme je za Štrudlafest! Čeka vas stotinu okusa ove poslastice, ali i gomila sadržaja za cijelu obitelj

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja. Samo pola sata od Zagreba i sat vremena Više…

Ne mislimo tu na gradonačelnika Osijeka ... Vir je zapravo jedna od omiljenijih ljetnih destinacija osječkim kupačima ... Ide li tko? :D

Važna obavijest Osječanima s ljetnom virskom adresom: Luka Nižetić na dočeku! :)

Važna obavijest Osječanima s ljetnom virskom adresom: Luka Nižetić na dočeku! 🙂 Sjajan doček Nove godine imat će stanovnici Vira. Više…

Svojim kulinarskim savjetima natjecateljima će pomagati Luka Nižetić

Roštiljada s lukom (Nižetićem)

Najveća studentska roštiljada u Republici Hrvatskoj nastavlja se 17.svibnja 2018. godine u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!